7 udowodnionych naukowo właściwości prozdrowotnych czosnku
Czosnek to bardzo popularne warzywo stosowane w formie przyprawy i można je spotkać w wielu potrawach. Wspiera nie tylko nasze zdrowie, ale także wpływa na samopoczucie i sprawność fizyczną. Jednym z najprostszych, a jednocześnie najlepszych sposobów na to, by wykorzystać te właściwości, jest wyciskanie z niego soku. Oto kilka powodów, dla których warto to robić.
Mieszanka miodu, soku z czosnku (kilka kropli) i wody (szklanka) może być nawet pomocna w kontrolowaniu ataków astmy.
Pomaga zachować odpowiedni poziom cholesterolu. Picie soku z czosnku zmniejsza ryzyko twardnienia, grubienia i kurczenia się naczyń krwionośnych.
Sok z czosnku rozcieńczony w gorącej wodzie może być pomocny w przypadku kaszlu i bólu gardła. Dodatek niewielkiej ilości soku z granatu sprawi, że napój ten będzie miał właściwości przeciwutleniające.
Przyspiesza porost włosów. Odrobinę soku wcieramy w miejsce, gdzie nie rosną włosy i pozostawiamy do wyschnięcia. Powtarzamy taki zabieg dwa razy dziennie. Rezultaty mogą być widoczne już po kilku dniach.
Pomaga w bezpłodności. Ciepłe mleko (kokosowe lub migdałowe) z sokiem czosnkowym (kilka kropli) może pomóc w bezpłodności u kobiet.
Oczyszcza skórę z zaskórników i wyprysków. W tym celu aplikujemy sok czosnkowy na skórę i pozostawiamy na 5 minut, po czym spłukujemy.
Jak przyrządzić sok czosnkowy i jak go stosować?
Składniki i akcesoria potrzebne do przyrządzenia soku:
główka czosnku,
filtr do kawy,
gęste sitko,
łyżka.
Obieramy czosnek z łupinek. Ugniatamy pojedyncze ząbki czosnku łyżką do momentu uzyskania mokrej pasty. Przekładamy ją na sitko i kładziemy je nad miseczką. Przeciskamy czosnek przez sitko przy pomocy łyżki tak, by sok spływał do naczynia. Przelewamy sok przez filtr do kawy, a następnie przelewamy do butelki i wkładamy do lodówki.
Sok czosnkowy można spożywać w takiej postaci, w jakiej został przyrządzony lub też z dodatkiem wody. Doskonałe rezultaty przynosi też łączenie go z warzywami, owocami, zielonymi sokami i koktajlami. Taki sok z powodzeniem zastąpi ząbki czosnku w wielu potrawach. Już kilka kropli nada wspaniałego smaku sałatce czy zupie. Świeżo wyciśnięty sok czosnkowy z ziołami będzie świetnie smakował na kromce chleba. Dodany do smażonych, gotowanych w wodzie czy na parze warzyw nada im niepowtarzalnego aromatu.