Reklama

Reklama

Aronia – owoc dla zdrowia

Owoce aronii mają nieprzeciętną wartość odżywczą, działają leczniczo. Sok z aronii to doskonały produkt, który warto stosować cały rok, dla wzmocnienia wzroku, ochrony przed rozwojem chorób nowotworowych i dla odporności.

Sok i wiele więcej  

Świeże owoce są cierpkie, więc niepolecane do spożywania na surowo. Największą popularnością cieszą się w wersji suszonej. Z nich z łatwością przygotujemy leczniczy napar, polecany szczególnie w sezonach zwiększonej zapadalności na infekcje.

Moc wartości odżywczy obecnych w każdym owocu aronii pomoże wesprzeć system immunologiczny do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Aronia nadaje się do przygotowania wspomnianego już soku i naparu, a ponadto na konfitury, dżemy czy galaretki.

Siła przeciwutleniaczy

Aronia obfituje w szereg witamin, wyróżnia ją zawartość witaminy P, która jest bioflawonoidem. Nie tylko pełni rolę naturalnego barwnika, ale też szereg dodatkowych funkcji: broni rośliny przed bakteriami, wirusami i grzybami, a także przed szkodliwym działaniem słońca i inwazją szkodników.

Z tych ochronnych właściwości bioflawonoidów skorzystać może również ludzki organizm, warunek jest jeden: musimy zjeść owoc lub warzywo, który je zawiera. Z aronii pozyskać możemy rutynę, kwercetynę, katechiny, antocyjany i leukocyjany, które są silnymi przeciwutleniaczami.

Obok bioflawonoidów w aronii znajdziemy prawdziwe bogactwo witamin z grupy B (łącznie z kwasem foliowym), oraz dwie witaminy o silnych właściwościach przeciwutleniających: C i E. 

Reklama

***Zobacz także***


Antidotum na choroby cywilizacyjne  

Trudno przecenić lecznicze właściwości aronii. Bogactwo przeciwutleniaczy, witamin i minerałów (takich jak: wapń, żelazo, miedź, mangan, bor i jod) sprawia, że owoce aronii to doskonałe remedium na choroby oczu, nadciśnienie, miażdżycę, choroby nowotworowe  i osłabioną odporność. 

Aronia dla ochrony wzroku

Włącznie aronii do jadłospisu jest szczególnie ważne dla osób pracujących przy komputerze.

Obecne w niej bioflawonoidy (głównie rutyna i antocyjany) mają korzystny wpływ na stan naczyń krwionośnych. Wzmacniają je, uszczelniają ściany naczyń, uelastyczniają i regulują przepuszczalność.

Nie tylko sprzyjają obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi, ale też ciśnienia w gałce ocznej. Regularne spożywanie soku z aronii to najlepsza profilaktyka rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, jaskry czy zaćmy.  

Profilaktyka i wsparcie w leczeniu chorób nowotworowych

Nieprzeciętny zestaw przeciwutleniaczy, którymi dysponuje każdy owoc aronii, daje jej ogromną moc do walki z wolnymi rodnikami, które są przyczyną procesów degeneracyjnych w zdrowych komórkach.

Mogą też przyczyniać się do powstawania i rozwoju komórek nowotworowych. Owoce aronii powinny być obecne także w menu osób w trakcie chemio- czy radioterapii, pomogą łagodzić ich skutki.

Ewa Koza, mamsmak.com        

***

#POMAGAMINTERIA Fundacja Centaurus - największy w Europie azyl dla koni walczy o przetrwanie swoje oraz podopiecznych. Z powodu epidemii COVID z dotacji wycofują się kolejne upadające firmy i tracący pracę darczyńcy. Na to wszystko nakłada się susza, która spowodowała dwukrotny wzrost cen siana. Sytuacja jeszcze nigdy nie była tak dramatyczna. Organizacja walczy o swoje być albo nie być. Pomóż i ocal setki zwierząt od śmierci! Sprawdź szczegóły >>>    

***Zobacz także***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: aronia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje