Jak zrobić olej marchwiowy?

Czy kiedykolwiek rozważałaś zastosowanie oleju marchwiowego do wzmocnienia włosów? Jeśli nie, warto to zrobić. Olej marchwiowy sprawi, że włosy będą lśnić i wyglądać młodziej. Olej z marchwi posiada wiele innych zastosowań. Dowiedz się, jak go przygotować i stosować.

olej marchwiowy
olej marchwiowy© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

* 2-3 marchewki, najlepiej własne lub organiczne

* oliwa z oliwek

* tarka lub malakser

* gaza

* czysty słoik

olej marchewkowy
© Photogenica

Marchewki obierz ze skórki, zetrzyj je na tarce lub w malakserze. Przełóż startą marchewkę do garnka. Zalej ją oliwą z oliwek, tak by oliwa pokryła marchew w całości. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu. To spowoduje, że marchewka zmięknie i nasiąknie odpowiednio olejem.

olej marchwiowy przepis
© Photogenica

Podczas gotowania oliwa zmieni kolor na pomarańczowy. Wówczas zgaś płomień i pozostaw do ostygnięcia. Nim przecedzisz marchew z oleju zostaw ją jeszcze na 24 godziny, aby się zamarynowała.

olej marchwiowy jak zrobić
© Photogenica

Na drugi dzień przecedź miksturę. Na gazę lub gęste sitko przełóż marchewkę. Odciśnięty olej przelej do szklanej butelki lub słoika. Zakręć korek i przechowuj olej w chłodnym miejscu lub w lodówce.

Jak używać oleju?

olej marchwiowy na skórę
© Photogenica
  • Przeciwzmarszczkowo – stosuj wieczorem. Odrobinę oleju wlej na dłoń rozetrzyj i wetrzyj w skórę twarzy. Olej uelastyczni skórę i wygładzi zmarszczki.
  • Na włosy – odrobinę oleju wetrzyj we włosy, by stymulować ich wzrost i wzmocnić uszkodzone włosy.
  • Plamy starcze i trądzik – odrobinę oleju marchwiowego wetrzyj w miejsca z których ten problem występuje.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas