Reklama

Zupa dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzolą

Zupa dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzolą to aromatyczny krem o wyjątkowo bogatym smaku. Wszystko dzięki dodatkom, których nie znajdziesz w tradycyjnym przepisie. Zupa dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzolą to zaprzeczenie opinii o tym, że zupa z dyni bywa mdła!

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 6 osób

Składniki na zupę

  • 25 g masła
  • 1 kg dyni piżmowej
  • 0,5 kg jabłek
  • 1 cebula
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Składniki na krem serowy

  • 100 g gorgonzoli
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 0,5 szklanki mleka
  • pieprz
  • kilka listków szałwii

Zupa dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzolą - przygotowanie

W dużym garnku rozpuść masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz jabłka (najlepiej sprawdzi się cierpki w smaku gatunek). Zalej bulionem warzywnym, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości przez ok. 15 minut. Blenderem zmiksuj zupę.

Przygotuj kąpiel wodną. Do miski ustawionej nad wrzątkiem dodaj pokruszoną gorgonzolę, śmietankę i odrobinę mleka. Mieszaj do momentu powstania gładkiej masy.

Zupę przelej na talerz i udekoruj łyżką serowego kremu, listkiem szałwii oraz świeżo zmielonym pieprzem. Możesz podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi pestkami dyni.

Reklama

 Sprawdź też inne przepisy na zupy:

Zupa ogórkowa

Zupa jarzynowa

Zupa meksykańskaZobacz również:

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy