Reklama

Awokado pomoże cię odchudzić

Jeśli jeszcze nie znasz lub nie próbowałeś awokado – mocno polecamy! Naukowcy z CDC (Centrum Kontroli Chorób i Prewencji z Atlanty) dowodzą, że spożywanie tego owocu, może w zdumiewający sposób wpłynąć na twoją sylwetkę.

W badaniu przeprowadzonym w ciągu 7 lat nad sposobem odżywiania Amerykanów, wzięło udział 17,5 tys ochotników. Porównano osoby, które regularnie spożywają awokado, z tymi, którzy nie jedzą tego owocu.

Dla przypomnienia: awokado to pestkowy owoc, zielonej barwy, z 20 metrowego, wiecznie zielonego drzewa, którego liście przypominają laurowe. Wewnątrz zielonego owocu, który kształtem przypomina gruszkę, znajduje się ogromna pestka, otoczona tłustym, kremowym miąższem o lekko orzechowym smaku (dla osób, które chciałyby zasadzić pestkę awokado w domu - przypominamy, że liście, gałęzie, kora oraz pestki są trujące dla ludzi oraz zwięrząt!).

Reklama

Owoc pochodzi z południowego Meksyku, a jego nazwa od meksykańskiego ahuacatl, co oznacza kulisty element męskich genitaliów. Dlatego też często owoc polecany był jako afrodyzjak..

Tymczasem, co odkryli naukowcy z CDC: spożywanie awokado (zalecane pół owocu dziennie), znacząco poprawia wchłanianie z pokarmów  związków odżywczych. Osoby lubiące awokado, w porównaniu z tymi, którzy nie jedzą, dostarczają swojemu organizmowi:

- ponad 36% więcej błonnika!,

- 23% więcej witaminy E,

- 13% więcej magnezu,

- 16% więcej potasu,

- 48% więcej witaminy K!

Jest to owoc zdrowy, którego spożywanie zmniejsza znacząco obwód talii. Jedzące go osoby, miały średnio 4 cm mniej w talii i ważyły średnio 3,5 kg mniej! Według amerykańskich naukowców, jedzenie awokado zmniejsza o połowę ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, zwiększającego możliwość wystąpienia miażdżycy, udaru, rozwoju cukrzycy typu II.

Mimo że awokado zawiera dużo tłuszczu, są to głównie tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Tłuszcz roślinny jest zdrowszy i jeżeli na diecie brakuje tłuszczy, warto czasem sięgnąć po awokado (np. w miejsce ziemniaków). Należy zwrócić uwagę na fakt, że awokado zawiera aż 15 gram tłuszczu na 100 gram produktu, podczas gdy inne owoce zawierają ok. 1 grama tłuszczu na 100 gram produktu. Różnica jest znaczna również w przypadku ilości zawartych kalorii - awokado zawiera 160 kcal w 100 gram. Inne owoce zwierają ich od 30 kcal do 95 kcal.

Istnieje wiele przepisów, które wykorzystują owoce awokado i warto je wypróbować, żeby owoc częściej pojawiał się na stole. Nasze propozycje:

  • Kanapka z awokado - jest to świetna alternatywa dla dżemu, wystarczy posypać owoc szczyptą soli.
  • Koktajl owocowy z awokado - mała ilość awokado dodana do koktajlu owocowego (np. truskawkowego) spowoduje, że będzie on bardziej kremowy, a jego smak bardziej egzotyczny.
  • Jogurt z awokado - kawałki owocu wymieszane z jogurtem naturalnym lub greckim doskonale nadają się jako niskokaloryczna przekąską pomiędzy posiłkami.
  • Sałatka z awokado - kremowa konsystencja owocu pozwala dodać go do jakiejkolwiek sałatki i dzięki temu nie używać sosu lub dipu (najlepiej z awokado zrobić papkę i wymieszać ją zresztą składników). Bardzo dobrym rozwiązaniem jest sałata z serem mozzarella i kawałkami awokado POLECAMY!
  • Ciasto z awokado - w wielu przepisach można zastąpić masło papką z owoców awokado, dzięki czemu wypiek smakuje inaczej i jest mniej kaloryczny.
  • Naleśniki z awokado - do naleśników i omletów można dodać awokado w postaci papki i wymieszać ją z masą ciasta lub w postaci pokrojonego w plasterki owocu, który posłuży za przybranie.
  • Zupy z awokado - wiele kremowych zup można przygotować zastępując śmietanę i inne produkty mleczne awokado; warto spróbować ponieważ zupa nie tylko jest zdrowsza, ale ma ciekawszy smak.
  • Pizza z awokado - awokado nie idzie w parze z każdym składnikiem na pizzy (jest to zazwyczaj kwestia gustu), ale doskonale smakuje np. na pizzy z serem feta i czarnymi oliwkami.

Jak rozpoznać dojrzałe awokado? Najlepiej dotykiem - miąższ pod twardą skórką powinien ustępować pod naciskiem palca. Zazwyczaj, owoce dostępne u nas są twardawe. W takiej sytuacji polecamy zawinąć je w papier na kilka dni, co przyspieszy ich dojrzewanie.

Nasze przepisy z awokado:

Pasta z awokado
Sałatka z truskawek i awokado
Awokado z owocami morza
Sałatka z jajek i awokado
Ser kozi z sałatką z awokado i grzankami

 

Lionfitness.pl
Dowiedz się więcej na temat: awokado | odchudzanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy