Dlaczego warto zrobić maseczkę z jajka? Skóra będzie jędrna i gładka
Już nasze babcie używały maseczki z jajka, by poprawić swoją urodę. Ma właściwości ściągające, a ponadto dogłębnie odżywia skórę. To również źródło ważnych dla cery składników odżywczych. Jak wykonać maseczkę jajeczną na twarz? Wyjaśniamy.
Dlaczego warto zrobić maseczkę z jajka?
Z racji tego, że maseczka jajeczna ma wiele właściwości odżywczych. Jajko zawiera cenne dla skóry składniki odżywcze. Oprócz tego produkt ma działanie oczyszczające i świetnie poradzi sobie z problemami skórnymi. Okłady z jajka zalecane są dla osób zmagających się z trądzikiem. Kosmetyk pomoże też w regulowaniu wytwarzającego się sebum. Skóra stanie się elastyczna, napięta, a zmarszczki znacznie mniej widoczne. Warto też zaznaczyć, że kurze jajko to źródło aminokwasów. Jak wpływają na cerę? Wnikają w najgłębsze warstwy skóry, dzięki czemu dogłębnie ją nawilżają. To świetna kuracja dla zmęczonej i poszarzałej po zimie buzi.
Jak zrobić maseczkę z jajka?
Jej wykonanie jest proste i nie zajmie ci wiele czasu. Przygotuj małą miseczkę, jedno białko i dwie łyżki stołowe jogurtu naturalnego. Następnie postępuj krok po kroku:
- Ubij białko na gęstą masę i dodaj jogurt naturalny. Dokładnie wymieszaj składniki.
- Cerę oczyść dokładnie, np. płynem micelarnym i odczekaj chwilę.
- Nałóż jajeczną maseczkę na całą twarz, omiń okolice oczu i ust. Pozostaw na pół godziny.
- Po upływie czasu zmyj maskę obficie letnią wodą i osusz twarz. Na koniec wklep w skórę krem do codziennej pielęgnacji. Zabieg powtarzaj przynajmniej raz w tygodniu.