Reklama

Reklama

Olejek marchewkowy - beta-karoten w butelce

W ostatnim czasie olejki stały się jednym z najpopularniejszych sposobów pielęgnowania skóry - odżywiają i doskonale nawilżają skórę. Za sprawą olejku marchewkowego, który zawiera wysokie stężenie beta-karotenu, można również nadać skórze piękny odcień.

Dermatolodzy zgodnie twierdzą - opalanie szkodzi skórze. Jednak piękny złocisty odcień można uzyskać włączając do codziennej diety warzywa. Naukowcy dowiedli, że dieta bogata w marchew czy pomidory pozwala uzyskać złocisty odcień skóry, niestety wymaga cierpliwości. Na liście tych naturalnych samoopalaczy znalazła się m.in. marchew, pomidory słodkie ziemniaki, melony i morele, a także szpinak i jarmuż.

Badania przeprowadzone przez dr Susan Stuart jednoznacznie wykazały, że codzienne spożywanie kilku dodatkowych porcji warzyw i owoców powoduje zwiększoną pigmentację skóry, co wpływa na jej ciemniejszy odcień. Efekt naturalnej opalenizny dają zawarte w tych produktach tzw. karotenoidy, które odpowiadają za czerwoną barwę marchwi czy pomidorów) mają one również dobroczynny wpływ na układ odpornościowy i rozrodczy.

Działanie beta-karotenu dostarczanego w diecie można wspomóc działaniem od zewnątrz, i do codziennej pielęgnacji włączyć olejek marchewkowy, który dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu poprawia koloryt cery, pomaga uzyskać ciemniejszą karnację. Pogłębia i utrwala opaleniznę. W naturalny sposób zwiększa wydzielanie pigmentu, nadając skórze ciepły i złocisty odcień. Dodatkowo chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV oraz neutralizuje wolne rodniki. (PAP Life)

Reklama


PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje