Kwas mlekowy: Właściwości i zastosowania

Kwas mlekowy to naturalna substancja produkowana w naszym organizmie na skutek procesów metabolicznych. Wytwarzają go także dobroczynne bakterie Lactobacillus żyjące w przewodzie pokarmowym oraz pochwie. Kwas mlekowy chroni przed szkodliwymi drobnoustrojami, między innymi grzybami czy bakteriami gnilnymi. Z tego względu wykorzystuje się go w medycynie (m.in. do zwalczania szkodliwych skutków antybiotykoterapii czy infekcji intymnych) i przemyśle kosmetycznym, ponieważ wykazuje dobroczynny wpływ na skórę. Czym jest kwas mlekowy i co ma wspólnego z zakwasami po wysiłku? W jakich produktach można go znaleźć i kiedy powinno się go stosować?

Kwas mlekowy występuje w produktach mlecznych
Kwas mlekowy występuje w produktach mlecznych ©123RF/PICSEL

Czym jest kwas mlekowy?

Bakterie Lactobacillus
©123RF/PICSEL

Kwas mlekowy to organiczny związek chemiczny wytwarzany w naszym organizmie. Jest gęstym, bezbarwnym płynem o lekko kwaśnym smaku. Jego źródłem są bakterie Lactobacillus żyjące w przewodzie pokarmowym i pochwie – dzięki niemu nie dochodzi do infekcji grzybiczych i bakteryjnych. Kwas mlekowy występuje również w mięśniach – powstaje na skutek dużego wysiłku fizycznego. Dzieje się tak, gdy komórki i tkanki otrzymują za mało tlenu – energię pozyskują wtedy z glukozy, a efektem procesów metabolicznych jest właśnie kwas mlekowy, który zalega w mięśniach i wywołuje uczucie bólu i zmęczenia. Wbrew pozorom to nie on jest jednak odpowiedzialny za "zakwasy" pojawiające się w kolejnych dniach. Wiążą się one nadwyrężeniem mięśni i ich mikrouszkodzeniami.

Kwas mlekowy występuje także w niektórych produktach spożywczych – kwaśnym mleku, kefirach i jogurtach naturalnych ze szczepami bakterii, a także żółtych serach i kiszonych ogórkach czy kapuście. Jest też wykorzystywany w medycynie i przemyśle kosmetycznym.

Kwas mlekowy w medycynie

Probiotyki w kapsułkach
©123RF/PICSEL

Kwas mlekowy odgrywa bardzo ważną w rolę w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej i utrzymaniu kwaśnego pH jelit czy pochwy. Jego niedobory występują podczas antybiotykoterapii, przewlekłych infekcji i u osób z osłabioną odpornością. Dlatego w takich sytuacjach konieczne jest przyjmowanie probiotyków z bakteriami produkującymi kwas mlekowy. Dzięki nim jelita lepiej pracują i chronią organizm przed kolejnymi infekcjami. Udowodniono, że bakterie żyjące w jelitach stymulują odporność i chronią przed namnażaniem się szkodliwych drobnoustrojów.

Kwas mlekowy wykorzystuje się także do produkcji leków i preparatów ginekologicznych. Stosuje się je w trakcie antybiotykoterapii lub po przebytych infekcjach intymnych. Kwas mlekowy przywraca prawidłowe, kwaśne pH pochwy, chroniąc przed namnażaniem się grzybów i szkodliwych bakterii.

Kwas mlekowy w kosmetyce

Maseczka z kwasem mlekowym
©123RF/PICSEL

Kwas mlekowy ma także zbawienny wpływ na skórę i włosy – nic dziwnego, że z jego właściwości od lat korzysta przemysł kosmetyczny. To naturalny składnik wielu kremów, maseczek, peelingów, balsamów, odżywek i szamponów. Nie powoduje alergii, działa za to przeciwbakteryjnie i detoksykująco. Nawilża i regeneruje skórę, zmniejsza ilość wydzielanego sebum i pomaga zwalczyć trądzik. Ułatwia także walkę z przebarwieniami, łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie się ran. Głęboko nawilża i oczyszcza skórę, wykazuje też właściwości spowalniające procesy starzenia się. Warto wiedzieć, że kwas mlekowy jest też naturalnym filtrem UV. Świetnie wpływa także na włosy – sprawia, że są one lśniące i błyszczące, a skóra głowy nawilżona i zdrowa.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas