10 leczniczych właściwości cebuli, o których nie masz pojęcia
Cebula jest w kuchni bardzo często wykorzystywanym warzywem. Nie tylko dodaje smaku potrawom, ale również potrawy są dzięki niej bogatsze w substancje odżywcze. Wszyscy wiemy, że warzywa są dobre dla naszego zdrowia, jednak cebula jest warzywem wyjątkowym. Ma ona wiele właściwości, o których większość ludzi nie ma pojęcia.
Cebula zawiera duże stężenie związków fitochemicznych, które naturalnie poprawiają odporność organizmu. Te substancje wspomagają działanie witaminy C w naszym organizmie (witamina C to kolejna substancja, która poprawia odporność). Z tego powodu twoje ciało będzie bardziej odporne na zakażenia i choroby. Dlatego też produkty tego typu powinny znaleźć się w codziennej diecie. Oprócz tego, jeśli już zachorujesz, szybciej zwalczysz chorobę.
Chrom jest jednym z aktywnych składników cebuli. Ten pierwiastek pomoże w przypadku diabetyków, gdyż reguluje poziom cukru we krwi, a więc powikłania w trakcie tej choroby mogą być zminimalizowane.
Cebula jest bogata w witaminy i minerały, które zwiększają odporność organizmu na infekcje. Kiedy poziom infekcji w organizmie jest niski, ryzyko zapalenia też się zmniejsza. Dlatego też to warzywo jest tak ważne dla osób cierpiących na artretyzm i dla tych, którzy są podatni na zapalenia i bóle stawów. Alergicy również skorzystają na jedzeniu większych ilości tego warzywa.
Jedzenie cebuli, szczególnie w surowej postaci, może stymulować produkcję dobrego cholesterolu we krwi. Dzięki temu poziom cholesterolu we krwi jest właściwy, a więc również ciśnienie krwi jest w normie. Cebula ma zatem pozytywny wpływ na układ krwionośny człowieka, co pozwoli uniknąć w przyszłości chorób serca.
Cebula jest bogata we flawonoidy, szczególnie w kwercetynę. Ta substancja jest znana ze swoich właściwości, które wspomagają walkę z rakiem i zmniejszają uszkodzenia DNA, w związku z tym mogą uchronić przed zmianami nowotworowymi. Badania pokazują, że przyjmowanie więcej kwercetyny może obniżyć ryzyko rozwoju raka jelita grubego i raka jajników.
Świeży sok z cebuli jest skutecznym środkiem przeciwbólowym i zmniejszającym pieczenie po ukąszeniu owadów. Sprawdzi się nawet w przypadku użądlenia osy, gdyż cebula ma właściwości przeciwzapalne.
Warzywa są naturalnie bogate w antyoksydanty, a cebula nie jest żadnym wyjątkiem. Cebula ma ich bardzo dużo, przez co większa odporność organizmu na stres, zwalcza wolne rodniki i spowalnia uszkodzenie komórek ciała. Badania pokazują, że włączenie cebuli do codziennej diety może zapobiegać wrzodom żołądka, guzom i innym zmianom.
Zawartość wapnia w cebuli wpłynie korzystnie na kości i wzmocni je. Oprócz tego to warzywo jest bogate w siarkę, która wzmacnia tkankę łączną. Takie połączenie znacząco spowolni starzenie się tkanki kostnej, co jest szczególnie ważne dla osób w podeszłym wieku. Cebula pomoże także kobietom złagodzić objawy menopauzy.
W połączeniu z proteinami w organizmie, siarka pochodząca z cebuli wpływa stymulująco na produkcję aminokwasów w mózgu. Ten proces pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a więc jednocześnie zmniejsza objawy stresu, depresji i innych problemów.
Cebula jest bogata w błonnik, który znacznie wpływa na procesy trawienne. Gdy w organizmie znajduje się wystarczająco błonnika, szkodliwe związki chemiczne szybciej opuszczają układ trawienny i nie zostają wchłonięte. Właściwie funkcjonujący układ trawienny pozwala też absorbować wszystkie odżywcze składniki zawarte w pożywieniu.
Jedna cebula dziennie dosłownie potrafi poprawić nasze zdrowie i sprawić, że wizyty u lekarza nie będą potrzebne. Ten produkt może być spożywany zarówno na surowo, jak i po przyrządzeniu. Możesz dodawać cebulę do różnych dań, sałatek lub sosów. Teraz, gdy już wiesz o wszystkich cudownych właściwościach cebuli, możesz włączyć ją do każdego przepisu.