6 koktajli warzywnych na piękną linię
Są źródłem błonnika, niezbędnych witamin i minerałów. Mają mało kalorii, wspomagają przemianę materii i są bardzo zdrowe...
Koktajlem możesz zastąpić jeden lub dwa posiłki w ciągu dnia (np. drugie śniadanie i podwieczorek). Pozwoli ci to zrzucić zbędne kilogramy bez stosowania restrykcyjnej diety. Pamiętaj jednak jeszcze o kilku zasadach:
Zrezygnuj z wysokokalorycznych potraw (tłustych, smażonych, zawiesistych, a także wszelkich konserw, słodyczy, słonych przegryzek).
Staraj się jadać nie rzadziej niż co 3 godziny i nigdy nie rezygnuj ze śniadania (unikanie go spowalnia przemianę materii i powoduje, że jesteś bardziej narażona na tycie).
Zapomnij o dosładzaniu i dosalaniu potraw, zamiast tego używaj świeżych ziół oraz przypraw.
Podnosi odporność i wzmocnia organizm - doskonały nie tylko zimą.
Przygotowanie: 3 duże buraki, obierz, umyj, a następnie przepuść przez sokowirówkę (ew. zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij sok). Garść liści szpinaku (może być mrożony) zblanszuj, posiekaj, dodaj do soku. Dopraw białym pieprzem.
Składniki odżywcze: Koktajl jest bogaty w witaminy C i z grupy B oraz, w kwas foliowy,
żelazo, wapń, magnez, potas i sód.
Rozgrzewa, przyspiesza metabolizm, wspomaga walkę z cellulitem.
Przygotowanie: 2-3 łodygi selera naciowego obierz, pokrój, przełóż do blendera. 2-3 cm korzenia imbiru obierz, potnij w plastry, dorzuć do selera. Dolej 3/4 szkl. wody mineralnej niegazowanej i wszystko razem zmiksuj. Dopraw czarnym pieprzem. Przelej do szklanki, wierzch posyp 1 łyżką posiekanej natki pietruszki.
Składniki odżywcze: Napój zawiera wit. C, potas, wapń oraz olejki eteryczne, które pobudzają trawienie i pracę wątroby.
Reguluje pracę jelit i działa lekko odwadniająco.
Przygotowanie: 1 spory ogórek umyj, obierz, pokrój, dodaj 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku, 2 ząbki czosnku oraz 2/3 szkl. maślanki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj w blenderze. Na koniec koktajl możesz doprawić sosem tabasco.
Składniki odżywcze: Koktajl zawiera wit. C, wapń, sód potas oraz żywe kultury bakterii,
które usprawniają trawienie.
Obniża ciśnienie krwi i przyspiesza spalanie tłuszczu.
Przygotowanie: Zmiksuj 3/4 szkl. przecieru pomidorowego z 1 małą posiekaną papryczką chili (usuń pestki). Dodaj 1,5 łyżki otrąb pszennych i 1/2 szkl. wody mineralnej. Dokładnie wymieszaj.
Składniki odżywcze: Koktajl zawiera wit. C, potas, sód oraz likopen chroniący serce.
To prawdziwa bomba witaminowa - postawi na nogi po przeziębieniu.
Przygotowanie: 1 szkl. poszatkowanej kapusty zmiksuj z 2 łyżkami posiekanego koperku, 2 ząbkami czosnku oraz 2/3 szkl. soku z selera korzeniowego. Dopraw do smaku odrobiną soku z cytryny, czarnym pieprzem i mielonym kminkiem.
Składniki odżywcze: Koktajl zawiera większość witamin oraz minerałów, a dodatek kminku ułatwia trawienie.
Dodaje energii, zapobiega zmęczeniu, wzmacnia kości i układ odpornościowy.
Przygotowanie: Połowę małego brokuła podziel na różyczki i zblanszuj. Zmiksuj z 1/2 szkl. jogurtu naturalnego, 2 łyżkami kiełków (mogą być dowolne, np. słonecznika, rzodkiewki, soczewicy). Jeśli koktajl jest za gęsty, dolej wody mineralnej. Dopraw do smaku, np. suszonym chili.
Składniki odżywcze: Koktajl zawiera większość witamin, a także białko, kwas foliowy, wapń, żelazo oraz potas.