Reklama

Reklama

Agrest dla zdrowych oczu

​Agrest, a w zasadzie porzeczka agrest, należy do owoców, które nie cieszą się wielką popularnością. Owoc ten kryje mnóstwo cennych właściwości, z których najważniejszą powinni zainteresować się wszyscy, spędzający dużo czasu przed ekranem komputera.

Agrest nazywany był kiedyś winoroślą północy, z uwagi na to, że wytwarzano z niego wino, a także dlatego, że świetnie radzi sobie w chłodniejszym klimacie. Pod jego włochatą skórką znajdziemy mnóstwo witamin, głównie A, z grupy B oraz C, a także luteinę, pektyny i kwasy organiczne.

Reklama

Zacznijmy od tego, że agrest jest świetnym naturalnym lekarstwem na kłopoty trawienne. Zjadając garść owoców dwa razy dziennie, koniecznie z pestkami i skórką, szybko pozbędziemy się zaparć. Wszystko za sprawą błonnika i kwasów jabłkowego i cytrynowego.

Owoce agrestu polecane są także osobom, które chcą wspomóc pracę serca i pozbyć się złego cholesterolu. Tutaj z pomocą przychodzą pektyny, które skutecznie obniżają jego poziom we krwi. Rutyna wzmacnia naczynia krwionośne, a potas zmniejsza ciśnienie tętnicze. Dzięki temu owoc ten ma dobre działanie przeciwmiażdżycowe.

Jedną z najczęściej podkreślanych zalet cierpkiego owocu jest jego kojąca moc dla stawów. Sok, czy nawet kompot, skutecznie zapobiegają stanom zapalnym i łagodzą zwyrodnienia stawów. Owoce te zalecane są m.in. podczas leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów.

Zawarty w agreście magnez i witaminy z grupy B, to doskonały sposób na wspomożenie układu nerwowego. Dzięki temu łagodzi nerwy i stres, a także wspomaga koncentrację i pamięć.


Dowiedz się więcej na temat: agrest | porzeczka agrest

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje