7 ziół, które pomogą obniżyć poziom cukru we krwi
Cukrzyca jest chorobą autoimmunologiczną, która powoduje wysoki poziom cukru we krwi i oporność na insulinę. Insulinooporność występuje, gdy komórki organizmu nie mogą odpowiednio wykorzystać insuliny do podjęcia glukozy. Wysoki poziom cukru we krwi może spowodować bóle głowy i niewyraźne widzenie. Długoterminowe komplikacje obejmują choroby nerek i serca. Istnieją pewne domowe środki, które pomogą zarządzać poziomem insuliny oraz wyregulować poziom cukru we krwi. Poniżej znajdziesz przyprawy, które ci w tym pomogą.
Cynamon poprawia wrażliwość na insulinę i obniża poziom cukru we krwi. Może także pomóc w kontroli wagi. Istnieje wiele smacznych sposobów na jego wykorzystanie. Świetnie smakuje dodany do herbaty lub kawy. Cynamonu nie można spożywać w zbyt dużych dawkach. Może powodować problemy ze strony układu pokarmowego.
Kozieradka
U osób, które spożywały kozieradkę zauważono, że poziom cukru znacznie się obniżył.
Imbir to powszechna przyprawa w kuchni azjatyckiej. Zwiększa on wrażliwość na insulinę, utlenianie i cholesterol.
Kurkuma
Kurkumę można spożywać zarówno w postaci proszku jak i korzenia. Jest ona od wieków stosowana w medycynie azjatyckiej jako zioło o działaniu przeciwzapalnym i oczyszczającym. Długotrwałe badania nad kurkumą pokazują, że pozytywnie wpływa na obniżenie cukru we krwi. Ponadto umożliwia wydzielanie insuliny.
Żeń-szeń pomaga normalizować poziom cukru we krwi. Wzmaga wrażliwość komórek na insulinę. Jest on stosowany od tysięcy lat w medycynie wschodu.
Szałwia
Szałwię można przyjmować jako napar z jej liści. Jest ona bardzo smaczna i pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Poprawia także funkcjonowanie wątroby.
Zielona herbata
Pełna polifenoli czyli przeciwutleniaczy. Herbata z pewnością wyreguluje poziom cukru i insuliny we krwi. Zielona herbata pomaga się zrelaksować, pij ją również przed każdym posiłkiem.