Najważniejsze korzyści zdrowotne wynikające z picia herbaty z czarnego bzu to pobudzanie układu odpornościowego, oczyszczanie organizmu, poprawa wzroku, przyspieszenie przemiany materii, zwiększanie wydolności układu oddechowego, zmniejszanie stanów zapalnych. Czarny bez pomaga również chronić nasz organizm przed wieloma chorobami przewlekłymi, wspomagać proces gojenia się ran, stymulować trawienie i eliminować ból. Jednak herbata taka posiada również szereg skutków ubocznych, takich jak nudności, biegunka czy wymioty. Jak przygotować herbatę? Herbata z czarnego bzu jest przygotowywana z kwiatów krzewu czarnego bzu, które rosną na początku sezonu wiosennego, zanim pojawią się pierwsze jagody. Roślina ta była znana ze swoich korzyści leczniczych od tysięcy lat. Kwiaty wykorzystywane do parzenia herbaty są zazwyczaj białe i mają mocny, raczej nieprzyjemny zapach. Korzyści zdrowotne tej herbaty wynikają głównie z dużych stężeń antocyjanów, kwercetyny, kwasu cynamonowego, flawonoidów i przeciwutleniaczy, takich jak witamina A, witamina B i witamina C.