Zupa dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzolą
Zupa dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzolą to aromatyczny krem o wyjątkowo bogatym smaku. Wszystko dzięki dodatkom, których nie znajdziesz w tradycyjnym przepisie. Zupa dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzolą to zaprzeczenie opinii o tym, że zupa z dyni bywa mdła!
Zupa dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzolą - przygotowanie
W dużym garnku rozpuść masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz jabłka (najlepiej sprawdzi się cierpki w smaku gatunek). Zalej bulionem warzywnym, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości przez ok. 15 minut. Blenderem zmiksuj zupę.
Przygotuj kąpiel wodną. Do miski ustawionej nad wrzątkiem dodaj pokruszoną gorgonzolę, śmietankę i odrobinę mleka. Mieszaj do momentu powstania gładkiej masy.
Zupę przelej na talerz i udekoruj łyżką serowego kremu, listkiem szałwii oraz świeżo zmielonym pieprzem. Możesz podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi pestkami dyni.
Sprawdź też inne przepisy na zupy:
Zupa meksykańskaZobacz również: