Najlepszy przepis na zupę dyniową. Zawsze się udaje
Sezon na jesienne przysmaki na bazie dyni trwa w najlepsze. To zdrowe i pyszne warzywo wykorzystać możemy zarówno do przygotowania sycących, wytrawnych dań jak i słodkich deserów, z dyniowym ciastem i pumpkin spice latte na czele. Prawdziwą królową jesieni jest jednak kremowa zupa, która doskonale rozgrzewa, a w dodatku jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Znalazłyśmy dla was przepis, który zawsze się udaje!
Zobacz również:
Dynia (Cucurbita L.) to jednoroczna roślina z rodziny dyniowatych, do której zalicza się 130 rodzajów i aż 800 gatunków takich jak np. kabaczek, arbuz czy cukinia. Dynię uważa się za warzywo, ale z botanicznego punktu widzenia jej słodki miąższ jest owocem. Największą popularnością cieszą się dynie hokkaido, piżmowa, zwyczajna oraz olbrzymia. W Polsce najczęściej uprawiane są te dwie ostatnie.
Dynia to prawdziwa witaminowa bomba, znana z dobroczynnego wpływu na organizm. To niskokaloryczne warzywo (100 g dyni ma zaledwie 34 kcal) jest bogatym źródłem białka oraz cennego błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego, oczyszcza i ułatwia wypróżnianie. Miąższ dyni jest źródłem cennych witamin i mikroelementów takich jak:
- magnez,
- wapń,
- selen,
- potas,
- cynk,
- kwas foliowy,
- niacyna
- witamina A, C, E oraz z grupy B.
Badania wykazały, że dynia wykazuje silne działanie kardioprotekcyjne, wpływając na obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz stężenia cholesterolu. Dynia działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i hamująco na bakterie typu: Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Bacillus sphaericus, Cryptococcus meningitis, Escherichia coli oraz grzyby Candida Albicans czy Aspergillus Niger. Dzięki zawartości witamin A, C oraz E dynia wzmacnia układ odpornościowy, a zawarty w miąższu kwas azelainowy redukuje stany zapalne skóry, działa rozjaśniająco i depigmentująco. W pestkach dyni znajduje się kukurbitacyna, która potrafi zwalczać groźne pasożyty układu pokarmowego takie jak owsiki, tasiemiec czy glista ludzka. Kukurbitacyna poraża ich układ nerwowy i wspomaga usunięcie z organizmu.
Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na przyrządzenie dyni jest przygotowanie kremowej, aksamitnie gładkiej zupy, która nie tylko świetnia smakuje, ale również doskonale syci i odżywia.
Sprawdzony przepis na kremową zupę z dyni. Zawsze się udaje
Składniki:
1 kg ulubionej dyni jadalnej,
Przygotowanie:
1. Zdejmij skórę z dyni i wyjmij rdzeń z pestkami. Miąższ posiekaj w średnią kostkę, a marchewkę obierz i pokrój w ćwiartki.
2. Obierz cebulę i drobno posiekaj razem z czosnkiem. W dużym garnku rozgrzej masło z olejem. Podsmaż cebulę z czosnkiem do zeszklenia, dodaj dynię i marchewkę.
3. Usmaż warzywa przez 10-15 minut, często mieszając. Kiedy dynia zacznie się przyrumieniać, wlej bulion. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
4. Przykryj garnek pokrywką i gotuj całość do miękkości, przez ok. 20 minut.
5. Zdejmij zupę z ognia, usuń gałązki tymianku i zmiksuj blenderem całość na gładką konsystencję.
6. Postaw zupę z powrotem na ogniu, zabiel ją śmietanką i podawaj na ciepło. Możesz udekorować ją koperkiem, dorzucić ziarna słonecznika lub dyni.