20 pogromców tłuszczu
Świeże warzywa i owoce sezonowe są skarbnicą witamin oraz minerałów. To także zdrowe, dietetyczne przekąski nie tylko dla pań dbających o linię. Włącz je zatem i do swojej diety.
- Buraki - Działają wzmacniająco. Korzenie zawierają mnóstwo żelaza, kwasu foliowego, potasu i wapnia. Liście mają ich jeszcze więcej! Nasza rada: osoby na diecie powinny jeść buraki jak najczęściej, by uniknąć niedoborów składników odżywczych.
- Szpinak - To doskonały dodatek do surówek. Jest mało kaloryczny, a zawiera witaminę C, wapń, żelazo i fosfor. Ma sporo błonnika.
- Maliny - Zawierają wiele składników odżywczych, zwłaszcza wit. C i żelaza. Działają przeczyszczająco. Nasza rada: 2 garście malin rozgnieć, zalej szkl. odtłuszczonego kefiru, dodaj kilka liści mięty i łyżeczkę zarodków pszennych. Pij zamiast jednego posiłku.
- Morele - Jedząc je, dostarczysz organizmowi duże ilości beta-karotenu (który chroni skórę przed promieniami UV), wit. C, żelaza i błonnika. Nasza rada: morele warto ususzyć. Wcześniej usuń z nich pestki, owoce zblanszuj, by nie ciemniały.
- Pietruszka - Cenne składniki i właściwości ma zarówno korzeń, jak i natka. Warzywo to jest skarbnicą wit. C oraz A, wapnia, potasu i fosforu. Reguluje trawienie, działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Nasza rada: natkę dodawaj do wszelkich surówek i dań na ciepło (ale tuż pod koniec gotowania). Z korzenia możesz wyciskać sok.
- Groszek - Świeży zielony groszek to bogate źródło witaminy A. Warzywo ułatwia trawienie, działa lekko przeczyszczająco, zapobiega obrzękom, a także pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Nasza rada: młody groszek jedz na surowo - jest doskonały jako przekąska. Unikaj groszku konserwowego, bo zawiera dużo soli.
- Fasolka - Fasolką szparagową możesz zastąpić mięsny posiłek, gdyż jest bogata w białko. Ponadto zawiera mnóstwo beta-karotenu, wit. C, E i z grupy B, potasu, wapnia i magnezu. Dzięki dużej zawartości błonnika syci na długi czas i usprawnia trawienie. Nasza rada: gotuj ją na parze, zachowa więcej cennych składników.
- Seler naciowy - Jedno z mniej kalorycznych warzyw! Możesz je chrupać między posiłkami bez szkody dla sylwetki. Zawiera mnóstwo wit. C, fosforu i potasu.
- Pomidory - Są źródłem m.in. beta-karotenu, potasu, sodu i wit. C. Zawierają też likopen (więcej jest go w pomidorach gotowanych!), który jest silnym przeciwutleniaczem - zapobiega m.in. nowotworom i chorobom serca. Nasza rada: jedz zarówno pomidory gotowane, jak i surowe - te drugie są bogatsze w potas.
- Kalarepa - Średnich rozmiarów główka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wit. C! Kalarepa zapobiega też zaparciom, korzystnie wpływa na pracę wątroby i wspomaga trawienie. Nasza rada: jadaj ją głównie na surowo - w surówkach lub jak jabłko.
- Brukselka - Te małe główki charakteryzują się wyjątkowo wysoką wartością odżywczą, dzięki bogactwu witamin, soli mineralnych oraz błonnika. Zawierają też najwięcej białka wśród warzyw kapustnych i mają niewiele kalorii. Sycą na długi czas. Nasza rada: brukselka nie będzie gorzka, jeśli głąbki ponacinasz na krzyż i ugotujesz ją w lekko posolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru oraz mleka.
- Słonecznik - Jego nasiona zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, wit. E, z grupy B oraz cynk. Dzięki tym składnikom, słonecznik poprawia wygląd cery oraz wspomaga odporność. Nasza rada: jedz pestki świeże, niełuskane, mają najwięcej wartości.
- Wiśnie i czereśnie - Składają się w 80 proc. z wody. Zarówno jedne, jak i drugie działają lekko moczopędnie i zapobiegają obrzękom, dzięki bardzo dużej zawartości potasu. Mają też dobroczynny wpływ na stawy, a wiśnie dodatkowo zapobiegają nowotworom. Nasza rada: w sezonie staraj się jeść owoce codziennie (wiśnie są mniej kaloryczne), mieszaj je z kefirem, maślanką lub chudym twarożkiem.
- Arbuz - Arbuz głównie zawiera wodę, a jego wartość odżywcza nie jest zbyt wielka. Ma natomiast inne zalety: doskonale zaspokaja pragnienie w upały, działa moczopędnie i, ze względu na swój słodki smak, na długi czas zaspokaja ochotę na słodycze. Nasza rada: arbuz trzymaj w lodówce, na długo zachowa smak i nie wyschnie.
- Porzeczki - Najbardziej wartościowe są czarne - zawierają wit. C oraz rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne. Nasza rada: porzeczki szypułkuj tuż przed jedzeniem, będą dłużej świeże.
- Jagody - Są jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów! Ponadto sok z jagód jest stosowany przy biegunkach. Nasza rada: jedz też borówki amerykańskie - mają podobne działanie.
- Brokuły - To bogactwo kwasu foliowego, który m.in. pobudza wydzielanie substancji trawiennych. Brokuły zawierają też wit. C i błonnik. 18. Kalafior Ma podobne wartości jak brokuły, a dodatkowo wspomaga odporność. Nasza rada: kalafior jedz na surowo (np. w sosie czosnkowo-jogurtowym) - to bomba witaminowa!Brokuły To bogactwo kwasu foliowego, który m.in. pobudza wydzielanie substancji trawiennych. Brokuły zawierają też wit. C i błonnik.
- Kalafior - Ma podobne wartości jak brokuły, a dodatkowo wspomaga odporność. Nasza rada: kalafior jedz na surowo (np. w sosie czosnkowo-jogurtowym) - to bomba witaminowa!
- Agrest - Jest bogaty w wit. A, C, E i z grupy B. Działa moczopędnie, oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga pracę wątroby, przyspiesza trawienie oraz zapobiega zaparciom. Nasza rada: jedz agrest ze skórką, to w niej znajduje się najwięcej cennych substancji.
- Aronia - Znana przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość wit. C. Ale to niejedyna zaleta tego owocu. Aronia poprawia przemianę materii i ma zbawienny wpływ na układ krwionośny oraz serce. Nasza rada: rób z niej kisiele, galaretki, soki, dżemy, powidła.