Reklama

Co mają ze sobą wspólnego czekolada, wino i zielona herbata?

Trzy wymienione w tytule produkty mają, wbrew pozorom, ze sobą wiele wspólnego. Często słyszy się, że zielona herbata, czekolada i wino należą do grupy tak zwanej „superżywności”. Oznacza to, że mają niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. Można poddawać w wątpliwość to twierdzenie, jednak w rzeczywistości powinniśmy robić wszystko, by zawrzeć w naszej diecie nie tylko trzy wspomniane produkty, ale także 5 pozostałych, które znajdują się na naszej liście.

Zielona herbata

Według badaczy, picie zielonej herbaty może przeciwdziałać twardnieniu żył, co w konsekwencji zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru i poważnym niedrożności w płucach. Regularne picie zielonej herbaty pozwala też zachować lepsze samopoczucie.

Gorzka czekolada

Choć może się to wydawać zaskakujące, prawdą jest, że gorzka czekolada zawiera przeciwutleniacze, które wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, poprawiają jej przepływ i wpływają korzystnie na zdrowie serca. Czekolada poprawia także nastrój. Najlepiej jest sięgać po czekoladę zawierającą w 70% kakao.

Reklama

Czerwone wino

Czerwone wino pite w umiarkowanych ilościach również zalicza się do “superżywności” (lub raczej do “supernapojów”). Jest ono źródłem witamin A, B i K oraz, w mniejszym stopniu, wapnia i żelaza. Wszystkie te składniki biorą udział w ochronie przed grypą, a nawet mogą być pomocne w procesie zrzucania zbędnych kilogramów. Uważa się, że Sardynia, Chile i Francja to producenci najzdrowszych win.

Kapusta chińska

To warzywo, również zaliczane do superżywności, zawiera dużą ilość witaminy B, która wpływa na prawidłowe trawienie, zmniejsza uczucie napięcia i wpływa korzystnie na zdrowie skóry. Znajduje się w niej też potas, który bierze udział w regulacji pracy serca. Kapustę chińską bardzo łatwo włączymy do swojej diety. Można ją przyrządzać z innymi warzywami, smażąc na patelni, podając z kurczakiem, czy też przyrządzając zupę lub sałatkę. Kapustę tę spotkać możemy w wielu potrawach pochodzących z chińskiej kuchni i zawierających mięso i ryby.

Jagody goji

Jagody te stanowią potężne źródło witamin i minerałów. Zawierają 8 ważnych aminokwasów, witaminy A i C, a także żelazo. Znajdziemy w nich też przeciwutleniacze. Wiele badań wykazało, że mogą wspomagać nasz układ odpornościowy. Mała porcja tych jagód dostarcza dużej porcji energii. Jagody goji można podawać w granoli z olejem migdałowym lub też w muffinkach.

Pietruszka

Pietruszka wykazuje wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Przede wszystkim może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych toczących się w organizmie, a także przynosić ulgę w artretyzmie. To popularne zioło zawdzięcza swoje właściwości zawartości eugenolu, składnika, który przeciwdziała obrzękom w stawach. Świeżą pietruszkę można dodawać do niezliczonej ilości popularnych potraw.

Pomidory

Pomidory, przez jednych uważane za warzywo, przez innych za owoc, uważa się za produkt odgrywający dużą rolę w walce z rakiem. Zawierają likopen, substancję wspomagającą pracę serca, a także witaminy A, C i E, które – jak wykazują badania – przeciwdziałają rozwojowi komórek rakowych. Pomidory są tak popularne, że nie powinno być problemu z włączeniem ich do swojej diety.

Łosoś

O właściwościach prozdrowotnych ryb dużo się mówi w ostatnim czasie. Wszystko to za sprawą zawartości kwasów tłuszczowych omega – 3 i aminokwasów. Łosoś to ryba o szczególnie dużej zawartości wapnia oraz witamin A i B. Składniki zawarte w jej mięsie wpływają korzystnie na pracę mózgu. Łosoś doskonale smakuje upieczony z sokiem z cytryny i frytkami ze słodkich ziemniaków.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy