Polskie superfoods: Czym są i dlaczego warto je jeść?
Mianem superfoods określa się produkty spożywcze naturalnego pochodzenia, które są nieprzetworzone i zawierają korzystne dla zdrowia składniki odżywcze. Dietetycy rekomendują, by włączyć je do codziennej diety. Lista superfoods nie jest stała i może się w niej znajdować wiele produktów, jednak często wśród nich można wymienić, m.in. nasiona chia, spirulinę, jagody goi czy inne egzotyczne artykuły. Okazuje się, że nie tylko trudnodostępne i pochodzące z odległych zakątków świata rośliny są korzystne dla zdrowia. Na takie miano zasługują również takie, które są powszechnie dostępne i to za niewygórowaną cenę. Dowiedz się, jakie produkty mogą być określane mianem polskich superfoods i jakie mają właściwości.
Dynia jest warzywem, które dojrzewa późnym latem. Najczęściej dodaje się ją do kremowych zup, ale można z niej w łatwy sposób przygotować wyśmienite sosy czy wegetariańskie gulasze. Bardzo dobrze komponuje się z egzotycznymi przeprawami, takimi jak imbir czy curry. W sztuce kulinarnej, oprócz miąższu dyni, kluczową rolę odgrywają również nasiona, które mogą być ciekawym dodatkiem do potraw (ale równie smaczne są zjadane na surowo). Co można znaleźć w dyni? Przede wszystkim błonnik pokarmowy, który wspiera procesy trawienia oraz sprzyja pozbyciu się zbędnych kilogramów. Miąższ zawiera witaminy C oraz A, które przyczyniają się do poprawy odporności. Dynia to także źródło karetonoidów, które mogą zmniejszyć ryzyko występowania chorób krążenia i układu nerwowego. W warzywie można również znaleźć cynk i fitosterole, które mogą ograniczyć wchłanianie nadmiaru cholesterolu. Warto wiedzieć, że pestki dyni zawierają kukurbitacynę, która ułatwia usunięcie pasożytów oraz nadmiaru toksyn z organizmu.
Jarmuż
Jarmuż jest warzywem, które było szczególnie popularne w Europie w średniowieczu. Z początkiem XXI w. przybojem wrócił na nasze stoły. Jarmuż należy do rodziny kapustowatych, charakteryzuje się lekko pikantnym i wyrazistym smakiem. Jest smacznym dodatkiem do sałatek, ale podkreśli również aromat zup i sosów. Można go również upiec, wtedy będzie zdrowym zamiennikiem chipsów. Co można znaleźć w jarmużu? To źródło cennych minerałów, takich jak żelazo, wapń, fosfor, cynk i magnez. Dodatkowo można w nim witaminy: C, A, K oraz z grupy B. Najważniejszymi składnikami są przeciwutleniacze: chlorofil, luteina czy sulforafan. Jarmuż może wspomagać pracę serca, normować ciśnienie krwi, a także chronić przed anemią.
Orzechy włoskie są jednymi z najpopularniejszych orzechów w Polsce. Swoją sławę zawdzięczają zarówno swojemu smakowi, jak i powszechnemu wykorzystaniu w sztuce kulinarnej. Sprawdzają się jako dodatek do deserów, ale również jako ciekawy składnik sałatek. Z orzechów włoskich można również przygotować nalewkę, która ma silne działanie prozdrowotne. Co można znaleźć w orzechach? Przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega- 6, które chronią układ nerwowy oraz trawienia. Korzystnie działają na pracę mózgu (szczególnie pamięć i koncentrację), a także wspierają pracę serca i mogą unormować poziom cholesterolu czy ciśnienie tętnicze. Orzechy są niezbędne w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ dostarczają niezbędnego dla organizmu białka. Poza tym znaleźć w nich można argininę: aminokwas, który może zapobiec występowania zakrzepów.
Żurawina
Żurawina dojrzewa jesienią, można ją wtedy kupić na targowiskach i w sklepach. Z owoców można przyrządzić przepyszne sosy, a także farsze do mięs. Żurawina nadaje się również do przygotowywania deserów czy soków i koktajli. W owocach świeżych i suszonych można znaleźć proantocyjanidy, które neutralizują działanie bakterii. Pomagają one również w stanach zapalnych układów pokarmowego i moczowego, a także w odtruwaniu organizmu. Żurawina jest również bogatym źródłem witaminy C i prowitaminy A, zwanej beta-karotenem.
W zestawieniu polskich superfoods nie może zabraknąć siemienia lnianego, które może śmiało konkurować z lansowanym przez dietetyków nasionami chia. To źródło wielu kwasów tłuszczowych, które korzystnie działają na pracę całego układu krążenia. Już jedna łyżeczka dziennie może skutecznie obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Siemię lniane rewelacyjnie działa na układ trawienia. Ziarna są bogatym źródłem błonnika pokarmowego oraz lignianów, które regulują pracę jelit, poprawiają perystaltykę, a także ułatwiają ich oczyszczenie. Z siemienia lnianego warto przygotować kisiel, który chroni gardło przed infekcjami oraz nawilża je i zmniejsza stan zapalny. Siemię lniane jest bogatym źródłem wapnia, który jest ważnym budulcem kości, który chroni je również przed osteoporozą.