Reklama

7 najlepszych ziół na zapalenie stawów

Artretyzm to schorzenie stawów, podczas którego dochodzi do zapalenia jednego lub więcej stawów. Istnieje ponad 100 odmian artretyzmu i związanych z nim schorzeń, jednak najczęstszą jest choroba zwyrodnieniowa stawów, podagra i reumatoidalne zapalenie stawów. Najczęstszymi objawami artretyzmu są ból, sztywność stawów, zapalenie, opuchlizna i zaczerwienienie chorych stawów. Symptomy mogą być łagodne, umiarkowane i ostre, co zależy od rodzaju artretyzmu. Wiele ziół może pomóc zwalczyć objawy i poprawić jakość życia. Pamiętaj jednak, by przed ich spożyciem skonsultować się z lekarzem, gdyż niektórych ziół nie mogą przyjmować osoby o wysokim ciśnieniu krwi lub przyjmujące niektóre leki.

Imbir

Imbir to popularny produkt mogący przynieść ulgę w bólu, który towarzyszy zapaleniu stawów. Złagodzi ból, zapalenie i zmniejszy opuchliznę.

Dzięki temu może być skutecznym sposobem na zapalenie stawów i inne choroby, którym towarzyszy zapalenie. Masuj chore miejsca olejkiem imbirowym, a potem wystaw te obszary na 5-10 minut na słońce, by się ogrzały.

Możesz również żuć plastry świeżego imbiru lub pić codziennie kilka kubków herbaty imbirowej.

Uwaga: Nie spożywaj imbiru w nadmiarze, jeśli przyjmujesz leki zmniejszające krzepliwość krwi.

Kurkuma

Reklama

Kurkuma to bardzo pomocna przyprawa w przypadku artretyzmu. Kurkumina, czyli substancja w niej zawarta, jest antyoksydantem i posiada właściwości przeciwzapalne.

Pij dwie szklanki gorącego mleka z kurkumą 1-2 razy dziennie.

Oprócz tego możesz przyjmować 3 kapsułki z kurkumą dziennie, zawierające 400-600 mg kurkumy. Pamiętaj, by najpierw skonsultować się z lekarzem.

Czosnek

Czosnek posiada silne właściwości przeciwzapalne, a więc jest bardzo pomocny w walce z bólem i opuchlizną, które towarzyszą zapaleniu stawów.

Jedz 2-3 surowe ząbki czosnku dziennie na pusty żołądek, by zapobiegać stanom zapalnym. Bolące miejsca można masować olejem czosnkowym.

Tabletki z czosnkiem zażywaj wyłącznie po konsultacji z lekarzem.

Zielona herbata

Zielona herbata zawiera kilka substancji, które mogą pomagać w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Obecne w niej polifenole, które są bogate w antyoksydanty i mają właściwości przeciwzapalne, mogą wzmacniać działanie układu odpornościowego, co zapobiegnie atakom systemu odpornościowego na tkanki stawów. Zieloną herbatę możesz też przyjmować w formie tabletek lub w postaci nalewki. Zalej 1-2 łyżeczki liści zielonej herbaty szklanką gorącej wody.

Przykryj i odstaw na 5 minut. Odcedź, a następnie dodaj miodu i cytryny do smaku. Pij 2-3 kubki zielonej herbaty dziennie.

Lukrecja

Według badania z 2010 roku przeciwzapalne właściwości korzenia lukrecji i ekstraktu z lukrecji mogą zapobiegać i leczyć ostre i przewlekłe zapalenia takie jak artretyzm. Ten produkt działa na organizm jak kortykosteroidy, a w związku z tym zapobiega stanom zapalnym. Zmniejsza szkodliwe działanie wolnych rodników, które są przyczyną zapalenia i bólu.

Zalej łyżeczkę suszonego korzenia lukrecji jedną szklanką wody. Przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie odcedź i pij 1-2 razy dziennie. Możesz przyjmować lukrecję w formie suplementów, jednak najpierw należy skontaktować się z lekarzem.

Uwaga: jeśli chorujesz na cukrzycę, wysokie ciśnienie krwi, choroby serca lub nerek albo masz niski poziom potasu we krwi, unikaj lukrecji.

Cynamon

Cynamon posiada właściwości przeciwzapalne i jest antyoksydantem, dlatego też zmniejsza opuchliznę, zaczerwienienie i sztywność chorych stawów.

Naukowcy dowiedli, że wyciąg z cynamonu może znacząco zmniejszyć działanie substancji odpowiedzialnych za zapalenie i redukcję tkanek u myszy.

Wymieszaj 1 łyżkę miodu i pół łyżeczki cynamonu w proszku w szklance ciepłej wody. Pij codziennie na pusty żołądek.

Uwaga: Nie spożywaj dużych ilości cynamonu w przypadku przyjmowania leków zwiększających lub zmniejszających krzepliwość krwi.

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa to kolejne skutecznie zioło, które pomoże w przypadku zapalenia stawów. Ma właściwości przeciwzapalne i zawiera wiele minerałów (potas, wapń i magnez), które zmniejszą ból i wzmocnią kości.

Według badania z 2000 roku przyłożenie liści pokrzywy do bolącego miejsca może zmniejszyć intensywność bólu. Pokrzywa pokryta jest drobnymi włoskami, które uwalniają związki chemiczne w kontakcie ze skórą. Te związki chemiczne zmniejszają ból.

Pij napar z pokrzywy zwyczajnej 1-2 razy dziennie. Aby przygotować taki napar, zalej łyżkę suszonych liści lub korzenia pokrzywy gorącą wodą. Przykryj i odstaw na 5 minut. Odcedź, a następnie dodaj miodu do smaku i wypij.

Po konsultacji z lekarzem możesz również zażywać suplementy zawierające pokrzywę.

Uwaga: Pokrzywa nie jest wskazana w przypadku kobiet w ciąży i może źle wpływać na leki zmniejszające krzepliwość krwi, na cukrzycę i na serce, a także na leki obniżające ciśnienie krwi.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy