Kwas hialuronowy: Właściwości i naturalne źródła

Kwas hialuronowy nie bez powodu nazywany jest eliksirem młodości – odpowiada za jędrność i elastyczność skóry oraz stanowi budulec naczyń krwionośnych. Współczesna medycyna wykorzystuje go do produkcji leków antynowotworowych czy zwalczających choroby reumatyczne. Kwas hialuronowy jest naturalnie produkowany w naszym organizmie, jednak wraz z wiekiem zaczynamy cierpieć na jego niedobory. Na szczęście możemy z tym walczyć nie tylko za pomocą kosmetyków, ale też właściwej diety. Sprawdź, jakie są naturalne źródła kwasu hialuronowego.

Dlaczego kwas hialuronowy jest tak cenny?
Dlaczego kwas hialuronowy jest tak cenny? ©123RF/PICSEL
Co powinien zawierać idealny krem?newsrm.tv

Czym jest kwas hialuronowy?

Eliksir młodości
©123RF/PICSEL

Kwas hialuronowy jest naturalnie produkowany w naszym organizmie – występuje przede wszystkim w skórze, ale także w mazi stawów, ciele szklistym oka, płynach ustrojowych oraz naczyniach krwionośnych. Okazuje się, że dla skóry jest ważniejszy od kolagenu – odpowiada za jej prawidłowe nawilżenie i chroni przed zbyt szybkim starzeniem się. Niestety wraz z wiekiem jego stężenie spada. Przyczyną jest szkodliwe działanie wolnych rodników, promieniowanie UV, a także zaburzenia hormonalne i nieprawidłowe odżywianie się. Według badań naukowców drastyczny spadek produkcji kwasu hialuronowego następuje po 45. roku życia. Niestety wciąż nie udało się odnaleźć sposobu na pobudzenie organizmu do zwiększenia wydzielania tej cennej substancji. Z tego względu przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny wykorzystuje syntetyczny kwas hialuronowy, który produkowany jest w procesie fermentacji mikrobiologicznej ze szczepów specjalnych bakterii. Warto jednak wiedzieć, że stężenie tego cennego kwasu w organizmie można zwiększyć za pomocą niektórych produktów spożywczych.

Właściwości kwasu hialuronowego

Zastosowania kwasu
©123RF/PICSEL

Kwas hialuronowy jest odpowiedzialny za nawilżanie skóry i odżywianie włókien kolagenowych. Dzięki temu skóra jest gładka, jędrna i elastyczna, a co za tym idzie bardziej odporna na powstawanie zmarszczek. Kwas hialuronowy jest też składnikiem mazi stawowej i ciała szklistego oka – to dzięki niemu chrząstka stawowa jest sprężysta i bardziej wytrzymała w czasie wstrząsów, a oko wytwarza film łzowy i chroni spojówki przed wysuszeniem. Warto wiedzieć, że kwas hialuronowy przyspiesza też gojenie się ran, łagodzi ból i stany zapalne, a nawet pomaga zwalczyć infekcje jamy ustnej. Z tego względu jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. To cenny składnik kremów przeciwzmarszczkowych, leków na choroby zwyrodnieniowe stawów, a nawet środków zwalczających zgagę i refluks (udowodniono, że kwas hialuronowy obniża poziom kwasów żołądkowych i działa kojąco na żołądek). Kwas hialuronowy znajdziemy też w kroplach do oczu (także tych stosowanych przy zespole suchego oka) i preparatach stosowanych w trakcie stanów zapalnych dróg rodnych.

Produkty, które zwiększają stężenie kwasu hialuronowego w organizmie

Zdrowa dieta
©123RF/PICSEL

Zdrowe odżywianie się ma kolosalny wpływ na kondycję skóry i całego ciała. Szczególnie cenne są produkty zawierające antyoksydanty. Usuwają one z organizmu wolne rodniki, które przyczyniają się m.in. do utraty kwasu hialuronowego ze skóry. Bogatym źródłem antyoksydantów są przede wszystkim zielone warzywa (brokuły, szpinak, jarmuż, sałata) oraz czerwone i fioletowe owoce (aronia, żurawina, borówki, śliwki). Do codziennej diety warto też włączyć żelatynę znajdującą się w galaretkach. Zawiera ona cenne aminokwasy, które pozytywnie wpływają na poziom kwasu hialuronowego oraz kolagenu, wzmacniają też stawy. Nie należy też zapominać o chudym mięsie (drób, jagnięcina) i rybach, które są źródłem białek prostych odpowiedzialnych za syntezę kolagenu i kwasu hialuronowego. Zbawienny wpływ na skórę wykazują również fitoestrogeny, które występują m.in. w soi, soczewicy i nasionach roślin strączkowych. Do produkcji kwasu hialuronowego niezbędny jest także magnez (duże ilości znajdziemy w otrębach pszennych, rybach, szpinaku i gorzkiej czekoladzie) oraz krzem (bogatym źródłem są zioła: skrzyp polny, pokrzywa, rdest ptasi i podbiał).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas