ArtykułyProsta czynność może zmniejszyć ryzyko zawału i udaru. To warto robićWedług naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego dawanie prezentów sprzyja naszemu zdrowiu. Gdy obdarowujemy bliskich upominkami obniża się nasze ciśnienie krwi i tętno. To z kolei może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zawału i udaru. zawał profilaktyka, udar, Prezenty świąteczne, badaniaDieta dla sercowców: Najlepsze i najgorsze produkty w jadłospisieKiedy lekarz kardiolog zaleci nam ostrożność i działania profilaktyczne lub mamy już zdiagnozowaną chorobę serca, warto przyjrzeć się swojej diecie. Zmiana nawyków żywieniowych i stylu życia przyniesie wymierne korzyści. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że spożywane pokarmy wykonują w naszym organizmie konkretne zadania. Tak jest na przykład z błonnikiem czy kwasem foliowym i ich korzystnym wpływem na zdrowie czy stojącymi po drugiej stronie barykady nasyconymi kwasami tłuszczowymi lub zwykłą solą, które sieją spustoszenie w organizmie sercowca. Jaka powinna być dieta osoby chorującej na serce? Co spożywać regularnie, by uniknąć choroby serca?dieta na serce, zawał serca objawy, zawał profilaktykaZnaki ostrzegawcze ataku sercaCzy znasz znaki ostrzegawcze nagłego ataku serca? Rozpoznanie tych symptomów i umiejętność prawidłowej na nie reakcji może uratować ci życie... lub życie kogoś ci bliskiego.atak serca, zawał, zawał profilaktyka, objawy zawałuJak uniknąć zawału?Znanych jest około 250 tzw. czynników ryzyka chorób układu krążenia, w tym także predysponujących do zachorowania na zawał serca. Osoby nimi obciążone, jeśli nie zdają sobie z tego sprawy i z tym nie walczą, wcześniej czy później najpewniej zachorują. Oprócz predyspozycji genetycznych, na co mamy niewielki wpływ, istnieje cały szereg obciążeń, które możemy zlikwidować, czy choćby zneutralizować, zależnie od prowadzonego trybu życia. Zapoznaj się z nimi i dowiedz się jak uniknąć zawału.atak serca, zawał, zdrowe serce, zawał profilaktyka, choroby sercaPozostałe tagiABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ0-9
Prosta czynność może zmniejszyć ryzyko zawału i udaru. To warto robićWedług naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego dawanie prezentów sprzyja naszemu zdrowiu. Gdy obdarowujemy bliskich upominkami obniża się nasze ciśnienie krwi i tętno. To z kolei może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zawału i udaru.
Dieta dla sercowców: Najlepsze i najgorsze produkty w jadłospisieKiedy lekarz kardiolog zaleci nam ostrożność i działania profilaktyczne lub mamy już zdiagnozowaną chorobę serca, warto przyjrzeć się swojej diecie. Zmiana nawyków żywieniowych i stylu życia przyniesie wymierne korzyści. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że spożywane pokarmy wykonują w naszym organizmie konkretne zadania. Tak jest na przykład z błonnikiem czy kwasem foliowym i ich korzystnym wpływem na zdrowie czy stojącymi po drugiej stronie barykady nasyconymi kwasami tłuszczowymi lub zwykłą solą, które sieją spustoszenie w organizmie sercowca. Jaka powinna być dieta osoby chorującej na serce? Co spożywać regularnie, by uniknąć choroby serca?
Znaki ostrzegawcze ataku sercaCzy znasz znaki ostrzegawcze nagłego ataku serca? Rozpoznanie tych symptomów i umiejętność prawidłowej na nie reakcji może uratować ci życie... lub życie kogoś ci bliskiego.
Jak uniknąć zawału?Znanych jest około 250 tzw. czynników ryzyka chorób układu krążenia, w tym także predysponujących do zachorowania na zawał serca. Osoby nimi obciążone, jeśli nie zdają sobie z tego sprawy i z tym nie walczą, wcześniej czy później najpewniej zachorują. Oprócz predyspozycji genetycznych, na co mamy niewielki wpływ, istnieje cały szereg obciążeń, które możemy zlikwidować, czy choćby zneutralizować, zależnie od prowadzonego trybu życia. Zapoznaj się z nimi i dowiedz się jak uniknąć zawału.