8 produktów zalecanych w cukrzycy
Diabetycy powinni stosować się do podstawowych zasad zdrowego odżywiania, które dodatkowe są zalecane reszcie populacji. Dbanie o prawidłowy poziom cukru we krwi wymaga jedzenia pokarmów bogatych w białka i tłuszcze oraz ograniczania węglowodanów i cukrów. Ten sposób jedzenia korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Badania pokazują, że ludzie z cukrzycą drugiego stopnia po utracie 5-10% masy ciała mają znacznie niższy cukier, niższe ciśnienie krwi i niższy poziom cholesterolu. Indeks glikemiczny (IG) wskazuje produkty, które pomogą ci kontrolować poziom cukru we krwi i stracić na wadze. IG informuje, jak szybko jedzenie zmienia się w cukier w procesie trawienia. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (jak białe pieczywo i słodycze) mają mało białka i tłuszczu, więc szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Produkty o niskim indeksie glikemicznym posiadają dużo białka i błonnika, a więc potrzeba więcej czasu, by je strawić, a cukier w nich zawarty wolno przedostaje się do krwioobiegu. Wszystkie produkty o niskim indeksie glikemicznym są zdrowe, jednak nie są takie same. Następujące produkty są najlepszym wyborem i powinny zostać włączone do diety w celu kontrolowania cukrzycy i po prostu dla zdrowia.
Szklanka truskawek jest dobrym sposobem, by zaspokoić ochotę na coś słodkiego, nie sięgając po produkty, które podniosą poziom cukru we krwi. Truskawki są bogate w błonnik, antyoksydanty i witaminy, a z drugiej strony posiadają mało węglowodanów i kalorii. Mrożone truskawki osłodzą każdy deser.
Chociaż węglowodany wpływają na poziom cukru we krwi bardziej niż białko i tłuszcze, są konieczne dla zbilansowanej diety. Złożone węglowodany można znaleźć w pełnoziarnistych produktach, które są bogate w błonnik i są wolno trawione, w związku z tym poziom cukru we krwi nie podnosi się szybko. Zamień przetworzone węglowodany jak biały chleb, makaron i biały ryż na złożone węglowodany, które sycą na dłużej.
Orzechy są pełne tłuszczów i białka. Przegryzienie garstki orzechów jest świetnym, zdrowym rozwiązaniem, który nie podniesie poziomu cukru we krwi. Zamień przekąski o wysokim indeksie glikemicznym, jak chipsy, na garść orzechów i nasion. Dodatkowo wzbogacisz swoją dietę o magnez i błonnik.
Słodkie ziemniaki są bogate w witaminę A i błonnik. Mają niższy indeks glikemiczny niż zwykłe ziemniaki, więc nie podniosą poziomu cukru we krwi.
Mięso zawiera dużo białka i jest źródłem chromu, który pomaga trawić węglowodany. Szczególnie mądrym wyborem jest łosoś, bo jest bogaty w dobre dla serca kwasy tłuszczowe omega-3 . Staraj się jeść mięso opiekane, grillowane lub pieczone, by uniknąć smażenia na niezdrowych tłuszczach.
Nieskrobiowe warzywa jak szpinak, zielony groszek i brokułu są pełne składników odżywczych i błonnika, a dodatkowo mają niski poziom węglowodanów. Włączenie warzyw do diety pomoże stracić na wadze i obniżyć cholesterol. Jedzenie zielonych warzyw i innych produktów dobrych dla serca jest ważne, gdyż ludzie z cukrzycą są bardziej narażeni na choroby serca.
Śniadanie zaczęte owsianką to zdrowy początek. Owsianka jest dobrym źródłem węglowodanów, ale w przeciwieństwie do białego pieczywa jest bogata w błonnik, który nasyci na dłużej. Owsianka może nawet pomóc obniżyć cholesterol. Unikaj jednak słodzonej owsianki i przetworzonych płatów owsianych. Zamiast tego kupuj zwykłe płatki owsiane i dodawaj słodzik (albo słódź za pomocą cynamonu).
Niedawne badanie przeprowadzone w Niemczech pokazało, że diabetycy, którzy spożywali ekstrakt z cynamonu, mieli mniejsze wahania poziomu cukru we krwi. Dalsze badania w pełni pomogą lekarzom zrozumieć działanie cynamonu, ale już teraz sytuacja wygląda obiecująco. Cynamon może pełnić rolę słodzika, a więc po posypaniu nim owsianki, koktajlu czy dosypaniu do herbaty nie będzie trzeba dodawać cukru.