Myjemy włosy tak, by kolor mniej się wypłukiwał

Farbując włosy, chcesz, by ich odcień pozostawał niezmiennie mocno nasycony jak najdłużej. Poznaj kilka trików, które ograniczą blaknięcie barwnika.

Do mycia włosów warto też użyć szamponu z delikatnym pigmentem
Do mycia włosów warto też użyć szamponu z delikatnym pigmentem123RF/PICSEL

Im rzadziej, to lepiej

Jak fala, która zabiera małe kamyki piasku z plaży, tak każde mycie pozbawia włosy pigmentu. Dlatego jeśli to tylko możliwe (a pewnie tak, skoro większość czasu siedzimy w domu), myj włosy 2-3 razy w tygodniu. Ma to dodatkową korzyść - warstwa sebum na włosach ochroni je przed wysuszeniem. Temperatura ma znaczenie

Unikaj gorącej wody, bo wysoka temperatura otwiera łuski włosa, przez które ucieka kolor. Na koniec mycia skieruj na włosy zimny prysznic.

Metoda OMO

Ten skrót oznacza trzy kroki w myciu włosów: odżywka-mycie-odżywka. Gdy przed szamponem wmasujesz w wilgotne włosy odżywkę, zapobiegnie ona otwieraniu się łusek i wymywaniu koloru. Delikatne szampony

Sięgnij po te zawierające jak najwięcej składników naturalnych (zioła, ekstrakty ze zbóż, oleje). Szampon możesz też robić sama.

Polecamy szampon żytni: 3 łyżki żytniej mąki zmieszaj z 1/2 szkl. letniej wody. Nanieś na wilgotne włosy. Myj jak zwykłym szamponem. Octowe wygładzenie

Na koniec mycia połóż odżywkę nawilżającą, a po jej spłukaniu polej włosy octowym roztworem. Przygotuj go, mieszając 1 łyżkę octu jabłkowego z 1 szklanką wody.

Płukanki, które pogłębią kolor po umyciu pasm

Dla szatynek i brunetek: 3 łyżki szałwii zalej 3 szkl. gorącej wody (nie może być wrząca). Po 30 min. przecedź. 3 łyżki mielonej kawy zalej 2 szklankami wrzątku. Po około 20 minutach przecedź. 3 łyżki kory dębu zalej 2 szkl. wody. Gotuj 15 min. Przecedź. 

Dla rudowłosych: 3 łyżki herbaty rooibos zalej 2 szklankami wrzątku. Dwie garście łupin z cebuli wrzuć do garnka, zalej 3 szkl. wody. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Przecedź, ostudź. Możesz dodać 1 łyżkę miodu. 

Dla blondynek: 1 łyżkę soku z cytryny wymieszaj z 2 szkl. przegotowanej wody. 3 łyżki rumianku zalej 2 szkl. wrzątku. Ostudź, przecedź. 3 łodygi rabarbaru zalej 3 szkl. wody. Gotuj 20 minut. Po ostygnięciu przecedź.

***

#POMAGAMINTERIA

Zróbmy małym pacjentom prezent na Dzień Dziecka

W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, na II piętrze, w budynku najbardziej oddalonym od wejścia, znajduje się mały oddział - Oddział Przeszczepiania Komórek Krwiotwórczych z sześcioma izolatkami. To tutaj trafia część dzieci chorych na nowotwory, żeby skorzystać z - czasami ostatniej - szansy powrotu do zdrowia i życia. Stowarzyszenie Koliber prowadzi zbiórkę, by z okazji Dnia Dziecka podarować małym pacjentom - nie zabawki, bo ich tam nie mogą mieć - ale m.in. nowe materace i pościel. Sprawdź szczegóły >>>

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas