Jak żywność wpływa na wygląd twarzy?

Większość z nas zdaje sobie sprawę, że sposób odżywiania się znacząco wpływa na zdrowie oraz wygląd sylwetki. Warto jednak wiedzieć, że dieta jeszcze wyraźniej widoczna jest na naszej twarzy. Dietetycy podkreślają wręcz, że wystarczy im jedno spojrzenie na cerę, by dowiedzieć się, jak dany człowiek się odżywia. Wypryski, przebarwienia, zmarszczki czy opuchlizna na twarzy to najczęstsze objawy źle zbilansowanej diety. Wystarczy wprowadzić drobne zmiany, by już po kilku dniach cieszyć się zdrowszą cerą i wyostrzonymi rysami twarzy. Sprawdź, jak tego dokonać.

Jak dieta wpływa na kondycję cery?
Jak dieta wpływa na kondycję cery? ©123RF/PICSEL

Cukier

Trądzik
©123RF/PICSEL

Nadmiar węglowodanów prostych w diecie to szybka droga do trądziku i innych niedoskonałości na twarzy. Winne są przede wszystkim słodycze, ciasta, desery, słone przekąski oraz białe pieczywo i makarony. Powodują one gwałtowny wzrost stężenia glukozy, która niszczy strukturę włókien kolagenowych. Z tego powodu skóra traci jędrność i elastyczność, przez co znaczniej szybciej tworzą się na niej zmarszczki (zwłaszcza wokół oczu, gdzie skóra jest najcieńsza). Cera staje się też bardziej blada i ziemista.

Nadmiar cukru w diecie sprzyja również namnażaniu się szkodliwych bakterii w jelitach, które są odpowiedzialne za powstawanie trądziku i wyprysków. Najwięcej nieestetycznych krostek powstaje wtedy na czole, a także na klatce piersiowej i ramionach. Warto wiedzieć, że znaczne ograniczenie cukrów prostych w diecie poprawia kondycję skóry już w ciągu kilku dni.

Tłuste jedzenie i czerwone mięso

Przebarwienia
©123RF/PICSEL

Ciężkostrawne posiłki obciążają nie tylko układ pokarmowy i trawienny, ale szkodą też naszej cerze. Smażone mięsa, fast food i inna żywność wysokoprzetworzona przyspiesza procesy starzenia się skóry. Pogłębia zmarszczki, wysusza naskórek i sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Konserwanty znajdujące się np. w wędlinach sprawiają, że cera staje się zmęczona i szara. Z kolei czerwone mięso (np. wieprzowina i wołowina) zawiera kartyninę, która usztywnia naczynia krwionośne, co powoduje gorszy przepływ krwi i utrudnia dostęp tlenu do wszystkich komórek ciała. Negatywnie wpływa to także na jędrność i elastyczność cery. Częste spożywanie smażonych potraw oraz produktów bogatych w tłuszcze trans może też powodować przebarwienia skóry, np. ciemne plamy na czole czy policzkach.

Sól

Dzienne zapotrzebowanie na sól to ok. 5 g (jedna mała łyżeczka). Specjaliści podkreślają, że tyle znajduje się w produktach, które spożywamy na co dzień, np. w wędlinach, pieczywie czy rybach. Dlatego jakiekolwiek dosalanie potraw czy warzyw sprawia, że znacznie przekraczamy optymalną normę. A sól w nadmiarze obciąża nerki i zatrzymuje wodę w organizmie. Najbardziej jest to widoczne na twarzy, która staje się opuchnięta (zwłaszcza powieki oczu i podbródek, a także policzki).

Alkohol

Popękane naczynka
©123RF/PICSEL

Wrogiem zdrowego i młodego wyglądu twarzy jest też alkohol. Odwadnia on organizm, co paradoksalnie prowadzi do nadmiernego zatrzymywania wody (nasze ciało stosuje mechanizmy obronne i magazynuje wodę). Efektem jest opuchlizna twarzy oraz zaczerwienienie skóry. Alkohol zawiera też bardzo duże ilości cukru, który uszkadza włókna kolagenowe i przyspiesza powstawanie zmarszczek.

Pikantne potrawy

Ostre przyprawy przyspieszają metabolizm, ale dodawanie ich w dużych ilościach do potraw źle wpływa na skórę. Staje się ona bardziej podatna na podrażnienia i skłonna do powstawania przebarwień. Charakterystyczną oznaką diety bogatej w pikantne potrawy są także rozszerzone naczynka krwionośne i rumieńce na twarzy.

Jak odmłodzić cerę i wyostrzyć rysy twarzy?

Aby cieszyć się jędrną, młodą i zdrowo wyglądającą cerą, wystarczy ograniczyć spożywanie węglowodanów prostych, czerwonego mięsa i wysokoprzetworzonych produktów na rzecz warzyw, owoców i ryb morskich. Są one bogatym źródłem witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też wiele antyoksydantów, czyli substancji spowalniających procesy starzenia się skóry. Do codziennej diety warto więc włączyć szpinak, marchew, brokuły, czerwoną paprykę, cytrusy, jabłka oraz granaty, a także świeżego łososia, makrelę czy sardynki. Ważne jest też picie 2 litrów niegazowanej wody lub zielonej herbaty. Z diety najlepiej wykluczyć lub mocno ograniczyć alkohol i inne używki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas