Zapomnij o kaszlu, katarze i bólu gardła. Pięć domowych syropów na przeziębienie
Oprac.: Magdalena Kowalska
Sezon na katar, kaszel, ból gardła i inne objawy infekcji w pełni. Na szczęście możemy skorzystać z naturalnych produktów, które skutecznie pomagają zwalczyć wirusy i bakterie. Sprawdź, jak prosto i szybko przygotować domowej roboty syropy na kaszel i ból gardła. Nie tylko złagodzą objawy infekcji, ale wzmocnią cały organizm i będą stymulować układ odpornościowy.
Spis treści:
Syrop z czosnku
Czosnek jest najlepiej przebadanym produktem ziołowym i nie bez przyczyny zyskał miano "naturalnego antybiotyku". Zawiera silne substancje bioaktywne (m.in. allicynę), które pomagają zwalczać bakterie (m.in. Escherichię, Salmonellę czy Klebsiellę), wirusy (np. grypa typu A i B, cytomegalia, wirus zapalenia płuc) i grzyby. Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe. Badania wykazały też, że wzmacnia i reguluje reakcje komórkowe układu odpornościowego.
Składniki:
- 2 główki czosnku,
- 1/3 szklanki naturalnego miodu,
- sok z jednej cytryny,
- szklanka przegotowanej, przestudzonej wody.
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę, wkładamy do słoika. Dodajemy miód i cytrynę, mieszamy. Syrop wkładamy do lodówki na 24 godziny, spożywamy 2 razy dziennie po jednej łyżce.
Syrop z cebuli
Syrop z cebuli jest szczególnie polecany dla dzieci ze względu na łagodniejszy i słodki smak. Cebula zawiera związki siarki i antyoksydanty (m.in. kwercetynę), które wykazują silne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Łagodzą też kaszel przy astmie czy zapaleniu oskrzeli. Syrop z cebuli nie tylko rozrzedzi wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych, ale pomoże też zwalczyć uporczywy ból gardła.
Składniki:
- 2 duże cebule,
- 4 łyżki cukru lub naturalnego miodu.
Cebule należy obrać i drobno pokroić, a następnie przełożyć do słoika warstwowo na zmianę z cukrem. Słoik najlepiej położyć w ciemnym ciepłym miejscu na 3-4 godziny. Po tym czasie cebula puści sok. Syrop można "odcisnąć" i przelać do buteleczki. Syrop można spożywać po łyżeczce co 2-3 godziny.
Przeczytaj też: Już czas, by po niego sięgnąć. Eliksir z buraków wzmocni odporność i obniży ciśnienie krwi
Syrop z buraka
Syrop z buraka i miodu jest świetną alternatywą dla osób, które nie znoszą ostrego smaku i zapachu czosnku czy cebuli. Jest też łagodniejszy dla żołądka, ale równie skuteczny w zwalczaniu infekcji. Substancje bioaktywne znajdujące się w burakach nie tylko wzmacniają układ krwionośny (a w związku z tym cały organizm), ale też regenerują błony śluzowe, łagodzą chrypkę i ból gardła.
Składniki:
- 1 duży burak,
- 2 łyżeczki naturalnego miodu.
Buraka należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać miód i podgrzewać na małym ogniu przez 20 minut. Należy pilnować, żeby doprowadzić do zagotowania. Tak przygotowany syrop można spożywać po łyżce kilka razy dziennie.
Zobacz również:
Syrop z czarnuszki
Syrop z czarnuszki z dodatkiem anyżu i miodu to sprawdzony sposób na szybsze zwalczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Rozrzedzi flegmę, ułatwi odkrztuszanie i pomoże pozbyć się stanu zapalnego. Działa też antybakteryjnie i przeciwwirusowo, ukoi uporczywy ból gardła.
Składniki:
- 3 łyżki nasion czarnuszki,
- 1 łyżeczka nasion anyżu gwiazdkowego,
- 6 goździków,
- pół szklanki naturalnego miodu (np. lipowego).
Nasiona czarnuszki, anyżu i goździki należy zmielić w młynku lub zetrzeć na drobno w moździerzu, a następnie wsypać do szklanego słoika i zalać miodem. Całość najlepiej odstawić na jeden dzień (lub całą noc) do lodówki. Syrop (po łyżce) można dodawać do chłodnej wody lub herbaty, a także spożywać bezpośrednio na łyżeczce.
Syrop z marchwi
Mało kto zdaje sobie sprawę z prozdrowotnych właściwości marchwi w kontekście zwalczania przeziębień. Tymczasem znajdujące się w niej substancje pomagają regenerować błony śluzowe, wspierają walkę z wirusami i bakteriami, usuwają flegmę z płuc i łagodzą ból gardła. Właściwości te potęgują się w połączeniu z miodem. Syrop z marchwi i miodu na pewno przypadnie do gustu nawet małym dzieciom.
Składniki:
- 5 średnich marchewek,
- 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru,
- 3 łyżki miodu (najlepiej spadziowego).
Marchewki należy obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zagotować. Do wrzącej wody trzeba dodać starty na tarce imbir. Gdy marchewka będzie miękka, należy odlać wodę do innego naczynia. Marchew wraz z cząstkami imbiru blendujemy, po ostygnięciu dodajemy odlaną wodę z gotowania oraz miód, całość jeszcze raz blendujemy. Gotowy syrop można spożywać 5 razy dziennie po łyżce. Należy przechowywać go w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Inne sposoby na infekcje
Oprócz stosowania domowych syropów, warto włączyć do diety naturalne probiotyki. Pomagają one odbudować naturalną florę jelitową, co jest kluczowe dla prawidłowej pracy układu odpornościowego. W codziennym menu powinny się więc znaleźć kiszone ogórki, kiszona kapusta czy zakwas z buraków, a także naturalne jogurty (bez dodatku cukru). W czasie infekcji wirusowej najlepszym lekarstwem jest też sen i odpoczynek oraz picie dużej ilości płynów (najlepiej 2 litry dziennie).