Naturalny krem odżywczy pod oczy – przepis
Miewasz uczulenia w okolicy oczu wywołane substancjami, które z znajdują się w popularnych kremach i kosmetykach do pielęgnacji twarzy? Zapewne masz wrażliwą skórę, która potrzebuje szczególnej opieki i specyficznej pielęgnacji. Zapewnisz jej to dzięki naturalnym kosmetykom, które możesz samodzielnie przygotować w domu. Musisz jedynie zaopatrzyć się w potrzebne produkty. Poniżej przedstawiamy przepis na naturalny krem pod oczy, który dostarczy twojej skórze witamin, ujędrni ją i zredukuje nieestetyczne cienie. Jego wykonanie zajmie ci jedynie kilka chwil.
Właściwości składników
Podstawą kremu jest masło shea, które wykazuje szereg dobroczynnych właściwości dla naszej skóry. Po pierwsze regeneruje ją i odżywia. Po drugie opóźnia proces starzenia komórek skóry. Po trzecie chroni naskórek przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych i toksyn. Ponadto, nie uczula i pięknie pachnie, sprawiając, że po jego użyciu jesteśmy zrelaksowane. Prócz masła shea, naturalny krem pod oczy zawiera jeszcze dwa cenne dla naszej skóry składniki. Mowa o olejku jojoba oraz oleju z awokado, które fenomenalnie nawilżają skórę. Odżywczy krem zawiera również niewielką ilość ekologicznego olejku konserwującego. Jego właściwości pozwolą na dłużej zachować świeżość i przydatność kremu.
Składniki potrzebne do przygotowania odżywczego kremu pod oczy:
• Pięć mililitrów masła shea;
• Dwa mililitry olejku jojoba;
• Dwa mililitry zielonego olejku z awokado;
• Kilka kropel ekologicznego środka konserwującego;
• Moździerz;
• Miarka;
• Słoiczek.
Sposób wykonania:
Wymieszaj delikatnie w moździerzu masło shea z olejkami: jojoba i awokado. Z ich połączenia powinna powstać gładka jasnozielona masa. Następnie odstaw masę na kilka minut do lodówki, by składniki dokładnie się spoiły. Po wyciągnięciu z lodówki dodaj do mieszaniny kilka kropel olejku konserwującego. Delikatnie wymieszaj całość i ponownie włóż do lodówki na kilka minut. Po upływie tego czasu możesz przełożyć krem do słoiczka. Kosmetyk należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.