Reklama

Reklama

Skwalan - działa cuda

Skwalen to substancja, którą znajdziemy w naszym łoju. Jej poziom należy jednak stale uzupełniać, ponieważ z wiekiem spada nawet poniżej 5 proc. Pomocny do tego może być skwalan - pochodna skwalenu. Kosztuje niewiele, a potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Działa nawilżająco, przeciwzmarszczkowo i antybakteryjnie. Skwalan dobrze przygotowuje skórę do dalszej pielęgnacji. Może sprawić, że do niedawna niedziałający na nas krem, nagle zacznie spełniać swoją funkcję.

Skwalen to lipid estrowy. Mówiąc prościej - to jeden ze składników naszego ciała. Znajduje się on głównie w woskowinie usznej oraz łoju skórnym, gdzie stanowi ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. Niestety, z wiekiem jego ilość się zmniejsza. Jak pokazują badania, proces ten rozpoczyna się tuż po skończeniu 25. roku życia. Szacuje się, że po 50. roku życia poziom skwalenu może być mniejszy niż 5 proc. To jeden z głównych powodów, dla których konieczne jest włączenie skwalenu do codziennej suplementacji i pielęgnacji.

Gdzie go znajdziemy? Świetnym źródłem skwalenu jest wątroba rekina. Na lądzie skwalen znajdziemy także w oliwie z oliwek. Substancja ma wiele dobroczynnych właściwości. Działa antybakteryjnie, odżywczo i regeneracyjnie. Wzmacnia odporność, pomaga walczyć z bólami miesiączkowymi, łagodzi menopauzę oraz poprawia wygląd skóry. W kosmetyce szerokie zastosowanie znalazł skwalan - pochodna skwalenu.

Reklama

Właściwości

Skwalan to prawdziwy hit ostatnich miesięcy. To w 100 proc. naturalna substancja, która pozyskiwana jest z trzciny cukrowej. Skwalan jest składnikiem wielu kosmetyków. Znajdziemy go głównie w kremach oraz serum do pielęgnacji twarzy. Coraz więcej osób stosuje go jednak samodzielnie. Skwalan w formie lekkiego oleju zakupić można w większości sklepów z naturalnymi kosmetykami. Można nakładać go bezpośrednio na twarz i traktować jako serum czy nawet bazę pod makijaż.

Nie należy obawiać się jego ciężkości. W odróżnieniu od tradycyjnych olejków, skwalan wchłania się bardzo szybko i nie pozostawia tłustej warstwy. Kosmetyk dobrze sprawdza się również jako produkt na noc. Z powodzeniem można łączyć go z innymi olejami (np. z pestek malin) lub dodawać kilka kropli do ulubionych kosmetyków.

Dlaczego warto stosować skwalan?

Skwalan to substancja, która przywraca naszej skórze odpowiedni poziom nawilżenia. Przy regularnym stosowaniu, już po kilku dniach zauważyć można poprawę kondycji cery. Skóra jest nie tylko nawilżona, ale i znacznie przyjemniejsza w dotyku. Skwalan ogranicza uczucie szorstkości i redukuje utratę wody. Nie oznacza to jednak, że przeznaczony jest tylko do cery suchej. Wręcz przeciwnie. To uniwersalna substancja, którą z powodzeniem mogą stosować posiadaczki każdego typu cery.

Skwalan działa także przeciwzmarszczkowo i antybakteryjnie. Z kolei jako antyoksydant chroni skórę przed wolnymi rodnikami i utlenianiem. Skwalan powinien być jednym z pierwszych kroków naszej pielęgnacji. Warto stosować go tuż po oczyszczeniu twarzy. Substancja ta otwiera pory i sprawia, że skóra będzie lepiej wchłaniała pozostałe kosmetyki, np. kremy.

***

Zobacz także:

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>


 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: skwalen | uroda | porady uroda

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje