10 najbardziej kalorycznych owoców

article cover
123RF/PICSEL

10 najbardziej kalorycznych owoców

Kiwi - 61 kcal/100 g Zaliczane jest do tzw. superżywności, czyli produktów o wyjątkowo korzystnym wpływie na nasze zdrowie. To prawdziwa bomba witaminowa, ale jednocześnie dość kaloryczny owoc. Regularne spożywanie kiwi wzmacnia odporność, chroni nas przed depresją i obniża ryzyko zachorowania na nowotwory. Zawiera mnóstwo witaminy C: już jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy u osoby dorosłej. Antynowotworowe właściwości kiwi wynikają z bogactwa witamin C oraz E.
Kiwi - 61 kcal/100 g Zaliczane jest do tzw. superżywności, czyli produktów o wyjątkowo korzystnym wpływie na nasze zdrowie. To prawdziwa bomba witaminowa, ale jednocześnie dość kaloryczny owoc. Regularne spożywanie kiwi wzmacnia odporność, chroni nas przed depresją i obniża ryzyko zachorowania na nowotwory. Zawiera mnóstwo witaminy C: już jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy u osoby dorosłej. Antynowotworowe właściwości kiwi wynikają z bogactwa witamin C oraz E.
Czereśnie - 63 kcal/100 g Choć w 80 proc. składają się z wody, to zaliczamy je do owoców o większej kaloryczności. Warto zachować umiar, ale nie rezygnuj z nich całkowicie – mają zbyt wiele cennych składników odżywczych. Wspomagają pracę serca, układu pokarmowego oraz tarczycy. Zawierają też związek o nazwie cyjanidyna, który u pacjentów z artretyzmem może blokować odczuwanie bólu wywołanego przez kryształki kwasu moczowego. Co więcej, regulują pracę przewodu pokarmowego i pobudzają do pracy trzustkę.
Czereśnie - 63 kcal/100 g Choć w 80 proc. składają się z wody, to zaliczamy je do owoców o większej kaloryczności. Warto zachować umiar, ale nie rezygnuj z nich całkowicie – mają zbyt wiele cennych składników odżywczych. Wspomagają pracę serca, układu pokarmowego oraz tarczycy. Zawierają też związek o nazwie cyjanidyna, który u pacjentów z artretyzmem może blokować odczuwanie bólu wywołanego przez kryształki kwasu moczowego. Co więcej, regulują pracę przewodu pokarmowego i pobudzają do pracy trzustkę.
Winogrona - 67 kcal/100 g Mimo że zawierają cztery razy mniej kalorii niż rodzynki, to nadal plasują się w ścisłej czołówce tuczących owoców. Ich właściwości zdrowotne są doceniane od tysięcy lat. Są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Chronią przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Należą do nielicznych owoców zawierających jod, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Zawierają wiele naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak witaminy A i C oraz flawonoidy. Wymiatają one z organizmu wolne rodniki, które są m.in. odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych.
Winogrona - 67 kcal/100 g Mimo że zawierają cztery razy mniej kalorii niż rodzynki, to nadal plasują się w ścisłej czołówce tuczących owoców. Ich właściwości zdrowotne są doceniane od tysięcy lat. Są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Chronią przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Należą do nielicznych owoców zawierających jod, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Zawierają wiele naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak witaminy A i C oraz flawonoidy. Wymiatają one z organizmu wolne rodniki, które są m.in. odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych.
Banany - 89 kcal/100 g To jedne z ulubionych owoców Polaków. Nic dziwnego – są nie tylko smaczne, ale też bardzo pożywne. To świetne źródło energii, z którego często korzystają sportowcy. Są wskazane dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, ale spożywane w nadmiarze przez osoby o mniejszym zapotrzebowaniu energetycznym – szybko dodadzą zbędnych kilogramów.
