Mydło z soli morskiej według domowej receptury
Do wyrobu domowego mydła nie zaleca się stosowanie soli Epsom, zwanej też solą gorzką lub angielską, ani soli z Morza Martwego. Zawierają one mnóstwo cennych składników mineralnych, jednak nie wpływają dobrze na konsystencję mydła. Najlepszym wyborem jest różowa sól himalajska lub sól morska. Ziarna nie powinny być zbyt duże, by nie podrażniały skóry podczas stosowanie gotowego mydła.
Akcesoria potrzebne do zrobienia mydła
szklany pojemnik do mieszania składników
garnek do podgrzania oleju
termometr kuchenny
pojemnik do uformowania mydła
blender ręczny
drewniana łyżka
fartuch, rękawice i okulary ochronne (soda kaustyczna potrzebna do przygotowania mydła jest substancją żrącą)
Składniki:
100 g oliwy z oliwek
300 g oleju kokosowego
30 g oleju rycynowego
30 g masła mango
250 g różowej soli himalajskiej
180 g wody destylowanej
90 g sody kaustycznej
150 g olejku lawendowego (opcjonalnie)
Przygotuj foremki – jeśli używasz silikonowych, nie wymagają one ekstra przygotowania. Drewniane należy wyłożyć papierem woskowym, by mydło nie wsiąkało w drewno.
Przygotuj mieszaninę wody z sodą kaustyczną. Substancja jest żrąca, więc dla bezpieczeństwa należy włożyć rękawice, fartuch i okulary i nie zdejmować ich aż do końca. Do słoika powoli dosypuj sodę i mieszaj drewnianą łyżką, aż momentu uzyskania niemal przeźroczystej barwy.
Pozwól mieszaninie ostygnąć. Połącz wszystkie oleje i masła i podgrzej. Wlej roztwór do mieszaniny wody z sodą kaustyczną do olei i połącz wszystkie składniki. W momencie połączenia temperatura obu płynów musi być równa 50 st. C.
Blenduj płyn powoli przez ok. 15 minut. Po tym czasie mydło powinno mieć konsystencję rzadkiego ciasta. Jeśli chcemy dodać olejki eteryczne, jest to najlepszy moment, by to zrobić.
Dodaj sól i całość mieszaj drewnianą łyżką przez kilka minut – do całkowitego połączenia się wszystkich składników.
Przełóż mydło do foremek.
Po 24 godzinach wyjmij mydełka z foremek (pamiętaj o rękawicach, ponieważ produkt przestaje być żrący dopiero po 4 tygodniach!) Owiń produkty ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, suche miejsce na 4-6 tygodni. Wtedy mydło będzie gotowe do użycia.