10 warzyw, które wzmocnią twoją odporność
W świecie roślin istnieje naturalna armia, która pomaga nam zwalczać infekcję. Zaopatrzenie się w produkty wymienione poniżej pozwoli ci tak wzmocnić odporność, aby podczas zimowych miesięcy zmniejszyć ryzyko przeziębienia. Poza tym oprócz regularnego spożywanie poniższych produktów, możesz również użyć przy pierwszych objawach przeziębienia lub grypy!
Najbardziej ostry przedstawiciel królestwa roślin zawiera związek chemiczny o nazwie allicyna, który pobudza białe komórki krwi do walki z przeziębieniem i wirusem grypy, a także inne komórki układu odpornościowego odpowiedzialne za zwalczanie infekcji grzybiczych oraz bakteryjnych. Czosnek prawie w 100% zabija rinowirusy, które odpowiedzialne są za przeziębienie i grypę, oraz wirusy powodujące infekcję górnych dróg oddechowych.
Allicyna uwalnia się podczas krojenia, siekania, przeżuwania lub zgniatania świeżych ząbków czosnku. Następnie musi on postać około 10 minut aby można było go ugotować, posypać nim jedzenie, wrzucić do zupy lub po prostu połknąć popijając wodą. Możesz także wrzucić jeden posiekany ząbek do miodu i szybko połknąć, dostarczając sobie dużą dawkę allicyny, nie czując jego smaku!
Cebula, podobnie jak czosnek, zawiera allicynę. Jednak oprócz niej bogata jest także w kwercetynę, substancję odżywczą, która rozrzedza wydzielinę jednocześnie wzmacniając układ odpornościowy. Z kolei ostrość cebuli poprawia przepływ krwi oraz powoduje wzmożone pocenie się, które podczas zimnej pogody pomaga zapobiegać infekcjom. Zjedzenie surowej cebuli w kilka godzin po pojawieniu się pierwszych objawów przeziębienia lub grypy powoduje silną reakcję układu odpornościowego.
Dobrym sposobem na cieszenie się smakiem cebuli jest wkrojenie jej do twojej ulubionej zupy lub innego dania. Może to zabrzmieć odrobinę dziwnie, jednak położenie połówki cebuli w sypialni pomaga zniwelować krążące w powietrzy bakterie i zmniejszyć objawy przeziębienia.
Ostry, pikantny i przepyszny imbir zmniejsza gorączkę, ból gardła oraz rozrzedza wydzielinę pomagając w jej wykrztuszeniu. Związki przeciwzapalne takie jak shogaol czy gingerol, które nadają imbirowi ostrego smaku stymulują również krążenie krwi oraz pomagają oczyścić zatoki. Poprawa krążenia wpływa na większą ilość dostarczonego do tkanek tlenu, co pomaga w usunięciu toksyn i wirusów.
Naukowcy potwierdzają, że imbir pomaga zapobiegać i leczyć grypę, a także bóle brzucha, mdłości oraz ból głowy.
Jeśli czujesz się trochę osłabiony to najlepszą rzeczą jakiej możesz się napić będzie domowa herbata imbirowa. Wystarczy, że pokroisz odrobinę imbiru, wrzucisz go do wody i zagotujesz. Następnie dodaj trochę soku z cytryny lub pieprzy cayenne, które wzmocnią odżywcze i oczyszczające właściwości herbaty.
Ten rodzaj ostrej papryki, a jest ich kilka na przykład cayenne, habanero czy Scotch bonnet, zawiera kapsaicynę, która bogata jest w witaminę C oraz bioflawonoidy, które wspomagają system odpornościowy w walce z przeziębieniem i grypą. Zwiększa ona bowiem produkcję białych krwinek, które oczyszczają komórki i tkanki z toksyn.
Pieprz cayenne bogaty jest także w beta karoten oraz antyoksydanty, które wspomagają układ odpornościowy oraz pomagają budować błony śluzowe, które bronią nas przed wirusami i bakteriami. Pieprz ten powoduje również wzrost temperatury ciała co pozwala na wypocenie się zwiększając jednocześnie aktywność układu immunologicznego.
Im świeższa jest papryka tym efekt ochronny będzie mocniejszy. Jednak świeższa papryka jest również bardziej ostra.
Kiedy jesteś chory dodaj odrobinę pieprzu cayenne do ciepłej wody z sokiem z cytryny aby pobudzić układ odpornościowy do działania.
Dynia jest dobrym źródłem witaminy C i karotenu. Sześć karotenoidów (6 z 600 które występują w naturze) znajdujących się najczęściej w tkankach naszego organizmu i dostarczanych do niego przez dynię i inne rośliny z rodziny dyniowatych, zmniejszają ryzyko zachorowania na różne rodzaje nowotworów, chronią oczy i skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym oraz chronią nas przed chorobami serca.
Alfa karoten, jeden z karotenoidów, pomaga opóźnić proces starzenia. Dynia piżmowa jest największym źródłem tych składników odżywczych, jednak możesz spróbować także dyni żołędziowej, olbrzymiej, makaronowej lub odmian Delicata czy Calabaza.
Tak jak każde warzywo liściaste, jarmuż bogaty jest w witaminę E. Antyoksydant ten znany jest ze wspomagania naszej odporności oraz zwiększania produkcji limfocytów B, które zabijają bakterie. Nie ważne czy jesz jarmuż na surowo w sałatce, gotowany na parze lub smażony to i tak czerpiesz z niego wszystkie dobroczynne właściwości.
Wprowadzenie do diety cytrusów zmniejsza ryzyko przeziębienia lub grypy. Bogate w witaminę C pomarańcze lub grejpfruty pomagają twojemu organizmowi chronić się przed niechcianymi szkodnikami.
Najlepszym sposobem na cieszenie się cytrusami, jest jedzenie ich w całości. Możesz jednak zrobić z nich świeży sok (unikaj przetworzonych soków w kartonach stojących na półkach w supermarketach).
Zielona herbata jest potężnym źródłem antyoksydantów zwanych polifenolami, szczególnie katechinów. Niektóre wyniki badań dowodzą, że katechiny są w stanie zniszczyć wirusa grypy oraz najczęściej występujące wirusy powodujące przeziębienie.
Popijanie gorącej zielonej herbaty kiedy czujesz się osłabiony może przywrócić cię do z powrotem do świata żywych. Aby wzmocnić jej efekt możesz także dodać odrobinę miodu lub cytryny.
Zupa Miso-Shiru jest roślinną odmianą zupy z kurczaka, czyli popularnego rosołu. Posiada ona zdrowotne właściwości, które wspomagają układ odpornościowy. Jest bogata w enzymy oraz dobre bakterie, które zwalczają infekcję oraz utrzymują w dobrej kondycji komórki w naszym organizmie.
Aby przygotować zupę, wystarczy wymieszać jedną łyżeczkę pasty miso w kubku lub misce z ciepłą wodą i gotowe. Taki posiłek możesz przyrządzić sobie przy pierwszych objawach przeziębienia lub aby pozbyć się bólu brzucha lub głowy. Efekt polepszenia samopoczucia jest gwarantowany.
Przez wieki ludzie na całym świecie spożywali grzyby, aby wzmocnić swoją odporność. Współcześni naukowcy wiedzą już dlaczego. Badania pokazały, że grzyby zwiększają produkcję i aktywność białych krwinek, które stają się bardziej agresywne co jest wskazane podczas infekcji.
Najbardziej wzmacniającymi odporność grzybami są twardnik japoński, żagwica listkowata i lakownica żółtawa. Eksperci rekomendują spożywanie od 7 do 28 g grzybów kilka razy dziennie dla maksymalnego wzmocnienia systemu immunologicznego.