Banany - 89 kcal/100 g To jedne z ulubionych owoców Polaków. Nic dziwnego – są nie tylko smaczne, ale też bardzo pożywne. To świetne źródło energii, z którego często korzystają sportowcy. Są wskazane dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, ale spożywane w nadmiarze przez osoby o mniejszym zapotrzebowaniu energetycznym – szybko dodadzą zbędnych kilogramów.
Awokado - 160 kcal/100g Z względu na konsystencję oraz zawartość zdrowych tłuszczów nazywa się je „masłem bogów”. Awokado jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, a także omega-3 oraz omega-6 – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoc ten zawiera sporo witamin, m.in. C, A i E, które są silnymi przeciwutleniaczami, a także witamin z grupy B. Ze względu na wysoką kaloryczność, osoby na diecie nie powinny jeść go w dużych ilościach.
Awokado - 160 kcal/100g Z względu na konsystencję oraz zawartość zdrowych tłuszczów nazywa się je „masłem bogów”. Awokado jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, a także omega-3 oraz omega-6 – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoc ten zawiera sporo witamin, m.in. C, A i E, które są silnymi przeciwutleniaczami, a także witamin z grupy B. Ze względu na wysoką kaloryczność, osoby na diecie nie powinny jeść go w dużych ilościach.
Mango - 60 kcal/100 g Jego właściwości zdrowotne oraz smakowe doceniane są na całym świecie. Ten soczysty i słodki owoc wspomaga proces przyswajania żelaza, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także ma dobroczynny wpływ na pracę serca i utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Mango jest bogatym źródłem witaminy A, C i E oraz witamin z grupy B. Obecność antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami, nie tylko opóźnia procesy starzenia się skóry, ale także spowalnia wzrost komórek nowotworowych. Zjedzenie całego owocu dostarczy nam prawie 200 kcal.
Mango - 60 kcal/100 g Jego właściwości zdrowotne oraz smakowe doceniane są na całym świecie. Ten soczysty i słodki owoc wspomaga proces przyswajania żelaza, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także ma dobroczynny wpływ na pracę serca i utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Mango jest bogatym źródłem witaminy A, C i E oraz witamin z grupy B. Obecność antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami, nie tylko opóźnia procesy starzenia się skóry, ale także spowalnia wzrost komórek nowotworowych. Zjedzenie całego owocu dostarczy nam prawie 200 kcal.
Suszona śliwka – 240 kcal/100 g Suszone śliwki są bogatym źródłem beta-karotenu, poprawiają nastrój i działają przeciwstarzeniowo. Trzeba jednak pamiętać, by nie przesadzić z ich ilością. Suszone wprawdzie są bogatsze pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika od świeżych, ale mają pięć razy więcej kalorii.
Suszona śliwka – 240 kcal/100 g Suszone śliwki są bogatym źródłem beta-karotenu, poprawiają nastrój i działają przeciwstarzeniowo. Trzeba jednak pamiętać, by nie przesadzić z ich ilością. Suszone wprawdzie są bogatsze pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika od świeżych, ale mają pięć razy więcej kalorii.
Daktyle - 282 kcal/100 g W krajach arabskich nazywa się je „chlebem życia”. Są bogate w błonnik i witaminy, a także potas, przeciwutleniacze i salicylany, które działają jak aspiryna. Ich właściwości odżywcze doceniają głównie sportowcy. To prawdziwa skarbnica cukrów prostych, które są świetnym źródłem energii podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Dla osób o mniejszym zapotrzebowaniu energetycznym jedzenie daktyli w większych ilościach może być zgubne.
Daktyle - 282 kcal/100 g W krajach arabskich nazywa się je „chlebem życia”. Są bogate w błonnik i witaminy, a także potas, przeciwutleniacze i salicylany, które działają jak aspiryna. Ich właściwości odżywcze doceniają głównie sportowcy. To prawdziwa skarbnica cukrów prostych, które są świetnym źródłem energii podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Dla osób o mniejszym zapotrzebowaniu energetycznym jedzenie daktyli w większych ilościach może być zgubne.
