Produkty spożywcze do walki z cellulitem

Cellulit pojawia się, gdy pewien obszar skóry traci swoją elastyczność. Nierównomierne gromadzenie tłuszczów powoduje powstanie na skórze licznych zagłębień przypominających „skórkę pomarańczy”. Chociaż cellulit nie ma wpływu na nasze zdrowie, jest on dość kłopotliwy i krępujący. Na szczęście istnieją pewne produkty, które pomogą ujędrnić skórę, aby zmniejszyć cellulit.

celulit
celulit© Photogenica

Ryby

łosoś na celulit
© Photogenica

Łosoś i sardynki są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne dla skóry. Jedząc ryby poprawiamy elastyczność i jędrność ciała, a także naprawiamy uszkodzone tkanki. Ponadto, kwasy tłuszczowe omega 3 są również pomocne w redukcji cellulitu, dzięki czemu skóra staje się gładsza.

Witamina C zawarta w owocach

witamina c na cellulit
© Photogenica

Witamina C jest jednym z najlepszych składników odżywczych, używanych aby zmniejszyć cellulit. Jest niezbędna do produkcji kolagenu, który zmniejsza prawdopodobieństwo powstania „skórki pomarańczowej”. Witamina C stymuluje wytwarzanie aminokwasów, które wzmacniają krążenie krwi i wzmacniają naczynia krwionośne. Aby zwalczyć cellulit należy spożywać produkty takie jak cytryna, pomarańcza, ananas, truskawki, papryka, papaja i brokuły najczęściej jak się da.

Pełne ziarna

pełne ziarna
© Photogenica

Poziom insuliny we krwi jest związany z odkładaniem cellulitu, szczególnie dotyczy to osób prowadzących siedzący tryb życia. Zamiana węglowodanów na produkty zawierające pełne ziarna zmniejsza uporczywą dolegliwość, ponieważ produkty pełnoziarniste dłużej się trawią. Jeśli chcemy pozbyć się cellulitu musimy wprowadzić do diety pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż i inne produkty pełnoziarniste.

Białko i witamina B6

białko na celulit
© Photogenica

Aby zapobiec nieprawidłowym wahaniom insuliny, należy jeść zdrowe białka, takie jak piersi z kurczaka, ryby i orzechy. Białko jest bardzo sycące i zapewnia uczucie pełności po spożyciu mniejszej ilości kalorii.

Witamina B6 pomaga we wzmocnieniu tkanki łącznej, wypłukuje również nadmiar wody z organizmu. Ma właściwości oczyszczające zapobiega powstawaniu cellulitu. Najlepszym źródłem witaminy B6 jest ciecierzyca, ryby i pierś z kurczaka.

Jagody

jagody na celulit
© Photogenica

Codzienne spożywanie jagód, takich jak borówki, jeżyny, truskawki czy maliny pomaga w pozbyciu się cellulitu w szybkim tempie. Przeciwutleniacze zawarte w jagodach, chronią skórę przed utratą jędrności i oczyszczają organizm. Owoce są również bogate w witaminę C, wspomagającą walkę z cellulitem.

Woda i zielona herbata

woda na celulit
© Photogenica

Cellulit staje się widoczny, gdy nasza skóra ulega odwodnieniu. Dlatego powinniśmy pić dużo wody w ciągu dnia, aby dostarczyć organizmowi odpowiedniego nawodnienia. Powinniśmy również spożywać owoce i warzywa o dużej zawartości wody, takie jak ogórek, seler, pietruszka, szparagi, arbuz, brukselka i sałata. Woda pomaga nawilżyć naszą skórę, dzięki czemu staje się ona widocznie gładsza.

Związki roślinne zawarte w zielonej herbacie zwiększają spalanie tłuszczu. Przez zdolności do spalania nadmiaru tłuszczu, zmniejsza się ryzyko powstania cellulitu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas