Reklama

Arginina: medyczne odkrycie!

Jest białkiem i występuje w warzywach strączkowych, nasionach słonecznika, orzechach, kurczaku oraz rybach. Naukowcy nie mogą się jej nachwalić!

1. Chroni przed nadciśnieniem

Dzięki argininie organizm może wytwarzać tzw. tlenek azotu. Jest on dobroczynny dla układu krążenia. Jego działanie powoduje bowiem, że tętnice są odpowiednio rozluźnione i krew może krążyć swobodnie. Dzięki temu nie naciska ze zbyt dużą siłą na ścianki naczyń (i nie rozwija się nadciśnienie). Obniża się też poziom tzw. homocysteiny wywołującej stany zapalne tętnic.

Czy wiesz, że: Niedobór argininy powoduje, że zamiast tlenku azotu powstaje związek uszkadzający naczynia i sprzyjający miażdżycy.

2. Obniża poziom złego cholesterolu

Arginina powoduje, że we krwi krąży mniej cząsteczek złego cholesterolu LDL. Ścianki naczyń krwionośnych są też mniej lepkie. Stają się przez to bardziej odporne na przyleganie do nich cząsteczek LDL. Mniej lepkie są także płytki krwi i nie sklejają się. To wszystko zapobiega rozwojowi miażdżycy, a także zawałom serca i udarom mózgu.

Reklama

Nasza rada: Jedząc posiłek bogaty w argininę, nie zapomnij o porcji świeżych warzyw - witamina C to także ważny składnik ochronny.

3. Dodaje urody skórze i włosom

Pod wpływem argininy rośnie produkcja kolagenu i melaniny. Skóra staje się bardziej elastyczna i napięta, jest lepiej nawilżona, ma wyrównany koloryt. Dzięki temu wygląda młodziej. Również włosy są w lepszej kondycji - mniej wypadają, są jedwabiste. To możliwe dlatego, że tlenek azotu, który powstaje dzięki argininie, reguluje aktywność mieszków włosowych. Poprawia też ich zaopatrzenie w składniki odżywcze.

Nasza rada: Koniecznie zadbaj o dietę bogatą w argininę, jeśli przeszłaś infekcję z gorączką (która mogła osłabić mieszki włosowe).

4. Wspomaga pracę ukladu nerwowego

Arginina poprawia porozumiewanie się komórek nerwowych. Dzięki temu przyczynia się m.in. do polepszenia pamięci, w szczególności tzw. długotrwałej (odległych w czasie zdarzeń, dawno przyswojonych informacji). Zbadano również, że arginina może być pomocna w łagodzeniu objawów wywołanych przez demencję starczą i chorobę Alzheimera.

Nasza rada: 2-3 razy w tygodniu jadaj ryby, a razem z argininą dostarczysz swojemu mózgowi dobrych kwasów tłuszczowych, dzięki którym będziesz mieć... dobry nastrój.

5. Zwiększa wytrzymalość i poprawia kondycję

Zdrowe tętnice i prawidłowe krążenie krwi to organizm dobrze zaopatrzony w tlen i składniki odżywcze. Dzięki temu jesteśmy lepiej przygotowani do codziennych aktywności. Z większą łatwością przychodzi nam wysiłek fizyczny (np. w pracy lub podczas gimnastyki, ale także gdy podbiegamy do autobusu).

Nasza rada:  Jeśli trenujesz jakiś sport (np. biegasz, jeździsz na rowerze, pływasz), staraj się po wysiłku zjeść pokarm bogaty w argininę (np. kawałek piersi z kurczaka).


Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy