Jak zrobić własną maść antybakteryjną?

Ta maść zmniejsza ból, zatrzymuje swędzenie po ukąszeniach, leczy i przynosi ulgę. Działa antybakteryjnie i zapobiega infekcjom. Można stosować ją na rany, ukąszenia, czyraki, wysypkę, popękaną lub suchą skórę. Zielona maść zawiera: liście babki, kwiaty nagietka, liście żywokostu, kwiat krwawnika oraz liście rozmarynu.

Domowa maść antybakteryjna
Domowa maść antybakteryjna© Photogenica
Maść antybakteryjna przepis
© Photogenica

Umieść zioła w słoiku wypełniając go w 1/3 lub 1/2. Można użyć dowolnej wielkości słoika, w zależności od tego ile maści chcesz uzyskać.

Napełnij słoik oliwą z oliwek, olejem kokosowym lub olejem ze słodkich migdałów. Zostaw kilka centymetrów niewypełnionej przestrzeni.

Ziołowe domowe maści
© Photogenica

Załóż pokrywkę na słoik. Umieść ręcznik na dnie wolnowaru, następnie umieść w nim słoiki, napełnij wolnowar wodą tak, aby prawie zakryć słoiki. Ustaw wolnowar na małym ogniu i pozostaw na 3 dni. Olej i zioła muszą być podgrzane, aby uwolnić swoje cenne właściwości, ale nie mogą być zbyt gorące. Woda wyparuje, więc dolewaj jej w razie potrzeby, aby utrzymać stały poziom.

Po 3 dniach przecedź zioła z oleju przez bawełniany materiał, gazę lub drobne sitko. Odcedź tyle oleju ile tylko zdołasz, rób to rękoma – wówczas uzyskasz najwięcej produktu.

Maść z nagietkiem właściwości
© Photogenica

Uzyskany ziołowy olej może być produktem docelowym. Jeśli chcesz uzyskać maść, wlej 2 szklanki oleju ziołowego do miski. Dodaj 1/4 szklanki wosku pszczelego. Włącz palnik na mały ogień i powoli rozgrzej olej, aż wosk pszczeli roztopi się.

Gdy wosk się rozpuści, wlej 1 łyżkę olejku z witaminą E. Maść możesz zachować i stosować nawet przez 5 lat lub dłużej.

Przenieś maść do pojemnika z dozownikiem, aby ułatwić sobie dozowanie. Ważne jest, aby wlać maść do pojemników zanim zacznie się ona ochładzać. W innym przypadku wosk pszczeli zacznie gęstnieć, co znacznie utrudni zadanie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas