Reklama

Reklama

Dieta idealna dla włosów

Można wydawać fortunę na zabiegi i produkty do pielęgnacji, jednak jak zapewniają specjaliści, nic w tej materii nie zastąpi zdrowej diety. Zła dieta może zarówno przyczynić się do wypadania włosów, jak i utraty ich blasku i sprężystości.

- Uboga i źle zbilansowana dieta może prowadzić nie tylko do przerzedzenia i nadmiernej utraty włosów, może również wpływać na ich wysuszenie, nadmierne przesuszanie się i utratę blasku - podkreśla trycholog Ricardo Vila Nova.

Jak podkreślają specjaliści na włosach, podobnie jak na skórze odbijają się wszystkie aspekty niezdrowego stylu życia jak stres, zmęczenie, zła dieta. Ricardo Vila Nova zaznacza, że potrzeba aż czterech lat, aby w pełni zregenerować włosy uszkodzone w wyniku wszystkich tych czynników.

- Jeśli nasze włosy są zbyt łamliwe, warto sięgnąć po czerwone mięso - żelazo bardzo silnie wzmacnia włosy. Pierwszą oznaką niedoboru żelaza są cienkie i kruche włosy. W przypadku wegetarian, warto wzbogacić swoją dietę o tofu i soczewicę, te również są dobrym źródłem żelaza- radzi Vila Nova.

Reklama

Jeśli na naszej głowie pojawiają się pierwsze siwe włosy, warto sięgnąć po czekoladę, a także produkty, które podnoszą poziom melaniny.

W diecie poprawiającej wygląd włosów nie powinno zabraknąć również zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Ich bogatym źródłem są ryby, które warto spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Ich obecność w diecie pomaga odżywić włosy i zapewnić im odpowiednie nawilżenie.

Z kolei, aby zapewnić włosom blask do swojego codziennego menu warto dodać awokado i orzechy włoskie.

INTERIA.PL/ PAP Life
Dowiedz się więcej na temat: włosy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje