8 powodów dlaczego warto jeść granaty
Nasiona granatu wyglądają jak rubiny w sałatce. A może bardziej smakuje ci sok z granatu? Nieważne, jak go spożyjesz, granat jest jesiennym owocem pełnym witamin. Pochodzący ze Środkowego Wschodu o wspaniałym kolorze i lekko cierpkim smaku, ma szereg korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Przekonaj się na co może pomóc.
Granaty zawierają antyoksydanty, które redukują ryzyko wystąpienia chorób serca. Antyoksydanty w granatach mają dwa ważne działania. Po pierwsze, ograniczają gromadzenie się złego cholesterolu w tętnicach (przez cholesterol nasze serce musi pracować ciężej, by dostarczyć krew do ważnych organów). Po drugie, mogą o połowę zmniejszyć szkody wywołane złym cholesterolem.
Jedno z badań naukowych dowiodło, że picie szklanki soku z granatów codziennie przez trzy miesiące poprawia krążenie krwi.
Poprawa pracy układu krążenia zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru. Badanie z 2005 roku wykazało, że picie 50 ml soku z granatów dziennie wpływa korzystnie na przepływ krwi zaburzony działaniem stresu.
Nieustannie trwają badania nad tym, czy składniki zawarte w granacie przyspieszają lub spowalniają rozwój komórek rakowych. Chociaż jest jeszcze zbyt wcześnie na jednoznaczne wnioski, a przed naukowcami jeszcze wiele badań, to wszystko wskazuje na to, że wyniki są pozytywne.
Dla przykładu, jedno badanie wykazało, że u pacjentów z rakiem prostaty, którzy pili 230 ml soku z granatów dziennie, rozwój komórek rakowych był wolniejszy, niż u pacjentów, którzy soku nie pili. Badania w laboratorium pokazały, że niektóre składniki granatu mogą spowalniać mutację komórek kilku rodzajów raka.
Nasze ciała zawierają dwa rodzaje tkanki kostnej – osteoblasty, które tworzą nowe komórki oraz osteoklasty, które mają zdolność usuwania i rozpuszczania starej tkanki kostnej. W osteoporozie ten system zostaje zaburzony i stara tkanka kostna jest usuwana szybciej, niż wytwarza się nowa. Zostaje zmniejszona gęstość i siła kości.
Badania przeprowadzone na myszach wykazały, że granaty zwiększają aktywność osteoblastów i zmniejszają aktywność osteoklastów, przez co poprawia się gęstość tkanki kostnej.
Właściwie działający układ trawienny pozwala naszemu ciału absorbować wszystkie składniki odżywcze, jakich potrzebuje nasz organizm z pożywienia. Ponadto, ułatwia proces wydalania. Zbyt mało błonnika w naszej diecie może być przyczyną zaparć, bolesnych hemoroidów lub nawet raka jelita grubego. Jeden granat zawiera 45% dziennego zapotrzebowania na błonnik, co poprawi działanie układu trawiennego i wydalniczego.
Granat ma pozytywny wpływ na człowieka cierpiącego na choroby zwyrodnieniowe, takie jak Alzheimer i choroba Parkinsona. W jednym badaniu udowodniono, że pacjenci chorzy na Alzheimera, którzy pili codziennie sok z granatów, mieli o połowę mniej szkodliwych chemikaliów gromadzących się w hipokampie. Ten obszar mózgu jest szczególnie powiązany z symptomami Alzheimera, takimi jak utrata pamięci.
Stres jest uważany za jeden z największych problemów naszych czasów. Ciągle żyjemy w stresie, przez co zwiększa się poziom kortyzolu (hormonu stresu) w naszym ciele. Mimo wszystko stres ma działanie motywujące w naszym życiu, jednak długotrwały podwyższony poziom kortyzolu może mieć negatywny wpływ na zdrowie – na przykład może wywołać problemy z sercem czy depresję. Wykazano, że granaty pomagają obniżyć poziom kortyzolu w naszym ciele, przez co zmniejszają ryzyko chorób.
Badania naukowe wykazały też, że granaty pomagają zredukować płytkę nazębną nawet o 84%. Płytka ta znajdująca się na zębach i dziąsłach sprawia, że bakterie szybciej się namnażają, przez co częściej dochodzi do ubytków i chorób dziąseł.