Reklama

9 mitów dotyczących żywności

Codziennie jedząc posiłki zastanawiamy się czy są zdrowe, czy nie zawierają szkodliwych substancji i czy zamiast odżywiać nasze ciało nie trujemy go. Przedstawiamy najczęstsze mity dotyczące pożywienia, które możesz najczęściej usłyszeć.

Mit 1: Kuchenka mikrofalowa niszczy składniki odżywcze

Może cię to zaskoczy, ale kuchenka mikrofalowa jest jednym z najbezpieczniejszych sposobów na odgrzanie pożywienia. Podgrzewane pożywienie nie traci wartości odżywczych, a odgrzane posiłki smakują jak świeże. Dodatkowo podgrzewając na przykład obiad w kuchence mikrofalowej, składniki poddane są obróbce znacznie krócej, niż w przypadku tradycyjnego odgrzewania.

Mit 2: Jajka są szkodliwe dla serca

Wbrew pozorom jajka nie są tak szkodliwe dla naszego zdrowia jak sądzono. Faktycznie jedząc pożywienie zawierające dużą dawkę cholesterolu, odkłada się on w naszym organizmie. Jednak jajka są zupełnie bezpieczne i można spokojnie zjadać jedno do dwóch jajek dziennie, bez żadnych konsekwencji.

Reklama

Mit 3: Musisz pić 8 szklanek wody dziennie

Nie jeden raz słyszałeś na pewno, że powinniśmy pić przynajmniej osiem szklanek wody dziennie. Jednak tak na prawdę nie ma jednej stałej ilości wody, którą wszyscy powinni pić. Zależy to od wielu czynników. Prawdą jest, że powinniśmy pić dużo wody, aby nawodnić organizm, jednak bez przesady. Jeżeli czujesz, że nie zmieścisz ani kropli więcej, to nie zmuszaj się. Pij wtedy, kiedy odczuwasz pragnienie.

Mit 4: Węglowodany tuczą

Ludzie mają obsesję na punkcie diety i szczupłej sylwetki. Stosują diety o niskiej zawartości węglowodanów. Natomiast węglowodany są jedną z substancji odżywczych, zawierającą duża dawkę energii, którą nasz organizm wykorzystuje w codziennym życiu. Jeżeli martwisz się, że zjadasz zbyt dużo węglowodanów to pamiętaj, że w zasadzie wszystko co zjadasz przekształca się w cukier, który daje energię. Tak na prawdę to nie węglowodany tuczą, ale zbyt duże porcje pożywienia. Jedząc wszystko z umiarem nie musisz martwić się o swoją wagę.  

Mit 5: Orzechy są niezdrowe

Orzechy są bogate w białka i tłuszcze nienasycone, które są niezbędne dla zachowania zdrowej diety. Jednak jak wiadomo wszystko w nadmiarze jest szkodliwe. Oprócz wartościowych składników, orzechy zawierają inne substancje, które nie są tak korzystne dla naszego organizmu. Dlatego nie przesadzaj ze zjadaną ilością. Bez konsekwencji, możesz zjadać garść orzechów dziennie.

Mit 6: Wszystko co “naturalne” jest zdrowe

Słowo “produkt naturalny” lub “produkt organiczny” na etykiecie przyciąga konsumentów. Tak naprawdę te dwa określenia oznaczają, że produkty przechodzą minimalną ilość procesów. Jeżeli nie zawierają wspomagaczy smaki i sztucznych barwników, to jednak przechodzą inne procesy, które mogą powodować zmniejszenie wartości odżywczych w produkcie. Organiczne produkty są zdrowszą opcją od chemicznie przetwarzanych, ale nie są w 100% naturalne.

Mit 7: Dieta bezglutenowa jest zdrowa

Osoby które cierpią na celiakię, czyli nietolerancję glutenu powinny go bezwzględnie unikać. Jeżeli nie masz żadnych objawów tej przypadłości, nie powinieneś unikać glutenu. Czym jest gluten? To nic innego jak mieszanka dwóch białek roślinnych, gluteniny i gliadyny. Zdrowe organizmy, które w pełni radzą sobie z jego trawieniem nie muszą zastępować go bezglutenowymi pokarmami, ponieważ nie jest dla nich szkodliwy.

Mit 8: Usunięcie tłuszczy z diety pomoże ci schudnąć

Tak naprawdę jeżeli pozbawisz swoją dietę tłuszczy, nie spowoduje to utraty wagi. Możesz zrobić sobie większą krzywdę niż ci się wydaje. Tłuszcze obok białek i węglowodanów są jednymi z substancji niezbędnych naszemu organizmowi. Regulują one między innymi  gospodarkę hormonalną. Dlatego zamiast eliminować wszystkie tłuszcze zadbaj o dostarczenie odpowiednich. Wystarczy, że będziesz regularnie spożywać wartościowe tłuszcze nienasycone, zamiast niezdrowych tłuszczy nasyconych.  

Mit 9: Margaryna jest zdrowsza niż masło

Niejednokrotnie pojawiają się porównania masła i margaryny. Zwolennicy tego drugiego rozwiązania uważają, że kluczem do sukcesu jest to, że margaryna wykonana jest z tłuszczy roślinnych. Niestety zawiera również niezdrowe tłuszcze trans. Dlatego zdrowszą alternatywą będzie jednak masło. Oczywiście jak wiadomo wszystko jest zdrowe w umiarze, więc i w tym przypadku nie należy przesadzać z ilością.   

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta bezglutenowa | zdrowa żywność | żywność
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy