Najlepszy przepis na zupę dyniową. Zawsze się udaje

Sezon na jesienne przysmaki na bazie dyni trwa w najlepsze. To zdrowe i pyszne warzywo wykorzystać możemy zarówno do przygotowania sycących, wytrawnych dań jak i słodkich deserów, z dyniowym ciastem i pumpkin spice latte na czele. Prawdziwą królową jesieni jest jednak kremowa zupa, która doskonale rozgrzewa, a w dodatku jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Znalazłyśmy dla was przepis, który zawsze się udaje!

Pyszna kremowa zupa z dyni to najlepsza propozycja na lekki, jesienny obiad
Pyszna kremowa zupa z dyni to najlepsza propozycja na lekki, jesienny obiad 123RF/PICSEL

Dynia (Cucurbita L.) to jednoroczna roślina z rodziny dyniowatych, do której zalicza się 130 rodzajów i aż 800 gatunków takich jak np. kabaczek, arbuz czy cukinia. Dynię uważa się za warzywo, ale z botanicznego punktu widzenia jej słodki miąższ jest owocem. Największą popularnością cieszą się dynie hokkaido, piżmowa, zwyczajna oraz olbrzymia. W Polsce najczęściej uprawiane są te dwie ostatnie.

Dynia to prawdziwa witaminowa bomba, znana z dobroczynnego wpływu na organizm. To niskokaloryczne warzywo (100 g dyni ma zaledwie 34 kcal) jest bogatym źródłem białka oraz cennego błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego, oczyszcza i ułatwia wypróżnianie. Miąższ dyni jest źródłem cennych witamin i mikroelementów takich jak:

  • magnez,
  • wapń,
  • selen,
  • potas,
  • cynk,
  • kwas foliowy,
  • niacyna
  • witamina A, C, E oraz z grupy B. 

Badania wykazały, że dynia wykazuje silne działanie kardioprotekcyjne, wpływając na obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz stężenia cholesterolu. Dynia działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i hamująco na bakterie typu: Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Bacillus sphaericus, Cryptococcus meningitis, Escherichia coli oraz grzyby Candida Albicans czy Aspergillus Niger. Dzięki zawartości witamin A, C oraz E dynia wzmacnia układ odpornościowy, a zawarty w miąższu kwas azelainowy redukuje stany zapalne skóry, działa rozjaśniająco i depigmentująco. W pestkach dyni znajduje się kukurbitacyna, która potrafi zwalczać groźne pasożyty układu pokarmowego takie jak owsiki, tasiemiec czy glista ludzka. Kukurbitacyna poraża ich układ nerwowy i wspomaga usunięcie z organizmu.

Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na przyrządzenie dyni jest przygotowanie kremowej, aksamitnie gładkiej zupy, która nie tylko świetnia smakuje, ale również doskonale syci i odżywia.

Sprawdzony przepis na kremową zupę z dyni. Zawsze się udaje

Składniki:

1 kg ulubionej dyni jadalnej,

  • 2 średnie marchewki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 2 gałązki tymianku,
  • 150 ml śmietany 30 proc.,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu. 
  • Przygotowanie:

    1. Zdejmij skórę z dyni i wyjmij rdzeń z pestkami. Miąższ posiekaj w średnią kostkę, a marchewkę obierz i pokrój w ćwiartki.

    2. Obierz cebulę i drobno posiekaj razem z czosnkiem. W dużym garnku rozgrzej masło z olejem. Podsmaż cebulę z czosnkiem do zeszklenia, dodaj dynię i marchewkę.

    3. Usmaż warzywa przez 10-15 minut, często mieszając. Kiedy dynia zacznie się przyrumieniać, wlej bulion. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.

    4. Przykryj garnek pokrywką i gotuj całość do miękkości, przez ok. 20 minut.

    5. Zdejmij zupę z ognia, usuń gałązki tymianku i zmiksuj blenderem całość na gładką konsystencję.

    6. Postaw zupę z powrotem na ogniu, zabiel ją śmietanką i podawaj na ciepło. Możesz udekorować ją koperkiem, dorzucić ziarna słonecznika lub dyni.

    Kremowe risotto i prosta sałatka. A wszystko z kasztanamiPolsat
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas