Co jeść, żeby włosy były piękne i zdrowe?

Odżywiając się nieregularnie, często zapominamy o tym, by dostarczać organizmowi niezbędne witaminy i mikroelementy. Odbija się to na kondycji całego naszego ciała, szczególnie zaś cierpią włosy, do których składniki odżywcze docierają na końcu. Jak zmienić dietę, by przywrócić włosom blask?

Jakie warzywa lubią twoje włosy?
Jakie warzywa lubią twoje włosy?materiały prasowe

Białko, żelazo i witaminy: to lubią zdrowe włosy!

Włosy w głównej mierze zbudowane są z białka, a w dobrej kondycji utrzymują je mikroelementy, takie jak żelazo, cynk i miedź. Gdy tych składników brakuje, włosy stają się łamliwe i tracą blask. Warto więc sięgać po produkty, które obfitują w te składniki odżywcze.

Lubisz morskie ryby? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – zawierają one mnóstwo białka, a także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy A, D oraz B. Dzięki temu doskonale wpływają na ukrwienie skóry głowy, w której znajdują się mieszki włosowe, gdzie zachodzą procesy związane z fazą aktywnego wzrostu włosa. Rosnące włosy są więc mocniejsze i bardziej stabilne. Łosoś, dorsz, halibut czy makrela powinny więc na stałe zagościć na Twoim stole.

Doskonałe źródło żelaza stanowią z kolei rośliny strączkowe oraz kasze, szczególnie kasza jaglana i gryczana. By uzupełnić jego niedobory, warto też mieć zawsze pod ręką – w charakterze przekąski – suszone morele. Do śniadania natomiast, zamiast kawy (która blokuje przyswajanie żelaza!), popijaj kakao.

Nie można też zapominać o dostarczaniu organizmowi solidnych dawek beta-karotenu, a więc prowitaminy A. Znajdziesz go przede wszystkim w żółtych, pomarańczowych i czerwonych owocach i warzywach: dla zdrowych włosów zajadaj więc ze smakiem marchewki, dynie, brzoskwinie, pomidory, paprykę. Taki kolorowy, soczysty jadłospis z pewnością okaże się zbawienny nie tylko dla Twoich włosów, ale i dla całego organizmu.

Witaminy i minerały warto dostarczać włosom nie tylko od wewnątrz, pamiętając o nich w swoim codziennym jadłospisie, ale i z zewnątrz – stosując preparaty pielęgnacyjne o odpowiednim składzie. Co powinno się w nich znaleźć? - Odpowiednia kombinacja nienasyconych kwasów tłuszczowych, flawonoidów, witaminy A i witamin z grupy B, a także składników mineralnych (m.in. cynk i żelazo) wzmacnia mieszki włosowe i sprawia, że włosy są lepiej odżywione, silniejsze i… piękniejsze – podpowiada Michał Kowalski Specjalista ds. urody firmy Bioxsine.

Czego unikać?

Dobra dieta na zdrowe włosy wiąże się też z unikaniem niektórych produktów – głównie tych, które traktujemy jako używki. Kondycji włosów z pewnością nie służy picie dużych ilości mocnej kawy i herbaty. Jeszcze gorzej wpływa na nie częste sięganie po napoje alkoholowe. Z jadłospisu warto wykreślić wszelkiego rodzaju fast foody, które zawierają mnóstwo nasyconych tłuszczów zwierzęcych, a więc hot-dogi, hamburgery i frytki. Niepożądana jest też żywność wysoko przetworzona, taka jak zupki czy sosy z torebki – zawarte w nich substancje utrudniają przyswajanie składników odżywczych. Włosom szkodzi także duża ilość cukrów prostych w diecie – pod ich wpływem włosy zaczynają się przetłuszczać i mają skłonność do łupieżu. Nie przesadzaj więc ze słodyczami, białym pieczywem i bananami.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas