Anemia: Sezonowy problem czy coś poważniejszego?

Na niedokrwistość jesteśmy narażone bardziej od mężczyzn. Na pewno sprzyja temu nasza „fizjologia”. A dodatkowo o tej porze roku to, że... chcemy szybko zeszczupleć i stosujemy różne diety odchudzające, nieraz bardzo restrykcyjne! Zdarza się też, że anemia ma bardziej medyczne przyczyny. Warto znać je wszystkie, by lepiej jej zaradzić.

Według Światowej Organizacji Zdrowia z anemią (inaczej niedokrwistością) boryka się co 5. kobieta na świecie, także w naszym kraju. Przy tej chorobie we krwi występuje niedobór składników przenoszących tlen. Są to tzw. erytrocyty i hemoglobina. Gdy ich brakuje, wszystkie tkanki i narządy otrzymują mniej życiodajnego surowca. W efekcie pogarsza się nasze samopoczucie, a do pewnego stopnia także stan zdrowia.

Reklama

Anemię można łatwo wykryć w badaniu krwi. Mimo to wiele kobiet w ogóle nie wie, że choruje. A to dlatego, że objawy nie zawsze są wyraźne i skłaniają do wizyty u lekarza. Często również trudno skojarzyć sytuacje, które mogły doprowadzić do anemii. Oto pomocne wyjaśnienia lekarza, dzięki którym łatwiej ją rozpoznasz i wyleczysz.

Skutek wiosennych cięć w menu

Często dla pozbycia się niechcianych krągłości rezygnujemy z pokarmów w naszym odczuciu niekorzystnie wpływających na linię. To nie zawsze są dobre "cięcia"!

Jeśli za bardzo ograniczyłaś w diecie mięso lub całkowicie z niego zrezygnowałaś, mogła rozwinąć się u ciebie niedokrwistość z niedoboru żelaza. Pierwiastek ten jest podstawowym budulcem dla układu krwiotwórczego. To właśnie z niego są wytwarzane erytrocyty i hemoglobina. Dziennie potrzebujesz go w ilości: 21 mg (gdy masz 18-44 lata); 18 mg (w wieku 45- 60 lat); 17 mg (pow. 60. r.ż.).

Pierwszym objawem, że brakuje ci żelaza może być... dziwaczny apetyt (np. na kredę, krochmal, glinę). Inne sygnały to: bladość i szorstkość skóry, pieczenie, ból i wygładzenie języka, zajady w kącikach ust.

Aby się wyleczyć, najlepiej zacznij jeść znowu mięso. Równocześnie z umiarem sięgaj po pokarmy, które mogą utrudniać przyswajanie żelaza - z dużą ilością błonnika, fitynianów, fosforanów, szczawianów oraz wapnia (np. otręby, warzywa strączkowe, mleko). Zrezygnuj z kawy i herbaty (lub przynajmniej nie pij ich w trakcie posiłku). Dodatkowo lekarz może zalecić ci preparaty żelaza.

Efekt zbyt obfitych krwawień

Jak podają specjaliści, obfite i przedłużające się miesiączki to jeden z najczęstszych powodów anemii u kobiet, zwłaszcza młodych oraz przed okresem przekwitania. Na szczęście - to przejściowe.

Wskutek utraty dużej ilości krwi w organizmie spada też poziom żelaza. Rozwija się niedokrwistość, której objawy są takie same, jak wtedy, gdy jest ona spowodowana zbyt mało odżywczą i ubogą w ważny pierwiastek dietą.

Koniecznie zgłoś się do lekarza ginekologa. Przyczyną obfitych miesiączek mogą być mięśniaki lub endometrioza. Dzięki ich leczeniu, a dodatkowo także odpowiedniej suplementacji pozbędziesz się niedokrwistości.

Nie pal papierosów - udowodniono, że nałóg ten sprzyja obfitym krwawieniom miesiączkowym.

Następstwo innej choroby

Nierzadko anemia jest spowodowana wcześniej rozwiniętym (i nieleczonym) schorzeniem, które jest zlokalizowane w układzie pokarmowym.

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy oraz polipy jelita grubego mogą być przyczyną przewlekłych krwawień z przewodu pokarmowego prowadzących do niedokrwistości z niedoboru żelaza.

Zwróć uwagę, czy występują u ciebie smoliste lub czarne stolce. Jeśli tak, może to świadczyć o obecności krwi i ostrzegać o niedokrwistości.

Skonsultuj się z lekarzem gastrologiem i zgodnie z jego zaleceniami zadbaj o układ pokarmowy - to konieczne do wyleczenia niedokrwistości.

Działanie uboczne leków

Zdarza się, że zaburzenia w układzie krwiotwórczym są następstwem przyjmowania lekarstw, także tych "popularnych".

Leki mogą zaburzać przyswajanie składników odżywczych potrzebnych do wytworzenia erytrocytów i hemoglobiny. Niekiedy powodują, że w organizmie powstają przeciwciała, które doprowadzają do uszkodzenia lub zniszczenia czerwonych krwinek. Takie skutki uboczne mogą mieć np.: środki przeciwgorączkowe i przeciwbólowe, antybiotyki, leki przeciwko arytmii, ciężkim migrenom, a także przeciwlękowe oraz stosowane przy chorobie Parkinsona. Również - insulina.

Jeśli czujesz się ciągle osłabiona, zgłoś to swojemu lekarzowi.

Te pokarmy oraz napoje pomogą ci odzyskać siły

Wątróbka

Zawiera najwięcej ze wszystkich pokarmów żelaza (ok. 19 mg w 100 g). To właśnie dzięki temu pierwiastkowi hemoglobina może przenosić tlen. Jadaj ją nawet 2 razy w tygodniu, zawsze z dużą porcją surówki (wit. C ułatwia przyswajanie żelaza). n

Zielone warzywa

To świetne źródło kwasu foliowego, bez którego nie byłoby krwinek czerwonych. Dzięki niemu mają właściwą wielkość, są odporne na uszkodzenia i dobrze wywiązują się ze swoich zadań. Pierwszym objawem niedoboru może być bolący język!

Żółty ser

Ma dużo (ponad 2 mikrogramy w 100 g) witaminy B12, która jest niezbędna do wytwarzania erytrocytów. Wskazówką, że ci jej brakuje, mogą być, oprócz osłabienia, utrata wagi oraz... bóle krzyża. Ryzyko niedoboru zwiększa się, gdy przyjmujesz środki antykoncepcyjne.

Kakao

Jest bardzo zasobne (ok. 4 mg w 100 g) w miedź, która razem z żelazem pełni ważną rolę w wytwarzaniu i prawidłowym funkcjonowaniu hemoglobiny. Sygnałem niedoboru mogą być np. problemy z utrzymaniem właściwego poziomu cholesterolu we krwi.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje