8 krajów, które posiadają najzdrowsze obiady w szkole
Cały świat walczy z problemem otyłości i złych nawyków żywieniowych, a więc uwaga skupiła się na szkolnych obiadach. Czasami są one przygotowywane przez rodziców, a czasami zapewniane przez szkołę. Jednak bardzo często uczniowie udają się do szkolnych sklepików i kupują to, na co mają ochotę. Niestety w takich miejscach sprzedaje się najczęściej produkty z dużą zawartością cukru, który może zwiększać ryzyko cukrzycy, oraz złych dla naszego organizmu tłuszczy. Oprócz tego wiele produktów jest modyfikowanych genetycznie. Sekret zdrowych dań podawanych w szkołach leży w tradycyjnej kuchni danego kraju. Poniżej przedstawiono najzdrowsze szkolne obiady w 8 krajach.

Składniki
Francja

We Francji ważną rolę odgrywają owoce (jabłka i kiwi), warzywa (zielona fasola oraz marchewki), ser (Brie) oraz świeżo ugotowane mięso (wołowina). Zielona fasola jest doskonałym źródłem białka oraz wielu witamin i włókien, które również, mimo zawartości w nich cukru, możemy znaleźć w marchewkach. Kiwi bogata jest w witaminę C tak samo, jak jabłka. Niestety oba te owoce zawierają również cukier. Z kolei ser Brie zawiera witaminę K, która jest bardzo ważna w naszej diecie, a mięso dostarcza nam białka.
Hiszpania
Nie jest tajemnicą, że dieta śródziemnomorska jest zdrowsza niż większość innych diet na całym świecie, więc nie powinno również dziwić, że jedne z najzdrowszych szkolnych obiadów podaje się w krajach śródziemnomorskich. Można tam znaleźć między innymi oliwę z oliwek, czosnek, świeże owoce morza oraz bogactwo zdrowych warzyw i owoców. W menu szkolnych stołówek w Hiszpanii znajdziemy smażone krewetki z brązowym ryżem, pokrojoną paprykę i kapustę, świeże i zimne gazpacho oraz pomarańcze. Pełnoziarnista bułka jako dodatek dostarczy nam z kolei włókien.
Składniki
Tajlandia

Tajska kuchnia, mimo że zawiera w sobie węglowodany w postaci ryżu i makaronu, jest bardzo zdrowa. Nie znajdziemy w niej tzw. śmieciowego jedzenia, zamiast tego dzieci dostarczają sobie białka wraz z ryżem i makaronem oraz witamin w postaci warzyw. Ciekawe jest to, że uczniowie w Tajlandii wybrali najlepszymi daniami te podane poniżej:
- jajeczna zupa z faszerowanymi pierożkami
- gotowany kurczak lub ryż
- zupa z trawy cytrynowej z kurczakiem
- zupa makaronowa
Składniki
Włochy

Myślisz, że Włosi jedzą tylko makaron? To prawda, że odgrywa on dużą rolę w kuchni włoskiej, jednak naród ten spożywa również dużą ilość warzyw oraz owoców, ponieważ są oni bardzo uświadomieni w kwestii zdrowego odżywiania. We Włoszech istnieje prawo, które nakazuje szkołom, szpitalom oraz innym instytucjom publicznym używać składników organicznych, oraz tych pochodzących z upraw lokalnych. Oznacza to, że dzieci we włoskich szkołach jedzą bardzo zdrowe obiady. Jako przykład można podać rybę podaną na rukoli, makaron z sosem pomidorowym (najprawdopodobniej przygotowany domowym sposobem bez dodatku cukru), sałatka caprese (świeża mozzarella, pomidory, solona bazylia skropiona oliwą z oliwek), bagietki oraz winogrona.
Składniki
Finlandia

Mimo, że w Finlandii jest zimno, to nie oznacza to jeszcze, że dzieci nie muszą się zdrowo odżywiać i mogą jeść produkty napakowane węglowodanami. W okresie letnim popularne są tam jagody, a w zimowym zupy. Można tam znaleźć zupę grochową, buraki, sałatkę z marchewki, chleb oraz naleśniki z dodatkiem jagód. Jest to o wiele lepsze rozwiązanie nić burgery, chipsy i lody!
Składniki
Brazylia

Nie jest do końca zrozumiałe, dlaczego w Brazylii obiady są lepsze niż w innych krajach. W szkolnej stołówce znajdziemy między innymi fasolę, sałatkę ryżową, sałatkę z pomidorami oraz danie z wieprzowiny. A ponieważ dzieci lubią słodycze, to na deser mogą wybrać sobie pieczone banany.
Składniki
Korea Południowa

W Korei Południowej nie znajdziemy fast foodów, dlatego to, co jedzą dzieci będzie się zupełnie różniło od obiadów w Stanach Zjednoczonych czy Wielkiej Brytanii. Tradycyjny obiad w Korei Południowej składa się z ciepłych posiłków zawierających dużo białka (mięso i tofu), dużo zieleniny oraz ryżu. Rodzice starają się pakować obiady swoich dzieci w różne opakowania, tak aby były one atrakcyjne. Czasami na przykład ryż przybiera kształt jakiegoś zwierzęcia.
Składniki
Grecja

Tak samo, jak Hiszpania, Grecja jest krajem śródziemnomorskim, dlatego bardzo popularne są tam sałatki z pomidorów i ogórków, pieczony kurczak podawany na orzo (rodzaj jęczmienia), faszerowane liście winogron z dodatkiem dobrze przyprawionej jagnięciny oraz ryżu, świeże pomarańcze i winogrona oraz jogurt z dużą ilością nasion granatu lub jagód.