Reklama

Synsepal słodki: Przyspiesza odchudzanie i zmienia smaki

W smaku słodki i rozpływający się w ustach. Śmiało można nazwać go superzdrowym zamiennikiem cukru, który w dodatku przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i chroni organizm przed przewlekłymi chorobami. O czym mowa? O cudownym owocu - synsepalu słodkim, który porasta krzewy w Afryce, Tajlandii, Ghanie i na Florydzie. W Europie dostępny jest w zmodyfikowanych wersjach. Synsepal słynie przede wszystkim ze swoich rozlicznych właściwości prozdrowotnych oraz ze zdolności zmieniania smaku żywności na słodki. Dzięki temu wyjątkowemu owocowi potrawy stają się nie tylko pyszne i słodkie, ale i bardzo zdrowe. Przyjrzyjmy się bliżej jego właściwościom.

Synsepal słodki: co warto wiedzieć?

Synsepal słodki, potocznie zwany jest "cudownym owocem". Oczywiście nie bez przyczyny. Owoc ten rośnie na krzewie, który spotkamy głównie na terenach zachodniej Afryki. Synsepal obecnie uprawiany jest również w Tajlandii, Ghanie i na Florydzie. Kwitnie kilka razy w roku, po czym wydaje małe, czerwone owoce, przypominające popularny superfood - jagody goji.

Wartość odżywcza synsepalu

To właśnie w owocach synsepalu kryje się bogactwo cennych dla naszego zdrowia wartości odżywczych, stąd jego rozliczne właściwości lecznicze i pozytywnie wpływające na urodę. W synsepalu znajdziemy polifenole roślinne, które chronią organizm przed chorobami, wiele witamin oraz minerałów, a także intrygującą substancję o nazwie mirakulina, której właściwości odczuwamy dopiero po zjedzeniu owocu. Dzięki mirakulinie synsepal wykazuje zdolność zmieniania smaku żywności. Jeśli zjemy choć niewielką ilość owocu, przez kolejne dziesięć minut będziemy odczuwać słodki smak podczas spożywania każdego innego produktu.

Reklama

Jak synsepal może pomóc naszemu zdrowiu?

Regularne spożywanie synsepalu w różnej postaci przynosi niezwykłe efekty dla naszego zdrowia. Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom cudownego owocu.

Ułatwia odchudzanie

Wykazano, że synsepal przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i działa jak superzdrowy zamiennik słodyczy, gdyż nie tuczy. Czego chcieć więcej w czasie diety? Warto stosować go w każdej postaci, jeśli chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów. Synsepal zalecany jest szczególnie osobom, które walczą z nadwagą i otyłością.

Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przewlekłych

Dzięki sporej ilości polifenoli, synsepal jedzony regularnie zabija wolne rodniki, jednocześnie zmniejszając ryzyko rozwoju przewlekłych chorób, w tym nowotworów.

Pomaga w walce z cukrzycą

Synsepal do swojej diety powinni włączyć również cukrzycy. To dlatego, że nie zawiera on szkodliwych cukrów prostych, które znajdziemy w popularnych słodyczach, a jednocześnie jest słodki, pyszny i pozytywnie wpływa na przemianę materii.

Poprawi smak leków

Synsepal w przyszłości ma być wykorzystywany przez koncerny farmakologiczne w produkcji leków. Dzięki cudownemu owocowi nie będą miały one gorzkawego posmaku, a ich zażywanie nie będzie dla chorych nieprzyjemnym doświadczeniem.

Gdzie kupić i jak jeść synsepal?

W Polsce synsepal spotkamy w suszonej lub sproszkowanej postaci. Można kupić go w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością, a także przez internet. Synsepal w proszku lub w tabletkach warto stosować jako zamiennik cukru. Osłodzi żywność i przyspieszy spalanie tłuszczu. Z kolei suszone owoce synsepalu świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs i pikantnych potraw.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy