Anna Lewandowska zdradza przepis na kawę, która podnosi odporność
Jesienią zwracamy większą uwagę na dbanie o odporność i wzmacnianie organizmu. W tym celu warto wzbogacić swój jadłospis o rozgrzewające napoje, które nie tylko urozmaicą codzienną dietę, ale i pomogą nam uchronić się przed infekcjami.
Anna Lewandowska podpowiada, jak ulepszyć poranną kawę, by dodała nam energii do działania i zmniejszyła ryzyko rozwoju stanów zapalnych.
Jesień to dla wielu z nas trudny okres. Ponura aura nie nastraja zbyt optymistycznie, a wahania temperatur sprzyjają przeziębieniom i osłabieniu. Warto więc wspomóc się odpowiednią dietą. Doskonałym uzupełnieniem jadłospisu są przyprawy, które nie tylko wzbogacają smak potraw i napojów, ale i zapewniają nam dodatkowa ochronę przed infekcjami.
Pierwszym krokiem na drodze do zmodyfikowania jesiennego menu może być przyrządzanie o poranku aromatycznej kawy, która natychmiast postawi nas na nogi i skutecznie wzmocni system odpornościowy.
Do tego zachęca na swoim instagramowym profilu Anna Lewandowska. Słynna trenerka podzieliła się prostym przepisem na przeciwzapalne latte o złocistym kolorze z dodatkiem kurkumy, cynamonu i wanilii.
Kurkuma i cynamon nie bez przyczyny stanowią duet królujący na jesiennych stołach. Zawarte w kurkumie przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki oraz działają przeciwnowotworowo. Przyprawa ta uchodzi za naturalny środek przeciwzapalny i wzmacniający odporność - jak dowiedli uczeni z Uniwersytetu w Kopenhadze, obecna w niej kurkumina hamuje namnażanie się wirusów oraz zapobiega rozwojowi schorzeń bakteryjnych i grzybiczych.
Cynamon z kolei wykazuje działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i dezynfekujące. Może być przyjmowany jako środek pomocniczy w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i grypy. Doskonale przy tym rozgrzewa, przynosząc ulgę osobom cierpiącym na migreny oraz doświadczających bólów reumatycznych. Ma on również właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu opóźnia proces starzenia się organizmu.
Dodanie do kawy oleju kokosowego przyspieszy nasz metabolizm i podniesie poziom dobrego cholesterolu.
Aby przyrządzić rozgrzewające latte według przepisu Lewandowskiej, będziemy potrzebować 400 ml mleka roślinnego, łyżeczkę kurkumy, pół łyżeczki cynamonu, nasiona wanilii, łyżeczkę oleju kokosowego, łyżeczkę cukru kokosowego oraz jedno espresso.
- Mleko gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy cynamon, wanilię, cukier kokosowy i olej kokosowy. Po zagotowaniu przelewamy do blendera. Dodajemy kurkumę i dolewamy espresso. Blendujemy i przelewamy do szklanki. Gotowe! - instruuje trenerka.
***Zobacz także***