Jak zrobić olej marchwiowy?
Czy kiedykolwiek rozważałaś zastosowanie oleju marchwiowego do wzmocnienia włosów? Jeśli nie, warto to zrobić. Olej marchwiowy sprawi, że włosy będą lśnić i wyglądać młodziej. Olej z marchwi posiada wiele innych zastosowań. Dowiedz się, jak go przygotować i stosować.
Rzeczy, których potrzebujesz
* 2-3 marchewki, najlepiej własne lub organiczne
* oliwa z oliwek
* tarka lub malakser
* gaza
* czysty słoik
Marchewki obierz ze skórki, zetrzyj je na tarce lub w malakserze. Przełóż startą marchewkę do garnka. Zalej ją oliwą z oliwek, tak by oliwa pokryła marchew w całości. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu. To spowoduje, że marchewka zmięknie i nasiąknie odpowiednio olejem.
Podczas gotowania oliwa zmieni kolor na pomarańczowy. Wówczas zgaś płomień i pozostaw do ostygnięcia. Nim przecedzisz marchew z oleju zostaw ją jeszcze na 24 godziny, aby się zamarynowała.
Na drugi dzień przecedź miksturę. Na gazę lub gęste sitko przełóż marchewkę. Odciśnięty olej przelej do szklanej butelki lub słoika. Zakręć korek i przechowuj olej w chłodnym miejscu lub w lodówce.
Jak używać oleju?
- Przeciwzmarszczkowo – stosuj wieczorem. Odrobinę oleju wlej na dłoń rozetrzyj i wetrzyj w skórę twarzy. Olej uelastyczni skórę i wygładzi zmarszczki.
- Na włosy – odrobinę oleju wetrzyj we włosy, by stymulować ich wzrost i wzmocnić uszkodzone włosy.
- Plamy starcze i trądzik – odrobinę oleju marchwiowego wetrzyj w miejsca z których ten problem występuje.