superfood

Artykuły (13)

  • Siemię lniane: Polski superfood

    Siemię lniane: Polski superfood

    • Poniedziałek, 6 września 2021 (13:55)
    Buntujemy się, a jednak kolejne angielskie słowa wchodzą na stałe do naszego języka. Szybciej i łatwiej powiedzieć "superfoods", niż tłumaczyć, że chodzi o zdrową żywność o wysokich...
  • Co to jest baby leaf? Dlaczego warto je uprawiać?

    Co to jest baby leaf? Dlaczego warto je uprawiać?

    • Czwartek, 8 kwietnia 2021 (13:30)
    Jeśli dosłownie rozszyfrujemy nazwę "baby leaf", dowiemy się, że to liść w "wieku niemowlęcym". I dokładnie tak jest. To młode listki (możemy spotkać również określenie "microgreens"),...
  • Polskie superfoods: Czym są i dlaczego warto je jeść?

    Polskie superfoods: Czym są i dlaczego warto je jeść?

    • Środa, 9 września 2020 (17:19)
    Mianem superfoods określa się produkty spożywcze naturalnego pochodzenia, które są nieprzetworzone i zawierają korzystne dla zdrowia składniki odżywcze. Dietetycy rekomendują, by włączyć...
  • Polskie superfood: Zdrowe i tańsze od zagranicznych

    Polskie superfood: Zdrowe i tańsze od zagranicznych

    • Czwartek, 12 marca 2020 (08:48)
    Spożywanie zdrowych i naturalnych produktów jest najlepszym sposobem na zachowanie dobrej kondycji całego ciała. Żywność bogata w witaminy, minerały i substancje bioaktywne wzmacnia serce...
  • Maranta trzcinowa: Właściwości i zastosowania

    Maranta trzcinowa: Właściwości i zastosowania

    • Środa, 29 stycznia 2020 (07:21)
    Maranta to wyjątkowa roślina występująca w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Charakteryzuje się dużymi i efektownymi liśćmi, dzięki którym zyskała popularność jako...
  • Pandan: Superfood, który może stać się rywalem dla matchy

    Pandan: Superfood, który może stać się rywalem dla matchy

    • Wtorek, 26 czerwca 2018 (11:03)
    W dobie mody na tak zwane "superfoods", czyli superprodukty wykazujące nietuzinkowe właściwości zdrowotne, pandan ma niemałe szanse podbić serca miłośników wyrafinowanych kulinarnych...
  • Grzyby zamiast kiełków i kotleta

    Grzyby zamiast kiełków i kotleta

    • Piątek, 4 maja 2018 (06:53)
    Już w maju zaczyna się sezon na borowiki. Potem zbieramy kurki, podgrzybki, a jesienią – rydze i opieńki. Boczniaki i pieczarki dostępne są przez cały rok. Wbrew obiegowej opinii grzyby...
  • Kalafior romanesco: Pyszny i niskokaloryczny

    Kalafior romanesco: Pyszny i niskokaloryczny

    • Poniedziałek, 26 lutego 2018 (16:17)
    Wyglądem przypomina połączenie kalafiora z brokułem, choć robi bardziej spektakularne wrażenie wizualne i jest kilka razy zdrowszy niż obydwa te warzywa razem wzięte. Porównać można go ze...
  • Synsepal słodki: Przyspiesza odchudzanie i zmienia smaki

    Synsepal słodki: Przyspiesza odchudzanie i zmienia smaki

    • Poniedziałek, 26 lutego 2018 (11:16)
    W smaku słodki i rozpływający się w ustach. Śmiało można nazwać go superzdrowym zamiennikiem cukru, który w dodatku przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i chroni organizm przed...
  • Umeboshi: Właściwości japońskiej supermoreli

    Umeboshi: Właściwości japońskiej supermoreli

    • Wtorek, 28 listopada 2017 (14:13)
    Umeboshi - ta enigmatyczna nazwa należy do wyjątkowo oryginalnego i zdrowego owocu, jakim jest japońska morela. Swoje cenne właściwości i specyficzny smak umeboshi zawdzięcza przede...
  • Co mają ze sobą wspólnego czekolada, wino i zielona herbata?

    Co mają ze sobą wspólnego czekolada, wino i zielona herbata?

    • Poniedziałek, 13 marca 2017 (08:51)
    Trzy wymienione w tytule produkty mają, wbrew pozorom, ze sobą wiele wspólnego. Często słyszy się, że zielona herbata, czekolada i wino należą do grupy tak zwanej „superżywności”. Oznacza...
  • 5 super produktów, które musisz spróbować

    5 super produktów, które musisz spróbować

    • Środa, 25 stycznia 2017 (15:05)
    Ludzie używali je od tysięcy lat, a tylko niewiele z nas ich próbowało. Oto 5 super produktów, które musisz spróbować. Są bardzo zdrowe i z pewnością wzmocnią twój układ odpornościowy.