Domowe sposoby na ból gardła i chrypkę
Sezon jesienno-zimowy to prawdziwy sprawdzian dla odporności. Czasem wystarczy zbyt lekkie ubranie lub chwila spędzona w deszczu, by wrócić do domu z katarem. Czujesz drapanie i suchość w gardle, a podczas mówienia słyszysz podejrzaną chrypkę? Nie warto zwlekać, ponieważ na tym etapie świetnie poradzą sobie domowe sposoby stosowane przez nasze mamy i babcie. Jak szybko pozbyć się bólu gardła? Naturalne metody okażą się nie tylko skuteczne, ale w wielu przypadkach też bardzo smaczne!
Nigdy nie bagatelizuj objawów
Ból gardła przy przełykaniu potrafi utrudnić życie i odebrać przyjemność z nawet najlepszego posiłku, ale nie jest to jedyny powód, dla którego nie należy ignorować tego objawu. Swędzenie czy pieczenie w gardle oraz chrypka to sygnały, że organizm zaczyna walkę z infekcją. Jeśli nie będziemy działać, może zamienić się ona w dużo poważniejszy problem, np. zapalenie gardła. Gdy kuracja domowymi sposobami przez cztery dni nie przyniesie rezultatów, koniecznie trzeba udać się do lekarza pierwszego kontaktu. Obserwuj bacznie też inne reakcje swojego ciała, zwłaszcza sprawdzaj temperaturę ciała.
Co pomaga na ból gardła?
Ból gardła może sprawiać problemy przy przełykaniu, ale nadal ważne jest nawadnianie ciała. Pij często, ale małymi porcjami. Uwzględnij jak najwięcej ciepłych napojów. Zrezygnuj z kolei z pikantnych przypraw, które dodatkowo będą podrażniać gardło. Najwyższa pora przejść do naturalnych metod radzenia sobie z bólem i chrypką.
Mikstura mocy: Woda, miód, cytryna
Miód słynie ze swoich antybakteryjnych właściwości, więc jako pierwszy powinien przyjść do głowy, gdy mowa o szybkich sposobach na ból gardła. By jednak nie stracił swoich cennych właściwości, nie należy mieszać go z wrzątkiem. Woda powinna mieć temperaturę nie wyższą niż 40°C. Dla wzmocnienia działania mikstury i wzbogacenia smaku dodaj sok z cytryny.
Warto wiedzieć: W takim napoju sprawdzą się też imbir oraz kurkuma. Jednak nie spożywaj takiej mieszanki późnym wieczorem przed pójściem spać. Składniki te mają działanie pobudzające oraz moczopędne, co można utrudnić zaśnięcie i nocną regenerację organizmu.
Co na ból gardła i chrypkę? Czosnek!
Ostry smak i aromat czosnku przydaje się nie tylko w kuchni, ale świadczy też o dezynfekujących właściwościach rośliny. Możesz różnie go wykorzystywać podczas walki z bólem gardła. Najbardziej tradycyjną metodą jest dodanie jednego lub dwóch rozdrobnionych ząbków do ciepłego mleka. Innym sposobem jest jego poszatkowanie i posypanie hojną porcją np. kanapki.
Łagodzące działanie siemienia lnianego
Niepozorne nasiona lnu działają przeciwzapalnie, ale przede wszystkim łagodzą ból i doskonale nawilżają drapiące gardło, przynosząc dużą ulgę. Jak je stosować? Przygotuj napar, wsypując do kubka dwie łyżki nasion i zalewając je gorącą wodą. Zamieszaj, przykryj i odstaw na kwadrans. Uzyskasz w ten sposób gęsty, nieco kleisty napój, który podczas spożywania pokryje gardło nawilżającą i ochronną warstwą roślinnego śluzu. Nie spożywaj bezpośrednio przed posiłkiem, by siemię lniane miało czas na działanie.
Ziołowe płukanki na ból gardła
Potencjał ziół w medycynie naturalnej jest doceniany od wieków. Skorzystaj z doświadczenia przodków i przygotuj płukankę, dzięki której zahamujesz rozwój chorobotwórczych czynników i złagodzisz dolegliwości bólowe. Jakie zioła działają najlepiej? Użyj swojskiego rumianku, tymianku lub szałwii. Łyżkę ziół zalej szklanką gorącej wody (może być wrzątek) i ponownie odstaw na kilkanaście minut, by wywar nabrał mocy. Gdy przestygnie, wykonaj płukankę. Płyn nie powinien być całkiem zimny, więc nie odstawiaj go na zbyt długo. Powtarzaj trzy lub cztery razy dziennie dla najlepszych efektów.