Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust?
Czosnek nie bez przyczyny zaliczany jest do chlubnej listy naturalnych antybiotyków. Wszystko przez fakt, że zawiera pochodną siarki - allicynę - o silnym działaniu przeciwbakteryjnym, która z łatwością wzmocni organizm i pomoże przy pierwszych symptomach przeziębienia czy grypy. Niestety, zjedzenie czosnku wiąże się z wydzielaniem nieprzyjemnego zapachu, zarówno przez pory skóry, jak i z ust. Aby zminimalizować dolegliwość i uniknąć dyskomfortu u interlokutora, warto sięgnąć po domowe sposoby. Podpowiadamy, jak szybko pozbyć się zapachu czosnku z ust.
Dlaczego tak trudno pozbyć się zapachu czosnku z ust?
Zapachu czosnku bardzo trudno się pozbyć z ust. Niestety, płukanie ich albo szczotkowanie zębów zawsze się kończy niepowodzeniem. Wszystko przez względu na fakt, że po spożyciu czosnku allicyna jest metabolizowana przez organizm i zapach przedostaje się do płuc, skąd przenoszony jest do innych części organizmu. Poza tym spożycie ząbka warzywa sprawia, że allicyna wydostaje się z organizmu również przez skórę - jej zapach doskonale wyczuwalny jest w pocie. Dlatego sama higiena jamy ustnej nie wystarczy - trzeba sięgnąć po inne, ale skuteczne metody, które zaradzą problemowi.
Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust?
Jeśli zapach czosnku z ust sprawia nam problem po posiłku, można go z łatwością zneutralizować. Gdy cierpimy również na brak czasu, warto wypić szklankę tłustego mleka. Dlaczego? Ponieważ zawarty w nim tłuszcz pomoże zmetabolizować allicynę, która jest przyczyną występowania problemu. W wypadku, gdy zjedliśmy potrawę obfitującą w to wonne warzywo, warto sięgnąć po napój, który obfituje w polifenole. Do nich zalicza się różnego rodzaju herbaty. Jednak najlepszymi właściwościami wykazuje się herbata zielona, która znana jest ze swojego pobudzającego działania. Poza tym taki ciepły napar poprawia trawienie, wzmaga metabolizm, orzeźwia i odświeża zapach w ustach!
Nie żuj gumy do żucia!
Guma do żucia może szybko poradzić sobie z problemem nieświeżego oddechu, jednak w przypadku czosnku jest bez szans. Wszystko przez fakt, że jedynie maskuje problem. Ale na szczęście istnieją inne, domowe zamienniki, które można z powodzeniem żuć. Pierwszym z nich natka pietruszki! Wystarczy wziąć do buzi kilka listków i gryźć przez kilka minut, by po chwili czuć efekt. Innym sposobem jest sięgnięcie po goździki! To właśnie w nich znajduje się eugenol, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Żucie goździków ma przynajmniej dwie zalety: nie tylko rozprawiają się z czosnkiem i metabolizują allicynę, ale też odświeżają jamę ustną i łagodzą ból oraz wszelkie stany zapalne.
Podobne zastosowania mają również inne warzywa, które często znajdują się w domowych spiżarniach. Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Na miętę, liście selera oraz sałatę.
Sięgnij po... jabłko!
Któż nie przepada za jabłkami? Nie dość, że są niskokaloryczne, to całkiem smaczne. Ponadto to owoce, które w naszej szerokości geograficznej mają moc kulinarnych zastosowań! Jednak najlepiej spożywa się je na surowo, ponieważ to źródło pektyn, które zaliczane są do błonnika pokarmowego, a jak wiadomo, to właśnie on rewelacyjnie wpływa na kondycję układu pokarmowego. Jeśli jednak z miłością do jabłek jesteśmy na bakier, to powinno nas przekonać szczególne zastosowanie tych owoców. Dzięki zawartym w niej enzymom łatwiej pozbędziemy się brzydkiego zapachu czosnku z ust! Wystarczy zjeść jedno po posiłku: na efekt nie trzeba długo czekać.
Sok z cytryny dobry na wszystko
Sok z cytryny to wspaniały rezerwuar witaminy C, która jest bardzo cenna dla organizmu. Okazuje się, że kwaśny napój może być wybawieniem w przypadku nieprzyjemnego, czosnkowego oddechu. Wystarczy niewielka ilość wypita po posiłku, aby szybko poczuć efekt. Okazuje się, że to kwestia pH, którym charakteryzuje się sok. Im kwaśniejszy (czyli niższy), tym szybciej radzi sobie z neutralizacją nieprzyjemnego problemu.