Olej makowy: Właściwości i zastosowania
Olej makowy to w Polsce niedoceniany i nieco zapomniany produkt. Niesłusznie kojarzony jest z właściwościami narkotycznymi. Olej ten produkuje się jednak z nasion maku lekarskiego niskomorfinowego, który nie uzależnia i jest bezpieczny. Można go stosować zarówno w celach kulinarnych, jak i zewnętrznie. Wykazuje mnóstwo zbawiennych dla zdrowia właściwości. Świetnie wpływa na serce i układ krążenia, regeneruje wątrobę i układ pokarmowy, wzmacnia odporność i zmniejsza ryzyko cukrzycy. Jest też niezastąpiony w pielęgnacji skóry i włosów, pomoże zwalczyć nawet przewlekłe problemy dermatologiczne. Sprawdź, co zawiera olej makowy, dlaczego warto go używać i w jaki sposób to robić.
Czym jest olej makowy i co zawiera?
Olej makowy produkuje się w procesie tłoczenia na zimno nasion maku lekarskiego (to specjalna odmiana niskomorfinowa, która nie zawiera morfiny – mimo to uprawa tego maku do celów spożywczych także jest regulowana prawnie i wymaga specjalnego pozwolenia). Dzięki temu zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie linolowy i oleinowy), które wykazują zbawienny wpływ na nasz organizm.
Olej makowy ma bezbarwny lub jasnożółty kolor, a także lekko słodki i orzechowy smak. Należy przechowywać go w ciemnym i chłodnym miejscu. Można go znaleźć głównie w sklepach ze zdrową żywnością. 250 ml kosztuje nawet 50 zł.
Olej makowy a pielęgnacja skóry i włosów
Olej makowy to naturalny lek na problemy dermatologiczne. W połączeniu z tranem i pastą cynkową przyspiesza gojenie się ran, oparzeń i owrzodzeń. Jest też pomocny w zwalczaniu siniaków, pajączków i żylaków. Błyskawicznie odżywia i nawilża skórę, ale nie sprawia, że staje się tłusta i błyszcząca. Pomaga zwalczyć stany zapalne skóry, niweluje trądzik i objawy łuszczycy. Skutecznie ujędrnia skórę i wykazuje działanie antycellulitowe. Stosowany na włosy nawilża je, wzmacnia i regeneruje. Sprawia, że stają się lśniące, miękkie i wygładzone.
Właściwości oleju makowego
Olej makowy warto dodawać do potraw nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim lecznicze. Składa się on głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wzmacniają naczynia krwionośne, chronią przed zakrzepami i obniżają poziom złego cholesterolu. Znacznie zmniejszają więc ryzyko miażdżycy i innych chorób serca. Stymulują także układ immunologiczny i wzmacniają odporność.
Olej makowy ma także niezwykle korzystny wpływ na układ pokarmowy i trawienny. Zwiększa produkcję żółci, wspiera oczyszczanie i regenerację wątroby, zmniejsza ryzyko kamicy żółciowej. Jest też pomocny przy chorobie wrzodowej i refluksie żołądkowym – regeneruje i wzmacnia błony śluzowe przewodu pokarmowego. Jakby tego było mało, reguluje gospodarkę tłuszczową i węglowodanową organizmu. Dzięki temu zmniejsza ryzyko cukrzycy, nadwagi i otyłości. Olej makowy wzmacnia także nerki i kości, leczniczo stosuje się go w profilaktyce osteoporozy.
Zastosowania oleju makowego
Olej makowy warto włączyć do codziennej diety. Idealnie pasuje do sałatek warzywnych, a także potraw mięsnych i rybnych (jednak nie wolno poddawać go obróbce termicznej – traci wtedy większość cennych właściwości), będzie idealnym dodatkiem do sosów domowej roboty. Jego orzechowa nuta podkreśli też smak niektórych deserów. Dziennie nie powinno się jednak przekraczać dwóch łyżek stołowych oleju.
Olejek jest także szczególnie polecany do stosowania zewnętrznego na suchą skórę i zniszczone, pozbawione blasku włosy. Kilka kropel należy rozprowadzić na całej długości włosów, a po 45 minutach umyć je jak zwykle szamponem. Olejek makowy stosowany na skórę należy zmieszać z innymi składnikami (np. jogurtem naturalnym), tak by jego stężenie nie przekraczało 10 proc.