Witaminy i minerały dla pięknej cery
Wymienione poniżej produkty powinnaś jeść jak najczęściej! To prawdziwe bomby witamin i mikroelementów, sprzyjających młodości skóry.
Gorzka czekolada
Sprawia, że skóra jest lepiej nawilżona, mniej chropowata i przestaje się łuszczyć. Ten sam efekt daje picie prawdziwego kakao.
Papryka
Ma dużo witaminy C, luteiny i beta-karotenu, który chroni skórę przed uszkodzeniem przez słońce. Poprawia jej elastyczność, przeciwdziała zmarszczkom. Nadaje też skórze ładny koloryt.
Pomidory
Dostarczają likopenu, który uodparnia skórę na działanie promieni słonecznych. To silny antyutleniacz; sprawia, że skóra wolniej się starzeje. Uwaga: likopen z pomidorów łatwiej się wchłania, gdy podsmażysz je na odrobinie oleju.
Marchew
Jest cennym źródłem beta- -karotenu. Substancję tę znajdziesz także w słodkich ziemniakach, mango i dyni.
Pomarańcze
Ta skarbnica witaminy C sprzyja gojeniu wszelkich uszkodzeń skóry i pobudza produkcję kolagenu. Chroni skórę przed działaniem niekorzystnych czynników, np. spalin czy smogu. Witaminę C znaj- dziesz też w truskawkach, grejpfrucie, ciemnozielonych warzywach liściastych. Ważne: organizm jej nie magazynuje, więc trzeba jej dostarczać codziennie!
Owies
Zawiera krzemionkę (która tworzy kolagen) i fitoestrogeny, naśladujące działanie estrogenów. To ważne dla pań po menopauzie, gdy ich poziom spada – hormony te dbają o ładny wygląd skóry.
Zdrowo wygląda tylko dobrze nawilżona skóra. Nie wystarczy jednak nawilżanie jej kremami, trzeba ją także „nawadniać” od środka. Powinniśmy codziennie wypijać co najmniej 1,5 lub 2 litry wody (a nawet więcej, zwłaszcza podczas upałów), najlepiej niegazowanej nisko- lub średniozmineralizowanej. Wskazane jest picie regularnie i powoli, małymi łykami (inaczej organizm – zamiast wchłonąć – szybko ją wydali).