Truskawki - smaczny kosmetyk
Pojawiające się na początku czerwca truskawki są pyszną zapowiedzią lata. Warto wykorzystać ich właściwości także do poprawienia kondycji cery.
Truskawki posiadają więcej witaminy C niż cytryna. Warto je jeść, gdyż zawierają mnóstwo cennych składników. Wśród nich potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk, mangan, witaminy A, B1, B2, B3 (PP), B6, C i E oraz kwas foliowy.
Wyciągi z truskawek stosowane w kosmetykach działają odżywczo, bakteriobójczo i ściągająco. Zalecane są w przypadku skóry zniszczonej, wysuszonej i łuszczącej się.
Truskawki są idealną podstawą maseczek domowej roboty. Dzięki dużej zawartości witaminy C, flawonów i flawonoidów doskonale likwidują przebarwienia skóry. Z truskawek możemy przygotować maseczkę przeciwzmarszczkową i maseczkę rozświetlającą.
Maseczkę przeciwzmarszczkową przygotujemy z rozgniecionych truskawek wymieszanych z łyżką oleju sojowego. Nałożoną maseczkę trzymamy na twarzy 15 minut, po czym zmywamy ciepłą wodą.
Do przygotowania maseczki rozświetlającej potrzebujemy: garści rozgniecionych, dojrzałych truskawek, pół kubeczka jogurtu naturalnego oraz soku z połowy cytryny. Składniki mieszamy dokładnie i nakładamy na twarz. Po ok. 10 minutach zmywamy chłodną wodą.