Rodzynki - 299 kcal/100g Wartości odżywcze suszonych winogron trudno jest przecenić. Uchodzą one za jedne z najzdrowszych bakalii. Zawierają jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Rodzynki są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale też wspomaga trawienie i obniża poziom cholesterolu. Pomagają w walce z zaparciami. Zawierają dużo potasu, dlatego powinny się znaleźć w diecie osób z nadciśnieniem. Ze względu na wysoką kaloryczność trzeba jednak pamiętać, by zachować umiar.
Rodzynki - 299 kcal/100g Wartości odżywcze suszonych winogron trudno jest przecenić. Uchodzą one za jedne z najzdrowszych bakalii. Zawierają jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Rodzynki są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale też wspomaga trawienie i obniża poziom cholesterolu. Pomagają w walce z zaparciami. Zawierają dużo potasu, dlatego powinny się znaleźć w diecie osób z nadciśnieniem. Ze względu na wysoką kaloryczność trzeba jednak pamiętać, by zachować umiar.
Granat - 83 kcal/100 g Owoc ten kryje w sobie mnóstwo składników odżywczych. Znajdziemy wśród nich magnez, fosfor, potas, jod, a nawet krzem. Zawiera przeciwutleniacze, takie jak witamina C czy beta-karoten. Niszczą one wolne rodniki, które uszkadzają komórki. Dzięki temu nasza skóra, włosy i paznokcie zachowują dobry wygląd. Ze wszystkich owoców to granat zawiera najwięcej antyoksydantów. Osoby dbające o linię powinny jednak zachować umiar – zawiera on całkiem sporo kalorii.
Granat - 83 kcal/100 g Owoc ten kryje w sobie mnóstwo składników odżywczych. Znajdziemy wśród nich magnez, fosfor, potas, jod, a nawet krzem. Zawiera przeciwutleniacze, takie jak witamina C czy beta-karoten. Niszczą one wolne rodniki, które uszkadzają komórki. Dzięki temu nasza skóra, włosy i paznokcie zachowują dobry wygląd. Ze wszystkich owoców to granat zawiera najwięcej antyoksydantów. Osoby dbające o linię powinny jednak zachować umiar – zawiera on całkiem sporo kalorii.
Według dietetyków na owoce powinny szczególnie uważać osoby chore na cukrzycę, z alergiami pokarmowymi i dolegliwościami trawiennymi. Jeśli cierpisz na którąś z tych dolegliwości, skonsultuj włączenie owoców do swojej diety z lekarzem.
Według dietetyków na owoce powinny szczególnie uważać osoby chore na cukrzycę, z alergiami pokarmowymi i dolegliwościami trawiennymi. Jeśli cierpisz na którąś z tych dolegliwości, skonsultuj włączenie owoców do swojej diety z lekarzem. 123RF/PICSEL
Kaloryczność zależy nie tylko od rodzaju owocu. Może się zmieniać w zależności od tego, czy jest on świeży, czy suszony. Ważne jest również stadium dojrzewania: najwięcej kalorii mają przejrzałe i tym samym bardzo słodkie owoce.
Kaloryczność zależy nie tylko od rodzaju owocu. Może się zmieniać w zależności od tego, czy jest on świeży, czy suszony. Ważne jest również stadium dojrzewania: najwięcej kalorii mają przejrzałe i tym samym bardzo słodkie owoce.123RF/PICSEL
Dla osób na diecie najlepszym wyborem będą owoce o niskim IG. Zaliczają się do nich przede wszystkim owoce sezonowe, jak maliny, agrest, truskawki, porzeczki, wiśnie czy jabłka, oraz cytrusy.
Dla osób na diecie najlepszym wyborem będą owoce o niskim IG. Zaliczają się do nich przede wszystkim owoce sezonowe, jak maliny, agrest, truskawki, porzeczki, wiśnie czy jabłka, oraz cytrusy.123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?