Bez niego nie ma świąt! Żurek klasyczny czy z twistem?

Materiał promocyjny

Klasyczny żurek możemy podać z niecodziennymi dodatkami
Klasyczny żurek możemy podać z niecodziennymi dodatkamiMartyna Taras FILMSEE / Interia

Klasyczny żurek z białą kiełbasą

Jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, warto spróbować żurku z orientalnymi dodatkamisponsorowane
Jednym z nieodłącznych elementów wielkanocnego stołu jest żureksponsorowane
Żurek możemy podać z przepiórczymi jajamisponsorowane
  • 1 l bulionu wołowego
  • olej do smażenia
  • 1 opakowanie boczku surowego wędzonego w plastrach Sokołów 100 g
  • 1 opakowanie kiełbasy białej wieprzowej Sokołów Naturrino
  • garść suszonych grzybów
  • 500 ml zakwasu do żurku
  • suszony majeranek
  • 5 jajek przepiórczych na twardo
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • pieprz

Żurek z trawą cytrynową i wasabi

  • 15 g suszonych grzybów shiitake
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 400 g ziemniaków
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 jajka na twardo
  • 400 ml zakwasu do żurku
  • 2 łyżeczki pasty wasabi
  • 100 g śmietany 30%
  • 1 opakowanie boczku surowego wędzonego w plastrach Sokołów 100 g
  • świeża natka pietruszki lub kolendry

Żurek z pieczonymi ziemniakami i kiełkami groszku

Do świątecznej klasyki warto dodać odrobinę nowoczesnościMartyna Taras FILMSEE / Interia
  • 500 g polędwiczki wieprzowej Sokołów
  • 5 dużych ziemniaków
  • 100 g kiełbasy polskiej długodojrzewającej z pieprzem Gzella
  • 1 opakowanie boczku surowego wędzonego w plastrach Sokołów po 100 g
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 3 litry bulionu
  • 4 jajka na twardo
  • 500 ml zakwasu do żurku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 4 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki lubczyku
  • ½ łyżeczki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej roślinny
  • kiełki zielonego groszku
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?