Domowy syrop na kaszel. Trzy sprawdzone przepisy
Jesień to czas wzmożonych infekcji bakteryjnych i wirusowych. Nietrudno wówczas o przeziębienie, któremu często towarzyszy kaszel. Osoby, które sięgają po farmakologiczne środki jedynie w ostateczności, może zainteresować domowy syrop na kaszel przygotowany na bazie naturalnych składników. Oto trzy sprawdzone przepisy.
Syrop z cebuli
Syrop z cebuli to specyfik, który wiele osób poznało w dzieciństwie. Przepis był stosowany już przez nasze babcie i prababcie. Głównym składnikiem domowego syropu na kaszel jest cebula, która zawiera dużo witaminy C oraz wykazuje działanie bakteriobójcze. Mikstura z cebuli działa wykrztuśnie, rozrzedza wydzielinę zalegającą górne drogi oddechowe — może być stosowana jako domowy syrop na mokry i suchy kaszel. Warto po preparat z cebuli sięgnąć także podczas anginy, zapalenia gardła, krtani czy zatok. Taki domowy syrop na kaszel można przyjmować także profilaktycznie dla wzmocnienia odporności.
Przygotowanie domowego syropu na kaszel jest bardzo łatwe. Wystarczy obrać i drobno posiekać cebulę, a następnie zasypać ją dużą ilością cukru. Osoby, które chcą unikać białego słodzika, mogą zastąpić go dwiema łyżkami miodu. Następnie trzeba przykryć syrop i odłożyć na kilka godzin, aby cebula puściła sok. Po tym czasie można odcedzić kawałki warzywa. Syrop z cebuli na kaszel należy przyjmować co trzy — cztery godziny po łyżce (dorośli) lub łyżeczce (dzieci).
Domowy syrop na kaszel z czosnku, miodu i cytryny
Omawiając domowe sposoby na kaszel, trudno nie wspomnieć o dobrze znanym, naturalnym antybiotyku — czosnek, bo o nim mowa, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Jest bogatym źródłem flawonoidów, witamin A, C, PP, B1 i B2. Czosnek może obniżyć gorączkę, a zawarte w nim olejki eteryczne ułatwiają oddychanie i odkrztuszanie zalegającej w drogach oddechowych flegmy.
Aby przygotować domowy syrop na kaszel, potrzebny będzie także miód. Ten gęsty, złoty, pszczeli produkt zawiera witaminy A, C oraz witaminy z grupy B. Ma w sobie także kwas foliowy, potas, fosfor, magnez, chlor, żelazo, wapń, kobalt, molibden i mangan. Najlepszym wyborem do syropu na kaszel będą miody: lipowy bądź spadziowy, które wykazują silne działanie antybiotyczne, niszczą chorobotwórcze drobnoustroje, działają napotnie, wykrztuśnie, przeciwskurczowo. Dzięki nim można obniżyć gorączkę i złagodzić kaszel oraz stany zapalne. Dlatego miód lipowy i spadziowy polecane są przy grypie, przeziębieniu, infekcjach górnych dróg oddechowych oraz zapaleniach płuc i oskrzeli.
Kolenym składnikiem domowego syropu na kaszel jest cytryna. Owoc znany jest przede wszystkim z dużej zawartości witaminy C, ale można w nim znaleźć także witaminy z grupy B, witaminę A i E. Owoc zawiera kwas foliowy, potas, fosfor, sód, żelazo, magnez, wapń i cynk. Cytryna w syropie wspomoże działanie układu odpornościowego.
Syrop z czosnku, miodu i cytryny można przygotować z dwóch główek czosnku, pięciu — sześciu łyżek miodu, szklanki wody oraz soku z trzech cytryn. Czosnek należy obrać i przecisnąć przez praskę (ewentualnie zetrzeć na tarce), dodać wodę, sok wyciśnięty z trzech cytryn i miód. Miksturę dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na dobę. Profilaktycznie dla wzmocnienia odporności przyjmować łyżkę dziennie (dzieci — łyżeczkę). W przypadku przeziębienia i męczącego kaszlu dawkę należy zwiększyć od trzech łyżek (łyżeczek) na dobę. Ten naturalny syrop na kaszel można przechowywać w lodówce przez trzy tygodnie.
Domowe sposoby na kaszel: Syrop z buraka
Zapach czosnku i cebuli, kwaśny smak cytryny — wszystko to sprawia, że szczególnie dzieci niechętnie przyjmują domowe syropy na kaszel. Dla maluchów, kobiet w ciąży oraz osób, które nie przepadają za smakiem czosnku i cebuli dobrym rozwiązaniem będzie syrop z buraka.
Buraki są źródłem kwasu foliowego, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, chloru, cezu i rubidu. Można w nich znaleźć witaminy C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. Zawarte w burakach flawonoidy zwalczają stany zapalne, oraz podnoszą odporność organizmu.
Do przygotowania syropu z buraka potrzebny będzie także miód, który jak już wspominano, ma między innymi właściwości wykrztuśne, antybiotyczne, przeciwwirusowe, bakteriobójcze.
Domowy syrop na kaszel przygotowany z buraka i miodu pomoże pozbyć się chrypki, działa wykrztuśnie, łagodzi kaszel i oczyszcza organizm z chorobotwórczych drobnoustrojów. Można przyjmować go także profilaktycznie, aby podnosić odporność organizmu.
Aby przygotować naturalny syrop na kaszel potrzebny będzie burak oraz miód lipowy bądź spadziowy. Dużego buraka trzeba umyć, obrać i pokroić w kostkę, a następnie zalać czterema łyżkami miodu. Należy przyjmować dwie łyżeczki dziennie, przy silnych objawach przeziębienia dawkę można zwiększyć od łyżeczki co trzy — cztery godziny.
Przy przeziębieniach i infekcjach warto sięgnąć także po syrop z czarnego bzu czy syrop z imbiru, miodu i cytryny. Domowe sposoby na kaszel to naturalne mikstury, które wykorzystują moc ukrytą w znanych produktach spożywczych i pomagają uporać się z uciążliwymi objawami przeziębienia.