Reklama

Reklama

Aronia – owoc dla zdrowia

Owoce aronii mają nieprzeciętną wartość odżywczą, działają leczniczo. Sok z aronii to doskonały produkt, który warto stosować cały rok, dla wzmocnienia wzroku, ochrony przed rozwojem chorób nowotworowych i dla odporności.

Sok i wiele więcej  

Świeże owoce są cierpkie, więc niepolecane do spożywania na surowo. Największą popularnością cieszą się w wersji suszonej. Z nich z łatwością przygotujemy leczniczy napar, polecany szczególnie w sezonach zwiększonej zapadalności na infekcje.

Reklama

Moc wartości odżywczy obecnych w każdym owocu aronii pomoże wesprzeć system immunologiczny do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Aronia nadaje się do przygotowania wspomnianego już soku i naparu, a ponadto na konfitury, dżemy czy galaretki.

Siła przeciwutleniaczy

Aronia obfituje w szereg witamin, wyróżnia ją zawartość witaminy P, która jest bioflawonoidem. Nie tylko pełni rolę naturalnego barwnika, ale też szereg dodatkowych funkcji: broni rośliny przed bakteriami, wirusami i grzybami, a także przed szkodliwym działaniem słońca i inwazją szkodników.

Z tych ochronnych właściwości bioflawonoidów skorzystać może również ludzki organizm, warunek jest jeden: musimy zjeść owoc lub warzywo, który je zawiera. Z aronii pozyskać możemy rutynę, kwercetynę, katechiny, antocyjany i leukocyjany, które są silnymi przeciwutleniaczami.

Obok bioflawonoidów w aronii znajdziemy prawdziwe bogactwo witamin z grupy B (łącznie z kwasem foliowym), oraz dwie witaminy o silnych właściwościach przeciwutleniających: C i E. 

***Zobacz także***

Dowiedz się więcej na temat: aronia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje