Zupa dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzolą

Aktualizacja

Zupa dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzolą to aromatyczny krem o wyjątkowo bogatym smaku. Wszystko dzięki dodatkom, których nie znajdziesz w tradycyjnym przepisie. Zupa dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzolą to zaprzeczenie opinii o tym, że zupa z dyni bywa mdła!

Zupa dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzolą to świetny pomysł na obiad
Zupa dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzolą to świetny pomysł na obiad123RF/PICSEL

Zupa dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzolą - przygotowanie

W dużym garnku rozpuść masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz jabłka (najlepiej sprawdzi się cierpki w smaku gatunek). Zalej bulionem warzywnym, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości przez ok. 15 minut. Blenderem zmiksuj zupę.

Przygotuj kąpiel wodną. Do miski ustawionej nad wrzątkiem dodaj pokruszoną gorgonzolę, śmietankę i odrobinę mleka. Mieszaj do momentu powstania gładkiej masy.

Zupę przelej na talerz i udekoruj łyżką serowego kremu, listkiem szałwii oraz świeżo zmielonym pieprzem. Możesz podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi pestkami dyni.

Sprawdź też inne przepisy na zupy:

Zupa meksykańskaZobacz również:

"Ewa gotuje": Szwajcarska zupa serowaPolsat