Reklama

Reklama

Wyjaśniamy, dlaczego warto regularnie wykonywać peeling ust

Ten prosty zabieg poprawia krążenie krwi, pomaga pozbyć się spierzchniętego naskórka i stymuluje produkcję kolagenu. To i tak nie wszystkie powody, dla których peelingując twarz, warto również zahaczyć o usta. W sezonie jesiennym peeling może nas uchronić przed nieprzyjemnym pękaniem ust, a w perspektywie długofalowej odsunąć pojawienie się pierwszych oznak starzenia się.

Samodzielne przygotowanie peelingu do ust jest dziecinnie proste. Wystarczy sięgnąć po drobno zmielony cukier biały lub brązowy, służący jako środek złuszczający. Pomocny może okazać się również cynamon. Jednak zanim go zastosujemy należy się upewnić, że nie wystąpi reakcja alergiczna. Można również skorzystać z kawy lub zmielonych płatków owsianych. Za nawilżające emolienty mogą posłużyć różnorodne olejki: jojoba, kokosowy, migdałowy, z awokado lub oliwa z oliwek. Dodatkowym składnikiem może być również miód. Wybrane składniki mieszamy ze sobą i rozprowadzamy na ustach, wykonując delikatny masaż.

Reklama

Zanim jednak przystąpimy do samego zabiegu, należy zmyć dokładnie pomadki, balsamy i dokładnie osuszyć usta. Następnie okrężnymi ruchami wcieramy peeling przez minutę. Należy jednak pamiętać, aby robić to regularnie, ale nie za często, a sam zabieg powinien być łagodny, ponieważ skóra na ustach jest delikatna. Na koniec spłukujemy usta i nakładamy balsam do ust. Oczywiście w roli balsamu może wystąpić miód albo oliwa. Po kilkunastu minutach miód możesz zjeść, a oliwę delikatnie wetrzeć w skórę warg.

Należy jednak pamiętać, że nie powinna to być jedynie sezonowa pielęgnacja - wraz z wiekiem usta stają się cieńsze i węższe, co jest spowodowane zmniejszeniem ilości kolagenu i naturalnego barwnika. Regularne złuszczanie stymuluje krążenie i przepływ krwi, co pobudza produkcję kolagenu i pozwala zachować ich pełniejszy kształt. Na początku zabieg można wykonywać raz w tygodniu, z czasem nieco zwiększać jego częstotliwość do dwóch, trzech razy. Jednak nie należy powtarzać go zbyt często, bo możemy niepotrzebnie wysuszyć usta, doprowadzić do ich podrażnienia i krwawienia. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje