Obalamy kosmetyczne mity!
Jedzenie czekolady powoduje powstawanie pryszczy, a najlepiej „leczy” się je pastą do zębów? Miód pomaga odżywić spierzchnięte usta, a ogórek likwiduje cienie wokół oczu? Sprawdź, co jest prawdą, a co mitem.
Plasterki ogórka pomagają na cienie wokół oczu - PRAWDA
Ogórek dzięki zawartości witaminy C oraz kwasów organicznych posiada właściwości rozjaśniające i delikatnie wybielające. Schłodzone plasterki nakładane na zmęczone, opuchnięte powieki przynoszą ulgę i ukojenie. Świeży ogórek ma zbliżone pH do skóry dlatego nie wywołuje podrażnień ani pieczenia.
Kompresy z woreczków herbaty na zmęczone powieki- PRAWDA
Herbata posiada w swoim składzie wiele minerałów i witamin. Dzięki witaminie C i A działającym rozjaśniająco a także witaminie E, która posiada właściwości antyoksydacyjne delikatna skóra wokół oczu jest w naturalny sposób pielęgnowana a także odżywiana.
W ciąży nie wolno farbować włosów- MIT
Farba nakładana na włosy wnika tylko do wnętrza włosa, nie przedostając się do organizmu. Specjaliści radzą jednak na wszelki wypadek wstrzymać się z farbowaniem do ukończenia 12 tygodnia ciąży, ponieważ w tym czasie tworzą się najważniejsze narządy dziecka.
Miód pomaga na spierzchnięte usta- PRAWDA
W skład miodu pszczelego wchodzą kwasy a także enzymy, które pomagają w usunięciu zrogowaciałego naskórka znajdującego się na ustach. Dzięki zawartości mikroelementów i witamin miód doskonale odżywia i nawilża spierzchnięte usta. Sprawdza się nie tylko jako peeling ale też jako balsam. Posiada właściwości antyoksydacyjne poprzez zawartość kwasu foliowego.
Pasta do zębów usuwa wypryski - MIT
Pasta posiada bardzo dużo substancji chemicznych, które działają wspomagająco jedynie na zęby. Fakt, że pasta posiada właściwości bakteriobójcze i wybielające nie znaczy, że tak samo zadziała na skórę. Bakterie w jamie ustnej różnią się od tych na naszej skórze. Pasta w kontakcie z delikatną skórą twarzy może spowodować pieczenie, podrażnienia a nawet stany zapalne i alergie. Dlatego nie wierzmy w tak niebezpieczne mity.
Jedzenie czekolady sprzyja powstawaniu pryszczy - PRAWDA
W wielkim skrócie, spożywając czekoladę (ale nie tylko , bo inne słodycze również) dostarczamy do organizmu dużej ilości węglowodanów, co skutkuje nadmiernym wyrzutem insuliny, która zaburza pracę hormonów odpowiedzialnych za produkcję sebum (łoju). Poprzez wzmożoną produkcję sebum próbując się "wydostać" z organizmu ujściami gruczołów łojowych zatyka je powodując nieestetyczne wypryski.
Anna Filip - kosmetolog Kliniki Urody LAIME